Tátův guláš

Hovězí maso Doba přípravy: 3 hodiny 8 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 3 hodiny 8 názorů

Suroviny

1000 gr prorostlé kližky
1000 gr cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
1 lžíce hladké mouky
5 kuliček nového koření
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na roztopeném sádle zesklovatíme nadrobno nasekanou cibuli.

  2. Omyté a osušené hovězí nakrájíme na menší kousky a ty zprudka orestujeme v cibulce, aby se zatáhlo.

  3. Hned zaprášíme paprikou, aby se lehce opražila, pak podlijeme cca deci vody nebo vývaru, aby nezhořkla. Přikryjeme dobře padnoucí pokličkou a necháme maso pustit šťávu.

  4. Po cca 10ti minutách přidáme sůl, pepř a nové koření. Na mírném ohni dusíme doměkka dle potřeby, klidně i přes dvě hodiny. Maso hlídáme, občas promíchneme, je-li potřeba, podlijeme vodou a nebo vývarem, ale jen tolik, kolik bylo původní šťávy z masa.

  5. Půl hodinky před dovařením rozmícháme v 1,5 deci vody nebo zchladlého vývaru lžíci hladké mouky, za stálého míchání přilijeme ke guláši přes řídké síto a důkladně provaříme. Mícháme, aby se nepřichytil, je poměrně dost hustý. Nejlépe chutná přes noc odleželý, podávaný s čerstvým pečivem.

Poznámka od kuchařky

Za ty roky, co jsem vylétla z rodinného hnízda, jsem uvařila i jinde ochutnala spousty jiných gulášů, možná i lepších, tohle je ale taková "vzpomínka na domov". Prostě poctivej tátův guláš. :)

Komentáře k receptu Tátův guláš

  • kuchta_buchta kuchta_buchta(neregistrovaná)

    Nemělo by tam být spíš místo toho dle - 2 lžíce hladké papriky - 2 lžíce sladké papriky :-p :-? Jinak recept stojí za vyzkoušení :yes:

    Odpovědět

  • senky senky

  • brontik brontik

    LinaKucharka:děkujeme mě se tu od špagetky recepty líbí ;-)

    Odpovědět

  • LinaKucharka LinaKucharka(autorka receptu)

    Hlušcovi, máte pravdu, občas je to tu jak v grandhotelu a každej na talíři něco úplně jiného. A jídlo z jednoho talíře je opravdu zvyk z manželovi domoviny a u jídel, u kterých to jde, se opravdu všichni (nebo jen někteří) sesedneme k jednomu talíři. ;-)

    Vařím a peču každý den, všichni věčně hladoví, ale zase celkem vděční strávníci- nevybírají si. A za kompliment děkuju.:-K

    Brontiku: Ať Vám chutná!:-K

    Odpovědět

  • brontik brontik

    tátův gulášek si uvaříme mňam:-))

    Odpovědět

  • LinaKucharka LinaKucharka(autorka receptu)

    Hledala jsem tu jednoduchý guláš , nejblíž mu byl guláš z jazyka, jinak všude majoránka,česnek, rajský protlak. Tenhle guláš sází pouze na chuť a vůni masa. Ocením, pokud mi dáte odkaz na identický recept tady na top.

    Paní Hlušcová, poměr klame, protože na tom talíři jsou 4 porce ;-) Je to takový rodinný talíř:-*

    Hlušec, ne, můj muž to nejí. Já nejím nigerijskou kuchyni, on českou. On vlastně nejí nic jiného než jejich domácí kuchyni.

    Jardo, tenhle guláš má být mnohem hustější, než většina gulášů. Je určen k podávání s pečivem, které se do něj nemá namáčet, ale m se jím nabírat.;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Když se opravdu povede,ta kolikrát ani není zapotřebí zahušťovat moukou:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Papriky je tam nějak málo, nové koření je zajímavá inovace.

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na guláš tátovy recepty hovezi gulas tátův 34639 zahradnicky guláš guláš domovina recept co uvařit tátovi guláš recept top zeleninový guláš paštika z kuřecích jater pečený hovězí guláš se zeleninou od špagetky tátův gulášek pecivo ke gulasi top recepty tátovi recepty hovězí guláš pro 30 strávníků gulas domovina grand hotel guláš tatuv veprovy guláš tátuv rodinný guláš