Klasický cheesecake

chute-sveta.cz Kuchařka:

Doba přípravy: PŘÍPRAVA: 20 minut VAŘENÍ: 2 hodiny PT2H20M PT2H00M PT0H20M 12 - 16 porcí Moučníky , Řezy 1 názor

21

Suroviny

Na korpus:
130 g máslových BEBE sušenek rozemletých na jemno
75 g másla rozpuštěného
50 g krupicového cukru
1/4 KL soli
Na náplň:
125 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová) pokojové teploty
300 g krupicového cukru
1 KL jemně nastrouhané citronové kůry
1 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
1/2 KL soli
4 vejce
230 g kysané smetany
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: předehřejeme troubu na 180°C.

  2. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.

  3. Dno dortové formy vel. 24 cm. vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.

  4. Pečeme v předehřáté troubě cca 12 - 15 minut, necháme zcela vychladnout.

  5. Teplotu trouby snížíme na 160°C.

  6. Náplň: v míse kuchyňského robotu ušleháme smetanový sýr dohladka.

  7. Postupně přidáváme cukr a po každém přidání řádně prošleháme.

  8. Přidáme vejce, jedno po druhém, a promícháme.

  9. Vmícháme citronovou kůru, šťávu a sůl. Opět dobře prošleháme.

  10. Nakonec přidáme kysanou smetanu, ale už promícháme jen lehce, aby se suroviny dobře spojily.

  11. Pečení: dno pečící formy s vychlazeným korpusem zabalíme do alobalu tak, aby se do formy nedostala voda a alobal dosahoval cca 5 cm výšky po stranách.

  12. Do větší kulaté pečící formy** (nebo jakékoliv zapékací formy, do které se pohodlně vejde forma s korpusem) dáme formu s korpusem. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.

  13. Do velké pečící formy nalijeme vroucí vodu tak, aby dosahovala přibližně do poloviny pečící formy s dortem a cca 2 - 3 cm pod okraj alobalu.

  14. Opatrně vložíme do trouby.

  15. Pečeme 1 hodinu a 45 minut.

  16. Troubu vypneme a dveře necháme mírně pootevřené.

  17. Po 20 minutách vyndáme dort z vodní lázně a okraj dortu ořízneme špičkou nože.

  18. Necháme zcela vychladit při pokojové teplotě a nakonec přes noc v lednici.

  19. Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.

  20. Podáváme jen tak nebo třeba s borůvkovou nebo jahodovou omáčkou.

  21. "Levnější" varianty se stejným výsledkem dosáhneme použitím plnotučného tvarohu (mám vyzkoušeno). Jen doporučuji nechat tvaroh přibližně 1 hodinu vykapat přes jemné sítko, abychom ho zbavili přebytečné vody.

  22. **Já používám skleněnou kulatou zapékací formu z Ikea, průměr cca 30 cm. Teď už ji bohužel nemají v nabídce.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Klasický cheesecake

  • Lucka P. Lucka P.(neregistrovaný)

    Poprvé jsem zkoušela cheesecake podle Vašeho receptu.Nakoupila jsem všechny ingredience. Pak když jsem si přečetla celý postup s tím alobalem a vodou, a že se koláč docela dlouho peče...no byla jsem trochu vytočená a chtěla jsem se na to vykašlat.:-/ Nakonec jsem ho teda podle Vás upekla a můj manžel říká, že lepší koláč nikdy nejedl a mamka na mne byla naštvaná (z legrace), že jsem udělala lepší cheesecake než ona. TAKŽE moooc děkuju za recept a ukládám si ho. :yes: a všem doporučuju !

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: pečený cheesecake z bebe sušenek recepty dort cheesecake klasický pečeny dort recept recept na klasicky cheescake klasický cheesscake clasicky cheseecake napln do korpusu cheesecake cheesecake vykapat tvaroh recept pro zapekaci formy cheese cake cheesecake pečený v alobalu klasicky cheeseecake

Zapomněl/a jsem heslo