

Bylinkové kuře ve vinné šťávě
Suroviny
- 2 kuřata
- 1/2 svazku tymiánu
- svazek petrželky
- svazek rozmarýnu
- svazek libečku
- 2 KL hořčice
- 80 g másla
- sůl
- pepř
- kuřecí vývar
- 50 ml portského vína
- 30 ml whisky
- 30 ml sherry
- kmín
- uvařené brambory
Postup přípravy receptu
Kuřata omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Bylinky opereme, osušíme a otrháme z nich lístky. Pak je jednotlivě nadrobounko posekáme.
Smícháme polovinu rozmarýnu a tymiánu s veškerou petrželkou a libečkem a přidáme asi 40 g másla a hořčici. Bylinkovo-hořčičným máslem plníme obě kuřata.
Zbylé máslo rozehřejeme, kuřata máslem ještě potřeme, osolíme a opepříme a pokmínujeme.
Vložíme je do předehřáté trouby na plech a pečeme je asi 25 minut. Během pečení kuřata ještě několikráte obracíme. Poté je z plechu vyjmeme, flambujeme v 25 ml whisky, vrátíme na plech a podlijeme vývarem.
Vše necháme v troubě péci ještě asi 25 minut. Často přeléváme vypečenou šťávou z kuřete. Ke konci pečení přidáme ke kuřatům předvařené brambory (pokrájené na půlky) a pečeme na jednom plechu dozlatova ještě několik minut. Kuřata a brambory poté vyjmeme a udržujeme v teple.
Výpeček rozředíme sherry, portským vínem a zbylou whisky a na prudkém plameni vaříme ještě asi 5 minut. Osolíme, opepříme a přidáme zbylé bylinky.
Kuřata rozporcujeme, upravíme na talíři a přelijeme vinnou omáčkou. Podáváme s opečenými bramborami.
Poznámka od kuchařky
Nechtěla jsem dávat do postupu alkohol, aby nebylo zle, tak na přání Iljušky dávám. Jinak, když máte doma jen portské víno, tak je to také výborné i bez sherry i whisky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bylinkové kuře ve vinné šťávě
-
-
Jana Remkova: i já to nemívám,
ale malá má dnes narozky 10 let a tak dělám po 100 letech
dort a také i tento pokrm
-
Super, Ivo, zajímavá kombinace vína, Whisky a sherry. Bohužel, doma to běžně nemám a dnes to určitě nekoupím.
-
Iljusa: máslíčko dej, kam jsi zyvklá, tzn. všude
-
Iljusa: tak já to tam napíši do poznámky dolů, váhala jsem, co s tím, díky
-
Ivanko, já bych tam ten další alkohol klidně napsala, lidi mají zásoby a zachvilku bude na krámu jiný
, jen ať je ten receptík celý
To máslíčko můžu i pod kůži viď?Vypadá to moc hezky - tak šťavnatě
-
Iljusa: Iljuš, už je tam jednička před tou 50 ml
, no měl by tam být i jiný alkohol, ale nemohu to psát dnes a nyní, nejde to. Mělo by se to flambovat ještě s jiným alkoholem, ale tak jsem improvizovala podle receptu babičky, která to kombinovala ještě dál.
-
Ivanko, jen 50 ml vína do receptu a ještě rozdělit??