

Hovězí na zázvoru a česneku
Suroviny 6 porcí
- 800 g Hovězí přední
- (nebo) kližka
- 3 lžíce oleje (nebo sádla)
- 2 ks cibule větší
- 5 stroužků česneku (+ 1 stroužek při prováření)
- 2 cm zázvoru čerstvého (+ kousek při prováření)
- 3 lžíce rajčatový protlak
- 1 lžíce sojové omáčky (nemusí být)
- sůl
- 1/2 lžičky pepře mletého bílého
- voda na podlití
- mouka hladká na zahuštění
- 1 lžíce oleje na jíšku
Postup přípravy receptu
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky (část cibule - asi 2 lžíce - si dáme stranou) a vložíme do hrnce na horký olej. Cibuli restujeme dorůžova.
Mezitím si nakrájíme maso na větší kostky a oloupaný česnek a zázvor na plátky.
Na růžovou cibuli přidáme maso a restujeme. Pak přidáme zázvor, česnek, rajčatový protlak a zbylou cibuli. Vše ještě osmahneme a zalijeme horkou vodou (do výšky masa). Osolíme, opepříme, přidáme sojovou omáčku, přiklopíme pokličkou a necháme dusit do poloměkka. Dle potřeby podléváme trochou vody.Poloměkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou (nebo moukou rozmíchanou ve vodě) a necháme asi 10 min provařit. Pak přidáme maso, jeden stroužek česneku na plátky a kousek zázvoru na jemno a necháme ještě asi 15 - 20 min povařit (dle tuhosti masa). Občas zamícháme a dle potřeby dosolíme.
Jako příloha se hodí brambory, knedlíky, těstoviny, rýže,...
Poznámka od kuchařky
Tohle jídlo mě napadlo, když jsem z mrazáku vyndala kus předního a nechtěla jsem dělat nic složitého.
Jídlo je krásně voňavé a poměrně syté, tudíž jako příloha opravdu postačí chléb, nebo jiné pečivo a je z toho poměrně jednoduchá večeře či oběd.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí na zázvoru a česneku
-
Posloužilo jako inspirace, zázvor jsem měla jen sušený, přidala jsem trochu chilli a kmínu, místo obyč protlaku jsem přidala omáčku na pizzu a podávala s rýží :) Moc dobré, manžel se oblizoval
-
Vyzkoušeno a doporučuji.. Vše jsem hodila do pekáčku a dala do trouby péct. Luxusní. Ukládám a přidávám bodík.
-
V neděli zkusím, tak jsem zvědav
-
-
Dnes jsem toto jídlo uvařila k obědu a musím ho za celou rodinu moc pochválit.
Byla to u nás premiéra. Velice mile mi překvapila chuť zázvoru. Posílám bodíka a určitě budu opakovat, proto dávám mezi oblíbené
-
Lenka23: Tobě milá, Lenko, čeština asi moc nejde, ale dobré papání?
Jó, s plným žaludkem člověk zapomene i na pravopis.
Tak teda dobrou chuť! -
Právě jsme dojedli a bylo to opravdu moc dobré! Úspěch jsem sklidila i u manžela, který zázvor nemusí, takže to už je co říct
Moc díky za skvělý recept, určitě jsem ho nedělala naposled!
-
Zázvor a u mne ještě rozmarýn je JEDNIČKA a všude kde se užijí já mlaskám. +bodík 33
-
Mirco,dovol abych tu tvoji mňamku pochválila a přidala foto.Jen jsem ke konci,asi 10 minut přidala červenou kapii.Máš jasný bodík a ještě podotknu,že manžel vylizoval talíř,což tak často nedělá.
-
moc dobré jídlo-nedávala sem sojovku,cibuli pěkně na tenka pulkolečka a česnek se zázvorem sem nastrouhala na jemném struhadle...dusila sem v troubě při 200st.asi 2hodinky a maso bylo naprosto luxusní
doporučuji to s tou troubou zkusit-dělám tak i svíčkovou...
www.toprecepty.cz -
Kash
, jsem ráda že chutnalo. I když je to vlastně už trošku jiný recept....
.
-
super, je to výborné...jen jsem tam vůbec nedával tu sojovku a jelikož jsem doma nenašel ani protlak ani kečup, zkusil jsem dvě lžíce hořčice. A místo jíšky jsem na strouhal jednu střední bramboru, nastrouhanou na jemno rozvařil na špeku a vodě na kaši...k tomu rýže a okurkový salát a teď odfukuju...a bylo to bá-ječ-né! Děkuji za inspiraci
-
Tento super recept jsem dnes vařila po několikáté. Takže je už ověřený a moc dobrý
. Původně měl být s těstovinou, ale dostala jsem hroznou chuť na špenát (mám v mražáku vlastní jen nahrubo nakrájený), tak k tomu se hodily pečené brambůrky.
Měla jsem jen zadní, tak chvíli dusila v tlakáči, takže to byla potom rychlovka.
Bodík už proběhl někdy před rokem, kdy jsem vařila poprvé, tak dnes jen díky za recept a foto -
Dnes jsem uvařila na oběd a moc jsme si pochutnali.
-
Právě jsem dovařila a je výborná
takže velice ráda dávám bodík za rychlí a skvělí obídek