

Jihočeské vegetariánské dietní zelňáky (zelné placky)
Suroviny 4-6 ks
- 500 g kysaného zelí
- 83 g olivového oleje, nebo Stelly (cca 1/3 balíčku)
- 300 g polohrubé mouky (nejlépe špaldové)
- trocha soli
- trocha mletého pepře
- trocha mletého kmínu
Postup přípravy receptu
Kysané zelí řádně vymačkáme.
Vymačkané zelí, pokud je to nutné, pokrájíme na drobno. Smícháme s ostatními surovinami a vzniklé těsto dobře prohněteme.
Na pomoučněném válu postupně vyválíme asi 3-5 mm silné placky. Z tohoto množství jich bude 4-6 kusů.
Tyto vegetariánské zelňáky pečeme pomalu nasucho z obou stran na sporáku, nejlépe na přírodní litině (pánev, tál) při nižší až střední hodnotě tepelného zdroje (z každé strany cca 20 minut).
Poznámka od kuchařky
Jihočeské vegetariánské zelňáky chutnají nejvíce odležené a to alespoň 8 hodin. Proto je připravujeme nejlépe večer a druhý den jsou znamenité, s černým čajem vynikající. Je to zdravotně dietní jídlo.
Aktualizace 28.10.2019: vyzkoušeny zelňáky s bio olivovým olejem (a bio špaldovou polohrubou moukou) a funguje to.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jihočeské vegetariánské dietní zelňáky (zelné placky)
-
StandaCB:
No, tuk nutně nemusí být olej, ale olej je tuk -
Když se tím člověk necpe, tak trocha palmového tuku neškodí, to je tak se všemi tuky... Všeho s mírou
-
Jana Remkova: no, olej není tuk. Navíc si to nějak nedovedu představit.
Jinak palmový olej je bohužel ve všech margarínech, tady na výběr asi nic není: http://www.lidicky.cz/clanky/test-tuky-na-peceni -
StandaCB: třeba olivový olej??
-
klokan: Dobrý den, můžete prosím nějaký konkrétní, dobrý a vyzkoušený doporučit?
-
Jen malá poznamka, možná by byl lepší nějaký jinčí tuk, přeci jenom, když zdravě a dietne, tak bez palmového oleje (který je v Here, Stelle....)