Mandarinkový dort
Suroviny pro 12
12
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 213 kJ / 1 963 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 45,44 g |
| Tuky | 65,98 g |
| Vláknina | 10,50 g |
| Cholesterol | 795 mg |
| Sodík | 313 mg |
| Sůl | 0,63 g |
| Sacharidy | 291,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Korpus:
Upečte svůj oblíbený piškot, nebo můžete zkusit tento:
Bílky se studenou vodu vyšleháme na velmi tuhý sníh (musí kopečkovat).
Do sněhu postupně vmícháme jeden žloutek po druhém a pak velmi zlehka prosátý cukr a mouku se špetkou soli.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, stěrkou mírně nahrneme od středu k okraji a dáme péci asi 20–25 minut do trouby vyhřáté na 160°C (zkouška špejlí).
Po vychladnutí korpus prokrojíme na dva pláty. Krok 2: Náplň:
Konzervované mandarinky scedíme.
Na ozdobu dáme bokem 13 pěkných měsíčků a zbytek ovoce překrájíme na kousky.
Kompotovou šťávu ochutíme 3 KL sunquicku a asi polovinou této směsi pokropíme spodní část korpusu.
Polovinu smetany (tedy asi 1,5 kelímku) vyšleháme s jedním vanilkovým cukrem téměř do tuha a poté, ZA STÁLÉHO ŠLEHÁNÍ, přilijeme asi polovinu sunquicku (50 ml). Šlehačka vedle výrazného zhoustnutí dostane i příjemně pomerančovou barvu.
Poté už pouze zlehka stěrkou vmícháme překrájené kousky kompotovaných mandarinek a směs natřeme rovnoměrně na spodní část korpusu.
Přiklopíme druhým plátem a piškot opět pokropíme zbylou polovinou ochucené kompotové šťávy.
Vyšleháme zbytek smetany (tedy asi 1,5 kelímku) s vanilkovým cukrem a do šlehačky zašleháme zbytek sunquicku. Tuto hustou ochucenou šlehačku (už bez mandarinek) navršíme na vrchní korpus a poctivě srovnáme boky a vršek, teď už pomalu se rýsujícího dortu.
Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice. Krok 3: Poleva a dokončení:
Na sporáku necháme v kastrolku na tuku velmi zvolna rozpustit rozlámanou čokoládu, nesmí se škvířit!
Až je směs hladká, začneme POSTUPNĚ po lžících přidávat vařící vodu. Tedy: přidáme vodu, mícháme, mícháme a teprve až je směs homogenní, tak přidáme další vodu a mícháme a mícháme, atd., atd. Vznikne podstatně tmavší a hustší produkt, než byl z prvních dvou surovin a celé to trvá asi 4 minuty.
Následně polevu za stálého míchání ve vodní lázni vychladíme, nalejeme na vychlazený dort a dortovým nožem potáhneme vršek i boky.
Tato poleva je po vychladnutí lesklá a pružná, dobře, a to i na šlehačce, se krájí.
Okraj dortu ozdobíme pusinkami šlehačky a dílky okapaných mandarinek...
Poznámka:
V původním rcp stojí psáno: •8-10 PL vařící vody
Já, ač od přirození hazardér, jsem se přes těch 8 PL zatím neodhodlal...
Upečte svůj oblíbený piškot, nebo můžete zkusit tento:
Bílky se studenou vodu vyšleháme na velmi tuhý sníh (musí kopečkovat).
Do sněhu postupně vmícháme jeden žloutek po druhém a pak velmi zlehka prosátý cukr a mouku se špetkou soli.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, stěrkou mírně nahrneme od středu k okraji a dáme péci asi 20–25 minut do trouby vyhřáté na 160°C (zkouška špejlí).
Po vychladnutí korpus prokrojíme na dva pláty. Krok 2: Náplň:
Konzervované mandarinky scedíme.
Na ozdobu dáme bokem 13 pěkných měsíčků a zbytek ovoce překrájíme na kousky.
Kompotovou šťávu ochutíme 3 KL sunquicku a asi polovinou této směsi pokropíme spodní část korpusu.
Polovinu smetany (tedy asi 1,5 kelímku) vyšleháme s jedním vanilkovým cukrem téměř do tuha a poté, ZA STÁLÉHO ŠLEHÁNÍ, přilijeme asi polovinu sunquicku (50 ml). Šlehačka vedle výrazného zhoustnutí dostane i příjemně pomerančovou barvu.
Poté už pouze zlehka stěrkou vmícháme překrájené kousky kompotovaných mandarinek a směs natřeme rovnoměrně na spodní část korpusu.
Přiklopíme druhým plátem a piškot opět pokropíme zbylou polovinou ochucené kompotové šťávy.
Vyšleháme zbytek smetany (tedy asi 1,5 kelímku) s vanilkovým cukrem a do šlehačky zašleháme zbytek sunquicku. Tuto hustou ochucenou šlehačku (už bez mandarinek) navršíme na vrchní korpus a poctivě srovnáme boky a vršek, teď už pomalu se rýsujícího dortu.
Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice. Krok 3: Poleva a dokončení:
Na sporáku necháme v kastrolku na tuku velmi zvolna rozpustit rozlámanou čokoládu, nesmí se škvířit!
Až je směs hladká, začneme POSTUPNĚ po lžících přidávat vařící vodu. Tedy: přidáme vodu, mícháme, mícháme a teprve až je směs homogenní, tak přidáme další vodu a mícháme a mícháme, atd., atd. Vznikne podstatně tmavší a hustší produkt, než byl z prvních dvou surovin a celé to trvá asi 4 minuty.
Následně polevu za stálého míchání ve vodní lázni vychladíme, nalejeme na vychlazený dort a dortovým nožem potáhneme vršek i boky.
Tato poleva je po vychladnutí lesklá a pružná, dobře, a to i na šlehačce, se krájí.
Okraj dortu ozdobíme pusinkami šlehačky a dílky okapaných mandarinek...
Poznámka:
V původním rcp stojí psáno: •8-10 PL vařící vody
Já, ač od přirození hazardér, jsem se přes těch 8 PL zatím neodhodlal...
Zveřejněno 30. 3. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mandarinkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R0Az
Moje poznámka
Mandarinkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R0Az
Nejnovější recepty
Roláda Hurikán
Přidáno před 30 minutami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno před 18 hodinami
Speciální bramborový sálát
Přidáno před 18 hodinami
Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno před 21 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem, žampiony a špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuře na paprice od Andy
Nikki1 před 12 minutami
Andělsky nadýchaný perník
lunav1 před 32 minutami
Koláč s banánem a vůní kokosu
ivdu22 před 35 minutami
Polévka z dýně hokaido
Monika146 před 2 hodinami
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Jitkazmecka před 7 hodinami
Vepřové karé na špeku dušené v papiňáku
misula29 před 8 hodinami
Kuře pečené s brambory ve vývaru
Kajkajak před 12 hodinami
Rychlá celerová polévka
MoniTom před 13 hodinami
Polévka z uzeného masa
Kajkajak před 13 hodinami
Katův šleh a bramboráčky
scorpioon01 před 14 hodinami
Tématické fráze:
mandarinkový dort,
dort s mandarinkami,
dort se šlehačkou a mandarinkami,
mandarinkový dort,
mandarinkoý dort,
manarinkový dort,
piškotový dort s mandarinkami,
mandarinkový dort se šlehačkou,
mandarinkový dort recept,
mandarinkove dorty,
dort mandarinkový,
poleva z mandarinkoveho kompotu,
mandarinkovej dort recept,
recept na mandarinkový dort,
mandarinkový dort se šlehačku,
mandarinkové dorty recepty,
piškot s mandarinkama,
piškot z kompotovaných mandarinek,
dort se kraji az vychladne,
dort s madarinkama
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
voda,
sůl,
smetana ke šlehání,
cukr vanilkový,
koncentrát mandarinkový sunquick,
kompot mandarinkový,
čokoláda na vaření,
sádlo,
voda
Komentáře (1)