Polenta - základní recept
Recept ještě nebyl hodnocenZdravá a chutná polenta je vhodná jako příloha k masu. Vynikající je fritovaná se snítkou rozmarýnu, nebo jen tak samotná. Na dochucení můžeme použít sýr gorgonzolu,…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 470 kJ / 351 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 7,50 g |
| – z toho živočišné bílkoviny | 0,00 g |
| – z toho rostlinné bílkoviny | 7,50 g |
| Tuky | 1,25 g |
| – nasycené | 0,75 g |
| – nenasycené | 0,50 g |
| –– mononenasycené | 0,25 g |
| –– polynenasycené | 0,25 g |
| ––– omega 3 | 0,00 g |
| Vláknina | 5,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 30 mg |
| Sůl | 0,75 g |
| Sacharidy | 75,00 g |
| – cukry | 7,50 g |
| ––– laktóza | 0,00 g |
Zdravá a chutná polenta je vhodná jako příloha k masu. Vynikající je fritovaná se snítkou rozmarýnu, nebo jen tak samotná. Na dochucení můžeme použít sýr gorgonzolu,…
Dáme vařit osolenou vodu. Do vařící vody přidáme polentu smíchanou se solí, česnekem, koriandrem a kurkumou.Vaříme zhruba 2 minuty - polenta začne houstnout a odlepovat…
Mléko s vodou a bujonem dáme do hrnce a přivedeme k varu. Poté přisypeme polentu, vypneme plamen a dřevěnou vařečkou stále mícháme dokud se směs nezačne odlepovat od…
Do 0,4 l trochu osolené vroucí vody přisypávejte instantní polentu a za stálého míchání metličkou nechte zhoustnout na hustou kaši. Je hotová zhruba za 3 minuty. Pak…
Omáčka: Na spodní straně rajčat si nožem uděláme kříž a ponoříme je na několik vteřin do vařící vody. Rajčata si oloupeme, rozřízneme na půl, vyřízneme stopku a…
Mléko se solí přivedeme k varu a přisypeme polentu. Za stálého míchání umícháme hustou kaši. Vypneme a necháme vychladnout.Oloupeme máslovou dýni a nakrájíme na větší…
Vinnou klobásu si nemusíme dopřát jen o Vánocích, připravit ji můžeme také v průběhu celého roku. Restovaná klobása, podávaná s nasládlým fenyklem a polentou, bude…
V kastrolu smícháme polentu se zeleninovým vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a pak snížíme teplotu. Mícháme ještě asi 2 minuty, dokud nám směs nezhoustne a…
Vodu osolíme a přivedeme ji k varu. Do vroucí vody vsypeme hrnek instantní polenty a za stálého míchání ji necháme vařit cca 3 minuty.Polentu odstavíme z plotny a ihned…
polévka: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme olej, máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a cca 5 minut restujeme. Zalijeme vývarem, aby byla…
Vývar přivedeme do varu a po lžičkách sypeme polentu. 10 lžic je uvedeno orientačně. Sypejte do požadované konzistence. Jakmile zavaří, vypneme a necháme dojít. Brambory…
Nejdříve si uděláme smaženici. Oloupanou, nakrájenou cibuli zpěníme na sádle. Přidáme nakrájené houby, utřený česnek, opepříme, osolíme. Přidáme kmín a necháme dusit.…
Do hrnce nalijeme vodu s mlékem a bujonovou kostkou a přivedeme k varu. Snížíme plamen a za stálého míchání vsypeme polentu. Mícháme dřevěnou vařečkou, dokud se za ní…
Kuřecí mleté maso promícháme v míse spolu s mlékem a necháme 1/2 hodiny odležet. Mozzarellu nastrouháme nahrubo a smícháme s masem a snítkou tymiánu.V hlubším talíři…
Do misky nasypeme postupně polentu, zalijeme vroucím vývarem a mícháme, aby se neudělaly hrudky. Polenta musí být kašovité konzistence, ani ne řídká, ani ne hustá…
Připravíme hustou polentu podle návodu. Rozetřeme ji na rovnou podložku (např. plech) a dáme do chladu ztuhnout.Houby očistíme a nakrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky…
Houby nakrájíme, osolíme a podusíme na lžíci másla. Vývar přivedeme k varu, zavaříme polentu, přidáme celerové lístky, prolisovaný česnek a vaříme cca 5 minut. Vložíme…
Hovězí maso nakrájejte na větší kostky a česnek na silnější plátky. V hrnci rozpalte olej, na osmahněte česnek a maso, dokud se nezatáhne. V multicookeru k tomuto můžete…
Nejlépe den předem (popř. alespoň 2 hodiny) si namočíme sušené houby. Oloupeme a nakrájíme si cibuli na malé kousky, opečeme ji na pánvi na trošce sádla. Jakmile se…
Nejprve připravíme maso: Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev nastrouháme najemno. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Poté přidáme…
Polentu uvaříme podle návodu, přidáme do ní máslo, mléko, vejce a promícháme.Dále přidáme mouku, prášek do pečiva, cukr, pomerančovou kůru, rozinky, mandle a opět…
Na lžíci oliv.oleje necháme zesklovatět na měsíčky nakrájenou cibuli a na kostky nakrátou cuketu. Poté přidám tofu,česnek na plátky,trošku vody a zase chvilku dusím.…
Dýně získá pečením lahodnou chuť a navíc krásně voní po česneku a šalvěji. Jako přílohu použijeme polentu, kterou také krátce zapečeme. Vše zasypeme parmazánem a můžeme…
Jemně opečený lilek s citronovým nádechem se skvěle snoubí s krémovou tofuricottou, šťavnatými houbami a křupavými ořechy. Tento kreativní a zdravý pokrm je ideální…