Shurbet el-Ads (Egyptská polévka z červené čočky)

martinka Kuchařka: martinka

Doba přípravy: 1,5 hod 4 porce Polévky 2 názory

Suroviny

1,5 litru vývaru
2 mrkve
2 cibule
1 rajče
500 g červené čočky
2 stroužky česneku
1 lžička drceného římského kmínu
1 lžička soli
1 lžička sladké červené papriky
olej nebo máslo (ghí)
citron nebo limetka
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme vývar, na který použijeme cca 1,5 vody, 1 větší mrkev, 1 cibuli, pepř, sůl a kuře. Já používám vždy celé kuře, to si nejdříve naporcuji, vykostím prsní řízky, ty nechám na druhý den. Dám společně se zeleninou vařit vývar z křídel, hrudního koše a stehen.

  2. Namočíme červenou čočku do vody a pořádně ji vypereme. Pravděpodobně bude potřeba vyměnit vodu cca 5x. To, že je čočka pořádně vypraná, poznáme tak, že zůstane v misce s čočkou čirá voda. Pokud je voda stále kalná, tak čočka pořád není dostatečně vypraná. Tento krok je důležité nepodceňovat, protože pokud čočku dostatečně nevypereme, tak bude mít polévka moučnou chuť a to nechceme.

  3. Nakrájíme na kostičky 1 čerstvou mrkev, cibuli a 2 stroužky česneku. Rozpálíme si v hrnci olej nebo máslo a lehce osmažíme.

  4. Jakmile má cibulka zlatavou barvu, přidáme vypranou čočku s troškou vody, kterou společně se zeleninou dále smažíme do žluto-zlatavé barvy. Tohle smažení čočky dává polévce ještě lepší chuť, (samozřejmě ji nesmíme připálit). Jakmile získáme požadovanou barvu, přidáme 1 rajče, uvařenou mrkev a cibuli z vývaru a poté zalijeme samotným vývarem.

  5. Přidáme koření: 1 lžičku soli, 1 lžičku červené papriky, 1 lžičku drceného římského kmínu a vaříme zhruba 15 minut.

  6. Jakmile je čočka uvařená, tak ji rozmixujeme v mixéru a nebo, kdo má, tak použije tyčový mixér (to je samozřejmě pohodlnější).

  7. Pokud se vám zdá polévka málo oranžová, můžete přidat více červené papriky a podle chuti dochutit. Pokud máte raději řidší konzistenci, tak si ji klidně trošku ještě nařeďte. Podávejte teplou, s kapkou citronu nebo limetky.

Poznámka

Tato polévka neodmyslitelně patří na egyptský stůl. Egyptská čočková polévka se připravuje z loupané červené čočky, která je uvnitř spíše oranžové barvy a vařením více žloutne. Dobrou chuť a jak říkají Egypťané: Bel Hana Wel Shefa – s chutí a se zdravím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Shurbet el-Ads (Egyptská polévka z červené čočky)

Tématické fráze: polevka oranžová cocka polévka z červené čočky egyptská cizrnová polévka oranžová čočka recept egiptska polévka z červené čočky egypska kucharka jak se připravuje červená čočka egypska polevka z červené čočky polévka z oranžové čočky polevka z cervene loupane cocky rizky z cervene cocky