Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Praženka vltavských vorařů

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

6. 2. 2013 09:34

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie2 687 kJ / 642 kcal
Bílkoviny6,95 g
Tuky49,70 g
Vláknina1,35 g
Cholesterol 155 mg
Sodík 37 mg
Sůl0,08 g
Sacharidy41,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento starý recept mám od svého prastrýce, který před vybudováním Orlické přehrady plavil dříví z Jižních Čech do pražského Podskalí. Tuto jednoduchou polévku si prý plavci vařívali přímo na vorech.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

BILKOVAI BILKOVAI

6. 2. 2013 17:54

Líbí a to moc;-):yes:

Eliza Eliza

6. 2. 2013 11:21

Děkuji všem za komentáře a všeználkovi za odkaz. I když myslím, kdyby polévka pocházela z Budějc, Vašek by ji určitě znal, jak ho znám..:yes: Ale třeba po řece doploula až k nám, kousek severněji. Začalo mě to zajímat, tak jsem otevřela knihu "Zmizelá Vltava" - zatím jsem o stravování vorařů nic nenašla, zato jméno strejdy je tam na několika místech a myslím, že je i na fotografii (já ho znala až jako staříka). Mimochodem byl jedním ze třech dvojníků, kteří zastupovali herce na voru ve Wassermannově Plaveckém mariáši... A při vzpomínání na starou řeku vždycky slzel.;-((:-K

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

6. 2. 2013 11:01

Všeználek:Jsem Budějcký patriot a "Praženka" se u nás dělá kmínová se zakvedlaným vejcem na slano. Tuhle neznám, ani jsem o ní neslyšel a moc mne zaujala a jisto jistě ji vyzkouším. ALE MÁŠ PRAVDU, JE TAK PREZENTOVÁNA. ALE I AUTORKA MÁ TAKY ASI PRAVDU. Ono jak kdo slyšel a ty voraři jezdili i po Vltavě tak je i to pravděpodobné. Myslím že je chválihodné oživovat tradice a na názvu nezáleží. Já to chválím a dám +bodík 5.

Ivana Ch

6. 2. 2013 09:58

Taky jí uvařím, ale né dneska, už jsem udělala rajskou, taťka má rád polévku na dopolední svačinu.

spagetka spagetka

6. 2. 2013 09:58

Polévku znám z Jizerek z dětství, vařili ji horalové, když už na nic neměli. j libeček tam dávali :-D:-D:-D a to je zas důkaz, proč nemá cenu hádat se, odkud jaké jídlo pochází ;-);-);-), Eli, dík za připomenutí, to jsem nevařila hoooodně dlouhatááánsko :yes::yes:

Všeználek

6. 2. 2013 09:52

Tento recept je obecné znám pod pojmem Budějická praženka, možná ji i Váš prastrýc takto znal http://www.receptyonline.cz/recept--budejicka-praz...

Eliza Eliza

6. 2. 2013 09:49

Irrenko, doufám, že bude manželovi (i Tobě, samozřejmě) chutnat. Já jsem si na ni vzpomněla včera večer a taky jsem ji musela hned uvařit...;-)

Irrena Irrena

6. 2. 2013 09:38

Skvělá, jednoduchá:yes::yes: Hned ji dneska uvařím, manžel musí mít každý den polévku a někdy mi dochází inspirace:-8

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: polévka praženka voraři praženka voraři až nám bude praženky odkud pochazi spenatova polevka budějická praženka vltavsky guláš recept bramnorova stirka voraři na vltavě recept na praženku polévka praženka videorecept recept na prazenku polévku polévka zpraženka recept na mlekovou polevku zavářky m.d. rettigové vltavští plavci salát podle vorařů vorari jo vorari plavecký guláš recept

Suroviny: mouka hrubá, máslo, voda, květ muškátový, cukr, sůl, smetana kysaná

TopRecepty.cz

Praženka vltavských vorařů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/03PG