Bylinkové kuře ve vinné šťávě

Suroviny

2 kuřata
1/2 svazku tymiánu
svazek petrželky
svazek rozmarýnu
svazek libečku
2 KL hořčice
80 g másla
sůl
pepř
kuřecí vývar
50 ml portského vína
30 ml whisky
30 ml sherry
kmín
uvařené brambory

Postup přípravy receptu

  1. Kuřata omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Bylinky opereme, osušíme a otrháme z nich lístky. Pak je jednotlivě nadrobounko posekáme.

  2. Smícháme polovinu rozmarýnu a tymiánu s veškerou petrželkou a libečkem a přidáme asi 40 g másla a hořčici. Bylinkovo-hořčičným máslem plníme obě kuřata.

  3. Zbylé máslo rozehřejeme, kuřata máslem ještě potřeme, osolíme a opepříme a pokmínujeme.

  4. Vložíme je do předehřáté trouby na plech a pečeme je asi 25 minut. Během pečení kuřata ještě několikráte obracíme. Poté je z plechu vyjmeme, flambujeme v 25 ml whisky, vrátíme na plech a podlijeme vývarem.

  5. Vše necháme v troubě péci ještě asi 25 minut. Často přeléváme vypečenou šťávou z kuřete. Ke konci pečení přidáme ke kuřatům předvařené brambory (pokrájené na půlky) a pečeme na jednom plechu dozlatova ještě několik minut. Kuřata a brambory poté vyjmeme a udržujeme v teple.

  6. Výpeček rozředíme sherry, portským vínem a zbylou whisky a na prudkém plameni vaříme ještě asi 5 minut. Osolíme, opepříme a přidáme zbylé bylinky.

  7. Kuřata rozporcujeme, upravíme na talíři a přelijeme vinnou omáčkou. Podáváme s opečenými bramborami.

Poznámka od kuchařky

Nechtěla jsem dávat do postupu alkohol, aby nebylo zle, tak na přání Iljušky dávám. Jinak, když máte doma jen portské víno, tak je to také výborné i bez sherry i whisky.

Komentáře k receptu Bylinkové kuře ve vinné šťávě

  • Bahula Bahula

  • Jana Remkova: i já to nemívám,:-8 ale malá má dnes narozky 10 let a tak dělám po 100 letech;-):-)) dort a také i tento pokrm;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Super, Ivo, zajímavá kombinace vína, Whisky a sherry. Bohužel, doma to běžně nemám a dnes to určitě nekoupím.;-)

    Odpovědět

  • Iljusa: máslíčko dej, kam jsi zyvklá, tzn. všude;-)

    Odpovědět

  • Iljusa: tak já to tam napíši do poznámky dolů, váhala jsem, co s tím, díky:-K

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Ivanko, já bych tam ten další alkohol klidně napsala, lidi mají zásoby a zachvilku bude na krámu jiný ;-), jen ať je ten receptík celý :-) ;-) To máslíčko můžu i pod kůži viď?Vypadá to moc hezky - tak šťavnatě ;-)

    Odpovědět

  • Iljusa: Iljuš, už je tam jednička před tou 50 ml;-), no měl by tam být i jiný alkohol, ale nemohu to psát dnes a nyní, nejde to. Mělo by se to flambovat ještě s jiným alkoholem, ale tak jsem improvizovala podle receptu babičky, která to kombinovala ještě dál.:-K

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Ivanko, jen 50 ml vína do receptu a ještě rozdělit??

    Odpovědět

Tématické fráze: vypcky z kurete kuře na šťávě kuře na portském víně kure na portskem vaříme na portském vaříme s portskym vínem kuře a bylinkové brambory kuře portské ku5e s portskym kuře s omáčkou kuře a omáčky bylinkove masličko recepty recept kuře na štavě kam dávat bylinkovou sůl bylinkova šťáva kdy dávat bylinky pod kuře pečené kuře s portským vínem pečené kuře s omáčkou s portského kuře na whisky výpeček