Omáčka ze švestek

spagetka Kuchařka: spagetka

Omáčky 9 názorů

Suroviny

cca 6 ks švestek
4 hřebíčky
špetka nového koření
kousek (1,5 cm) celé skořice
smetana (lze i bez smetany)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sušené švestky i s peckami dáme se vším kořením povařit. Když změknou, vlijeme smetanu a vmícháme do švestek.

  2. Podle požadované hustoty lze přidat i mouku na zahuštění. Přisolíme i přisladíme dle chuti a omáčku propasírujeme. Dáváme na porce masa nebo k bramborovým špalkům

Poznámka

Lze použít i kompotované švestky nebo i mražené či čerstvé, v tom případě musíme ale při dochucování sice použít více koření ale opatrně, abychom to nepřehnali. Prostě ochutnávat a ladit.

Smetanu pokaždé nedávám, je to výborné i bez ní

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Omáčka ze švestek

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Taky jsme na sladký omajdy. Tuhle neznáme, ale jisto jistě vyzkoušíme. Škoda že není obrázek. Ale stejně +bodík.:-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Marti, třeba se ti to bude líbit, neboj, to je můj recept, ještě z dob minulých;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Marti - já množství nikdy neměřila :-8- měla by být hustá, lesklá a tu hustotu si řídíš právě vodou, takže zezačátku té vody jen na ponoření švestek a míchat, aby se nepřipálily. Také je rozdíl, jak švestky použiješ, protože sušené potřebují určitě víc vody než mražené, kompotované nebo i povidla. Odhadnu teď zhruba, že z těch 6 sušených švestek by mělo být tak půl litru omáčky, takže před zahuštěním 350 ml vody - ale je to fakt jen odhad. Chci ji dělat, určitě si to poznamenám :-8, ale neboj se to vyzkoušet.;-)

    Odpovědět

  • Marta Marta

    Špagetko, kolik asi vody na to množství, co jsi uvedla? Možná je to fakt hloupá otázka :-8, ale omajdu jsem nikdy nejedla ani neviděla, vůbec netuším, jakou má mít konzistenci :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    V tom máš pravdu - je to prakticky to samé - ale u nás se v tomhle případě povidla považovaly jen za náhražku sušených švestek. Jinak příprava i koření je stejné, jen se přidává ještě citronová kůra ale je to také moc dobré , jo a jinak je tu recept - viz - http://www.toprecepty.cz/recept/872-svestkova-omac.... Tím nechci říct, že z povidel je horší, jen že dávám přednost sušeným švestkám,a někdo nemá možnost mít sušené švestky, ale obojí je výborné a použití totéž :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    spagetko, taky jsem slyšela, že to někdo dělá ze švestkových povidel, co myslíš, máš s tím nějaké zkušenosti:-?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Laďka, ty si jednička:yes::yes::yes: Ďakujem:-D a bodíkujem:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Fotku, bohužel, zatím dodat nemohu, jak jsem psala na Pokecu ;-(;-(, ale ujišťuju, že je to skvělééé

    Odpovědět

Tématické fráze: švestková omáčka z čerstvých švestek omáčka ze sušených švestek recepty ze švestek rozvařené švestky obrázky švestek co ze svestek mražené švestky švestky omáčka sušené švestky omáčka mražené švestky recepty omáčka se sušených švestek povidla ze sušených švestek mražení švestek švestky recept svestky recepty švestky recepty omáčka švestky mražené recepty z svestek recepty z čerstvých švestek recepty švestky

Zapomněl/a jsem heslo