Noky(špecle)knedlíčky-bramborovo dýňové

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

1 kilogram hotového těsta Přílohy 19 názorů

Suroviny

400 g uvařených brambor(4větší ks,zbyly mi z předešlého dne)
300 g očištěné dýně Hokkaido(500g se slupkou a dužinou)
150 g polohrubé mouky/200ml hrnek
150 g dětské krupičky/200ml hrnek
2 vejce
2 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
petrželka
kerblík
1 lžička soli do těsta+sůl do vody
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu na noky.

  2. Dýni pečlivě umyjeme. Odstraníme slupku a dužinu se semínky, které nevyhodíme, ale uchováme na později na vyvaření do zeleninové polévky.

  3. Dýni a brambory nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Přidáme vejce, bylinky, osolíme a promícháme. Přisypeme mouku a krupičku a propracujeme těsto trochu jemnější konzistence, než jak jsme zvyklí u bramborových knedlíků.

  4. Vařící vodu osolíme, stáhneme plamen a vkládáme mezi navlhčenými dlaněmi vytvořené malé knedlíčky o velikosti pinpongového míčku. Můžeme také navlhčenou lžičkou vykrajovat větší noky.

  5. Vaříme mírným varem přibližně 5 minut. Až noky/knedlíčky vyplavou na hladinu, necháme vařit ještě 5 minut. Poté je děrovanou naběračkou vybereme do cedníku a necháme okapat.

  6. Část těsta také můžeme do vroucí vody protlačit přes haluškovač a po vynoření na hladinu nočky/špecle necháme ještě 3 minuty provařit.

  7. Malé knedlíčky a noky dáváme do hrnce nanejvýš po 10 kusech, aby se stačily uvařit. Podáváme jako přílohu k dušenému masu se šťávou, k pečenému se zelím a podobně. Hodí se i jako samostatný pokrm s osmaženou slaninou a cibulkou.

Poznámka

Hotové noky jsou mírně“oslizlé“:-) ale chutné a hezky barevné.

Noky které nespotřebujeme můžeme zamrazit.

Dostala jsem hodně dýní Hokkaido, tak vymýšlím různé“hovadinky“jak ji upotřebit. Možná by šla po nastrouhání zamrazit, ale nemám místo v mrazáku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Noky(špecle)knedlíčky-bramborovo dýňové

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Lidka:Liduško,semínka jdou velice lehko oddělit od dužiny.Pak se v cedníku pořádně propláchnou a dají se usušit.Poté se můžou na pánvi v troše oleje opražit,nebou konzumovat jen tak:-)

    Nikina::-*:-KDíky:-)

    Odpovědět

  • Lidka Lidka(neregistrovaná)

    Napíšete mi někdo, jak čistíte dýňová semínka? Loupání je hrozné. Děkuji.

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    Drahouši, ty jsi normální kouzelník, přiznej se :-D Krásné to máš a ta barvička - radost pohledět :yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Děvčata díky:-*:-K

    Odpovědět

  • JanaB1 JanaB1

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Ty jsou překrásné :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    zizala:Jaruško moc děkuji:-K:-K

    A holky omlouvám se Vám za ty"hokly":-8:-D:-Dv předešlém komentáři.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krásný originální recept :yes::yes: a moc pěkně nafocený :-*

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Hokly moje zlaté:-*ani nevíte,jak jste mě potěšily svými hezkými komentíky:yes:Moc Vám všem děkuji:-K:-K

    Bibinka:Janinko,vyzkoušej to klidně s tím patisonem a aby těsto nebylo bledé,tak do něj přidej trošku kurkumy,čtvrt nebo půl lžičky,podle toho kolik těsta by jsi dělala.Já jsem k uvařeným bramborám tu dýni dávala syrovou.Proto jsem na hladinu vyplavané tvary nechala ještě nějakou dobu provařit,aby i ta dýně byla hotová.
    Měla jsem v plánu,kdyby to nebylo jedlé,že to všechno projedu ponorným mixérem,osmahnu slaninu s cibulkou a předělám to na nějakou"omáčku":-O:-8Asi jsem poděs,ale do záchodu by to nešlo:-D

    magdalenka:Magduško,posledně jsi u mých křupavých placiček měla dotaz,co se semínky;-)tak jsem našla suroviny,co k sobě pasovaly a byla moc príma polévka:-p:-))

    Irrena:Irenko,tak to je škoda:-/mohla jsi ji dát tředa pod maso,nebo podusit se smetanou...Děvčata tady mají hodně receptů:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No ty jsi "diabol" - co ty s tou dýní všechno nevymyslíš:-)):yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Sledujem tvoje kúzla v kuchyni...;-):yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Aničko máš super nápady;-):yes: škoda že jsem půlku dýně vyhodila, už jsem nevěděla co s ní:-8

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Aničko, Ty jsi chytrá hlavička, souhlasím s holkama, jsi kouzelnice,;-) máš zase pěkný nápad a hned vím, co s dýní,kouká na mne už delší dobu:-) a tak na víkend je to výborný tip:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:přesně moje slova napsala už Yanull:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Aninko, zase si mi dala skřítka do hlavy, chtěla jsem si k té omáčce z ořezu s patisonem udělat dnes bramborové placky a tak nevím zda neudělat tyto noky, ale nemám dýni, tak by musely být bez ní a to už nebudou tak krásně barevné:-( Dávám ti 6.bod:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: dýňové noky dýnové noky recept noky z dyne dýňové nočky dýňové knedlíky noky dyňové bramborovodýňové noky dýnové noky-recept bramborové špecle recept bramborové špecle knedlíky a noky recept na dýňové noky noky s dýní noky příloha špecle bramborové noky jako příloha bramborové špecle recepty bramborovo dýnové knedlíky dýnové recepty dýňové bramboráky dynove sprecle

Zapomněl/a jsem heslo