Vánoční kuba od Jirky
Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby, zejména stroček trubkovitý. Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 992 kJ / 1 910 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 42,80 g |
| Tuky | 10,39 g |
| Vláknina | 45,36 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 24 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 391,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Krupky přebereme, nasypeme do síta a důkladně je propláchneme vařicí vodou, pak je necháme okapat.
Krok 2: Sušené houby namočíme do horké vody, aby nabobtnaly.
Krok 3: Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme kousek sádla a cibuli na něm orestujeme, přisypeme krupky a krátce osmahneme, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a zalijeme 1 litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme doměkka asi 35-45 minut.
Krok 4: Houby scedíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby na něm restujeme asi 1 minutu. Poté je přidáme ke krupkám.
Krok 5: Směs občas promícháme, aby se krupky nepřichytily ke dnu a až se voda vyvaří a krupky jsou měkké, přidáme utřené stroužky česneku, majoránku a vše pořádně promícháme.
Krok 6: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Směs v hrnci polijeme máslem a dáme na 15 minut zapéct.
Krok 7: Upečeného vánočního kubu ozdobíme na kolečka nakrájeným pórkem a rozmarýnem.
Zveřejněno 7. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční kuba od Jirky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BpPN
Moje poznámka
Vánoční kuba od Jirky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BpPN
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí rohlíky
MirkaHr před 2 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 11 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 12 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 13 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 14 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 17 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 17 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 17 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 18 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 18 hodinami
Tématické fráze:
štědrovečerní kuba,
vánoční kuba,
staročeský kuba-recept,
staročeský kuba,
kuba recept,
jak se dělá kuba,
vánoční kuba recept,
polevka kuba,
recept na vanočniho kubu,
staročeský hubník,
štědrovečerní kuba recept,
vánoční kuba recepty,
recept vánoční kuba,
co k obědu na stědrý den,
co na štědrý den k obědu,
staročeský kuba recept,
kuba štědrovečerní večeře recepty,
jak se dělá vánoční kuba,
recept na kubu,
recept na staročeského kubu
Suroviny:
krupky,
cibule,
česnek,
pórek,
houby sušené,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
rozmarýn,
máslo
Komentáře (24)
Někdy spíš jen aby to bylo živější pro oko přidám na kostičky trochu červené papriky a zelené konce pórku.