

Bábovka ve vaječných skořápkách
Suroviny 24 porcí
- Na pečení - vaječné skořápky, cca 24 ks, alobal, nepovinně muffinková forma
- Na těsto: použijete jakékoliv vaše oblíbené těsto na bábovku, já jsem použila:
- 4 vajíčka
- špetka soli
- 1 hrnek cukru krupice
- 250 ml šlehačky
- (možno nahradit mlékem a olejem v poměru 2/3 mléka + 1/3 oleje)
- 1,5 hrnku hladké mouky (možno trošku přidat podle velikosti vajíček)
- 1 prášek do pečiva
Postup přípravy receptu
Vajíčka vyfoukneme jen jednou trošku větší dírkou (velikost zvolíme dle vlastního uvážení tak, aby se dalo vpravit těsto). Vypláchneme vodou, vyvaříme ve vodě se solí (na litr vody cca 3 polévkové lžíce). Necháme pořádně vysušit. Do vysušených skořápek postupně naléváme trochu oleje, otvor zakryjeme palcem a protřepeme, aby se skořápka uvnitř promastila. Olej jsem nalévala pomocí malé odměrky se "zobáčkem" a z vajíčka jsem jej zase vylila zpět do té odměrky, nalila do dalšího vejce a tak pořád, abych skořápky zbytečně na povrchu neumastila.
V muffinkové formě jsem z kousků alobalu vytvořila "hnízda" do kterých jsem posadila připravené skořápky.
Těsto na bábovku nalijeme do pevného sáčku, ustřihneme růžek a naplníme vajíčka maximálně do 3/4 - při pečení se těsto nafoukne a trochu vyteče.
Pečeme dle vlastní trouby, já jsem pekla v elektrické troubě bez horkovzduchu, na 180°C cca 20 minut, zkusíme klasicky špejlí.
Po upečení a mírném vychladnutí očistíme nožem, houbičkou co případně přeteklo, po vychladnutí ozdobíme dle vlastního uvážení.
Poznámka od kuchařky
Na třetí fotce je vidět velikost otvoru pro plnění.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bábovka ve vaječných skořápkách
-
Tak jsem to zrealizovala
Ne všechny vajíčka vyšla tvarově, jak by měla, ale několik by se jich našlo. Chce to naplnit tak do poloviny maximálně, jinak pak těsto v troubě vyteče ven. Nápad super a až budu mít zase nachystané skořápky, vyzkouším zase s jinou bábovkou, tentokrát jsem použila od Ivulinky Babiččinu třenou bábovku
.
-
Betyna: jo, jasne, trochu to prostouchnout
-
Originálne
-
Já jsem jen propíchala žloutek špejlí a všechno pak vyteklo samo, někdo strčí dovnitř brčko a foukne dovnitř vzduch, pak to už taky vyteče samo - jde to dobře, protože otvor je trošku větší.
-
To cumim teda, tohle je uzasny! Taky mam chut udelat, ale tolik vajec vzivote dohromady nedam. Zkusim mensi mnozstvi, ale tyhle Velikonoce uz to stejne nestihnu, u nas se jich moc neji. Bodik, jsi skvela, zes to zvladla, je to piplacka
Jeste technicka otazka: jak se fouka vejce jen jednou dirkou? To se vycucne detskym cucakem na soply treba? -
Recept je trochu delší, ale ve skutečnosti to pracné není - dlouhou dobu už taky dělám podle Jany Remkové tahle želatinová vajíčkahttp://www.toprecepty.cz/recept/11054-zelatinova-v... která jsou pracnější na plnění než naplnění skořápky ustřiženým sáčkem, takže kdo vyzkoušel ta želatinová, tak už ví že ani ta bábovková nějak moc pracná nebuou, navíc prázdné skořápky jsem shromažďovala a vyvařila postupně, takže nakonec se jen naplní a upečou.
To jen kdyby se někdo inspiroval, aby se nenechal odradit délkou receptu. -
Tady se mi zdá moc práce a poměrně malý efekt. Za mne tedy též ne-e
-
Taky jsem je chtěla upéci, pak jsem došla ke stejnému závěru jako Maris a Terezka
. Server "čarujeme.cz" má moc hezké nápady
-
To vypadá super...jen bych se bála, že skořápky prasknou...ale mám chuť se do toho pustit
-
Pekné, ale tiež ma nikto nedonúti to upiecť.
Kto by potreboval video, nájde ho tu : http://carujeme.cz/jak-upect-velikonocni-dorticky-...
-
Nápad je to originální, to je pravda, ale neznám nikoho, kdo by mě donutil ho realzovat
. Bodík ale dávám, právě za ten nápad
-
Úžasný a originální velikonoční nápad