

Slunečnicový chleba I.
Suroviny
- 200 g odvaru z melty
- 160 ml vody
- lžíce cukru
- 21 g droždí
- 100 g slunečnicových semínek (opražených nasucho)
- 70 g olivového oleje
- 220 g pšeničné celozrnné mouky
- 150 g žitné chlebové mouky
- 330 g hladké mouky
- 2 - 2,5 lžičky soli
Postup přípravy receptu
Z Melty, vody, cukru a droždí uděláme kvásek. Přidáme ostatní suroviny a dobře vymícháme těsto, které necháme nakynout.
Znovu propracujeme, uděláme bochník a na plechu necháme nakynout. Potřeme vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách teplotu zmírníme a dopečeme při 170°C asi 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Slunečnicový chleba I.
-
cathleen:děkuji za radu,určitě vyzkouším
-
dexulka: příště rozhodně víc vody, těsto měkčí, volnější
-
cathleen: Z celozrnné mouky peču hodně,snažím se právě o zdravější pečivo.Je možné,že byl chléb sušší,protože celozrnná mouka nebyla jemně mletá,ale spíš hrubší?Bohužel jsem jinou nesehnala a jsem ráda,že mám aspoň tuhle
Přidat třeba víc vody nebo olej pro příště? Nebo ten chléb má být takový suchý ?
-
dexulka: jj, podmáslí zvláčňuje, ale naředila bych ho asi trochu vodou. V tomhle chlebu je i dost celozrnné mouky, tak bude míň nadýchaný, ale zase zdravější a víc zasytí
-
Tak jsem vyzkoušela i tenhle slunečnicový chléb,dělala jsem v pekárně.Avšak stejně jako chléb II. mi přišel takový suchý,druhý den se při krájení dokonce drolil.Můžete poradit,kde jsem udělala chybu? Chuťově nebyl špatný,ale více mi asi chutná ten Tmavý slunečnicový s podmáslím.Že by to bylo jen tím podmáslím? Díky za radu
-
Cathleen ty fotky jsou super
Dávám bodík
-
Jééé to je nádherný chleba!!
-
Tak mi manža, na přání, ukrojil krajíc, trošku křivý....
ale póry jsou vidět i tak.
-
Melta udělá těsto tmavým a mírně nasládlým - přesně jako slunečnicový chleba bývá....
-
Nádherný ...a stou Meltou - zajímavé
-
nádhera
+
-
Ještě ne, dávala jsem ho dohromady dnes (ještě je teplý, proto chybí foto na řezu).
Ale v pečce bych asi o 1/5-1/3 snížila gramáž surovin (podle toho, jak máš velikou pečku) a určo dala méně droždí...na 500g mouky jich do pečky patří max. 10-14g -
Cathleen,ten vypadá nádherně,zasloužíš bodíka
,nezkoušela jsi ho taky v pečce ?