Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 34 460 kJ / 8 236 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 92,97 g |
| Tuky | 611,74 g |
| Vláknina | 18,50 g |
| Cholesterol | 2,34 g |
| Sodík | 736 mg |
| Sůl | 2,30 g |
| Sacharidy | 580,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Korpus: bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. Nejprve chvíli šleháme jen bílky a pak, až se udělá pěna, teprve přidáme pomalu cukr.
Krok 2: V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.
Krok 3: Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta přendáme do mísy a obarvíme kakaem.
Krok 4: Doprostřed dortové formy o průměru 24 cm dáme lžíci kakaového těsta a na ni 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto opět 1 lžíci tmavého a zase 2 lžíce světlého těsta. Těsto dáváme stále na jedno místo, samo se rozprostře.
Krok 5: Pečeme v předehřáté troubě na 180°C a pečeme asi 45 minut. Necháme vychladnout.
Krok 6: Ušleháme si šlehačku se ztužovačem, naneseme na prokrojený korpus a pokladem ovocem. Můžeme korpus proříznout dvakrát a do druhého patra dát krém, který si připravíme.
Krok 7: Tak 2-3 hodiny před zdobením si uvaříme pudink. Mléko, cukr, 2 pudinky na hustou kaši. Vše přelijeme do jiné nádoby, uhladíme a pomalu ze strany lijeme studenou vodu. A necháme vychladnout.
Krok 8: Voda nám zabrání škraloupu. Do stejné místnosti dáme obě másla a čekáme na stejnou teplotu. Když je vše vychladlé a rozehřáté, připravíme si krém ke zdobení.
Krok 9: Vodu z nádoby vylijeme, pudink dáme do větší a vyšší nádoby a šleháme elektrickým šlehačem na kaši. Pak pomalu přidáváme máslo. Stále vše šleháme. Pokud je krém málo sladký, můžeme přidat moučkový cukr, já dávám tak lžičku a stačí to.
Krok 10: Krém jsem dala do druhého patra korpusu. Přiložila vrchní korpus a pomazala strany a vršek. Dala jsem do lednice ztuhnout. Nakreslila jsem si obrázek na papír a vystřihla. Přenesla na ztuhlý krém na korpusu.
Krok 11: Obtáhla párátkem a dokreslila vnitřek. Krémem obarveným na černo jsem obtáhla obrysy a začala jsem vybarvovat. Po zatuhnutí přidáme ostatní zdobící prvky, aby se obrázek oživil. Z potahové hmoty jméno, číslice, kytičky ad.
Zveřejněno 13. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Ijáček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM89
Moje poznámka
Dort Ijáček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM89
Nejnovější recepty
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Přidáno před 5 hodinami
Asijská zeleninová směs pěti vůní
Přidáno před 5 hodinami
Bramborový gratin s dýní
Přidáno před 7 hodinami
Pečený krůtí krk
Přidáno před 7 hodinami
Plněný bramborový knedlík špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové v arašídové omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní utopence
magdalenka před 6 minutami
Cukrářské jablečné řezy
magdalenka před 22 minutami
Játrové knedlíčky do polévky
magdalenka před 30 minutami
Utopenci
magdalenka před 33 minutami
Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
magdalenka před 36 minutami
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
magdalenka před 40 minutami
Masové kuličky v rajské omáčce
Ellisska před 52 minutami
Bramborový koláč "Co dům dá"
BinaSa před 56 minutami
Brynzová pomazánka s česnekem
magdalenka před 1 hodinou
Porková polévka s krupičkou
magdalenka před 1 hodinou
Tématické fráze:
dort iaček,
dort s ijáčkem,
potahový dort se zdobením recept,
ijáček postup,
postup ijacek,
smajik,
dortova forma ijaček,
dort iaček postup,
jak dostat obrazek na dort,
zdobící prvky na dort,
postup iáček,
dorta ijáčkek
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
kakao,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
broskve,
banán,
mandarinky,
jahody,
mléko,
cukr,
pudink,
máslo,
potravinářské barvivo gelové,
hmota potahovací
Komentáře (11)