Kynuté pěry

Iness Kuchařka:

Sladká jídla 48 názorů

534
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Suroviny

Těsto:
42 g droždí (1 kostka)
lžička cukru (nebo 1 kostka)
120 g hrubé mouky
450 g polohrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
1 vejce
Na polití:
rozpuštěné máslo
Na posypání:
strouhanka
tvaroh
mák
cukr moučka
máslo
Na naplnění:
švestky
borůvky
jahody
maliny
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozdrobíme droždí do hrnečku, přidáme cukr a dobře zamícháme.

  2. Pak přidáme 1-2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

  3. Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna) můžeme je nalít do připravené, osolené a prosáté mouky.

  4. Pak přidáme zbytek vlahého mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce a vypracujeme tuhé těsto dohladka.

  5. Těsto v míse pěkně urovnáme, posypeme je trochou mouky, přikryjeme čistým ubrouskem či utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.

  6. Než nám těsto vykyne nachystáme si posypku.

  7. Strouhanku smícháme s mletým cukrem (16 lžic strouhanky + 8 lžic cukru), přidáme 2 lžíce másla a krátce za stálého míchání opražíme. Nesmí zhnědnout, byla by hořká (spálená).

  8. Když těsto vykyne tak, že zvětší minimálně o polovinu i více svůj původní objem, vyklopíme je na mírně pomoučněný vál.

  9. Uválíme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme jednotlivé díly, roztlačíme je na placku dlaní a do ní pečlivě zabalíme osušené vybrané ovoce. Můžeme z těsta také vykrajovat kousky lžící a z nich po naplnění udělat opět kulaté knedlíky, ty naklademe na pomoučněné místo a necháme ještě vykynout (asi 15 minut).

  10. Pak je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, přikryjeme poklicí a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut, při čemž v druhé polovině této doby je obrátíme (po 2,5-4 min.). Dobu vaření pečlivě hlídáme. Nesmíme je převařit, splaskly by se nám.

  11. Uvařené knedlíky rychle vyndáme na síto, propícháme vidličkou nebo je natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára.

  12. Dáme je na mísu a na talíři posypeme zvolenou posypkou, omastíme rozpuštěným máslem a podáváme.

Poznámka

http://recepty-online3.webnode.cz/recepty/

Pěry - Velké nadýchané ovocné knedlíky, jsou lehké jako pírko. Recept i název pochází z Valašska a Slovácka.

Pěry mi dělávala moje babička, maminka a teď je vařím i já, protože jsou báječné...

Recept je z kuchařky ,,Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů", str.205, Česká grafická unie Praha, 1941 podle Janků-Sandtnerové.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 80 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Kynuté pěry

  • leonida48 leonida48

    U nás se nadívaly tvarohem- Tvaroh , vejce , cukr, - promíchat .Touto hmotou do knedlíků, polít máslem , posypané kakaem s cukrem.<3

    Odpovědět

  • Stáňula Stáňula(neregistrovaná)

    mamca: Já dělám tašky ale i bramborové knedlíky takto.Na půl kilo vařených brambor -studených 7 dg škrobu,7 dg dětské krupičky 1 vejce, špetka soli.Nerozvaří se a nejsou oslizlé.

    Odpovědět

  • mamca mamca

    ještě vzpomínám, že mně babička dělávala tašky z bramborového těsta s opraženou strouhankou, byl to takový závin a ten se krájel u nás na Slovácku jsme tomu říkali tašky, nevíte snad někdo recept ? děkuji:-p

    Odpovědět

  • mamca mamca

    Tak to je opravdu vzpomínka na mládí, díky za receptík, blíží se prázdniny, tak je udělám vnoučatům :-);-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • simona simona(neregistrovaná)

    nic lepšího v mém životě není než pěry s mákem a máslem ,,maminka mi umřela a já náhodou napsala pěry a jsou tady ..Určitě si je udělám

    Odpovědět

  • Dasa Dasa(neregistrovaná)

    Heduska: Také vzpomínám...moje bořetická babička je po uvaření vždy rozpůlila, aby ta "zerz" byla dobře vidět, omastila sádlem a sypala makem a cukrem. Je to už skoro 60 roků, ale zapomenout nemohu.

    Odpovědět

  • Maryvery Maryvery

    Můžu se zeptat kolik knedlíků je asi z jedné várky?

    Odpovědět

  • gadula gadula(neregistrovaná)

    úžasné!!!! vzpomínka na mládí. Naplnila jsem je borůvkama a musím říct, že lepší než borůvkové kynuté knedle sem nikdy nejedla :yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Iness:Iness děkuju;-);-);-)

    Odpovědět

  • Iness Iness(autor receptu)

    Irrena: Obě mouky přijdou do těsta. Já ty suroviny upravím. Je pravda, že jsou poněkud rozházené:-8.

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Vypadají božsky:yes::yes::yes::yes:Ale, nechápu kam přijde těch 120 g hrubé mouky, do těsta:-?:-? Mate mě že není napsaná pod polohrubou:-8 Chi je zkusit;-)

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Včera jsem vyzkoušela na večeři s čerstvými švestkami a mňamka :).
    Moooc dobré, super recept.

    Odpovědět

  • Iness Iness(autor receptu)

    MrazovaJa: ano dají;-)

    Odpovědět

  • MrazovaJa MrazovaJa

    Dají se prosím dělat i z instantního droždí??

    Odpovědět

  • Heduska Heduska(neregistrovaná)

    DajaH: Taky ráda vzpomínám na "pěry se zerzem" od mojí babičky z Hovoran, ale zerz byla ta náplň - tvaroh smíchaný s povidlama a cukrem (má rezavou barvu) a sypané byly vždy mákem a cukrem a polété máslem. Hned bych si je dala!!! Už je to hodně dávno, co jsem je jedla naposledy.....

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo