Omáčka ze švestek

spagetka Kuchařka:

Omáčky 9 názorů

55

Suroviny

cca 6 ks švestek
4 hřebíčky
špetka nového koření
kousek (1,5 cm) celé skořice
smetana (lze i bez smetany)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sušené švestky i s peckami dáme se vším kořením povařit. Když změknou, vlijeme smetanu a vmícháme do švestek.

  2. Podle požadované hustoty lze přidat i mouku na zahuštění. Přisolíme i přisladíme dle chuti a omáčku propasírujeme. Dáváme na porce masa nebo k bramborovým špalkům

Poznámka

Lze použít i kompotované švestky nebo i mražené či čerstvé, v tom případě musíme ale při dochucování sice použít více koření ale opatrně, abychom to nepřehnali. Prostě ochutnávat a ladit.

Smetanu pokaždé nedávám, je to výborné i bez ní

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Omáčka ze švestek

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Taky jsme na sladký omajdy. Tuhle neznáme, ale jisto jistě vyzkoušíme. Škoda že není obrázek. Ale stejně +bodík.:-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Marti, třeba se ti to bude líbit, neboj, to je můj recept, ještě z dob minulých;-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Marti - já množství nikdy neměřila :-8- měla by být hustá, lesklá a tu hustotu si řídíš právě vodou, takže zezačátku té vody jen na ponoření švestek a míchat, aby se nepřipálily. Také je rozdíl, jak švestky použiješ, protože sušené potřebují určitě víc vody než mražené, kompotované nebo i povidla. Odhadnu teď zhruba, že z těch 6 sušených švestek by mělo být tak půl litru omáčky, takže před zahuštěním 350 ml vody - ale je to fakt jen odhad. Chci ji dělat, určitě si to poznamenám :-8, ale neboj se to vyzkoušet.;-)

    Odpovědět

  • Marta Marta

    Špagetko, kolik asi vody na to množství, co jsi uvedla? Možná je to fakt hloupá otázka :-8, ale omajdu jsem nikdy nejedla ani neviděla, vůbec netuším, jakou má mít konzistenci :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    V tom máš pravdu - je to prakticky to samé - ale u nás se v tomhle případě povidla považovaly jen za náhražku sušených švestek. Jinak příprava i koření je stejné, jen se přidává ještě citronová kůra ale je to také moc dobré , jo a jinak je tu recept - viz - http://www.toprecepty.cz/recept/872-svestkova-omac.... Tím nechci říct, že z povidel je horší, jen že dávám přednost sušeným švestkám,a někdo nemá možnost mít sušené švestky, ale obojí je výborné a použití totéž :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    spagetko, taky jsem slyšela, že to někdo dělá ze švestkových povidel, co myslíš, máš s tím nějaké zkušenosti:-?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Laďka, ty si jednička:yes::yes::yes: Ďakujem:-D a bodíkujem:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Fotku, bohužel, zatím dodat nemohu, jak jsem psala na Pokecu ;-(;-(, ale ujišťuju, že je to skvělééé

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo