

Dort Ijáček
Suroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 240 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 100 ml vroucí vody
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- Uvnitř:
- smetana ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- broskve
- banán
- mandarinky
- jahody
- Krém:
- 500 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 2 pudinky
- 500 g másla
- gelové potravinářské barvy
- potahová hmota
Postup přípravy receptu
Korpus: bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. Nejprve chvíli šleháme jen bílky a pak, až se udělá pěna, teprve přidáme pomalu cukr.
V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.
Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta přendáme do mísy a obarvíme kakaem.
Doprostřed dortové formy o průměru 24 cm dáme lžíci kakaového těsta a na ni 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto opět 1 lžíci tmavého a zase 2 lžíce světlého těsta. Těsto dáváme stále na jedno místo, samo se rozprostře.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C a pečeme asi 45 minut. Necháme vychladnout.
Ušleháme si šlehačku se ztužovačem, naneseme na prokrojený korpus a pokladem ovocem. Můžeme korpus proříznout dvakrát a do druhého patra dát krém, který si připravíme.
Tak 2-3 hodiny před zdobením si uvaříme pudink. Mléko, cukr, 2 pudinky na hustou kaši. Vše přelijeme do jiné nádoby, uhladíme a pomalu ze strany lijeme studenou vodu. A necháme vychladnout.
Voda nám zabrání škraloupu. Do stejné místnosti dáme obě másla a čekáme na stejnou teplotu. Když je vše vychladlé a rozehřáté, připravíme si krém ke zdobení.
Vodu z nádoby vylijeme, pudink dáme do větší a vyšší nádoby a šleháme elektrickým šlehačem na kaši. Pak pomalu přidáváme máslo. Stále vše šleháme. Pokud je krém málo sladký, můžeme přidat moučkový cukr, já dávám tak lžičku a stačí to.
Krém jsem dala do druhého patra korpusu. Přiložila vrchní korpus a pomazala strany a vršek. Dala jsem do lednice ztuhnout. Nakreslila jsem si obrázek na papír a vystřihla. Přenesla na ztuhlý krém na korpusu.
Obtáhla párátkem a dokreslila vnitřek. Krémem obarveným na černo jsem obtáhla obrysy a začala jsem vybarvovat. Po zatuhnutí přidáme ostatní zdobící prvky, aby se obrázek oživil. Z potahové hmoty jméno, číslice, kytičky ad.
Poznámka od kuchařky
další můj povedený dortík
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dort Ijáček
-
Marunda,děkuji za nabídku
....jsi fakt moc šikovná
-
jejdanáánky
to je roztomilý dortíček.. prosím si aspoň jeden kousíček
-
díky moc všem. Ivusa: nemusíš být dítě, aby jsi ho dostala, klidně Ti nějaký udělám, když si pro něj přijedeš.
Ale vyšel by Ti koukám pěkně draho z takový dálky
-
Marundo, krásnej, roztomilej a něžnej dortík, který máš moc hezky zpracovaný
Dávám 11.bod
-
Já obdivuji nejen Tvou zručnost, ale hlavně Tvou maximální trpělivost, já bych ji neměla, jsi šikovná, je to moc pěkné
-
obdivuji tvou zručnost
...nádhera.Já bych chtěla mít 10 roků a dostat takovýhle dort.To bych se zbláznila radostí
-
-
Ten je krásný...
-
To je zase paradicka maru
jak z knizky
-
je moc roztomilý