Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený kapr s bramborovým salátem

Bez tohoto tradičního pokrmu by snad ani nebyly Vánoce. Podle průzkumů jedí na Štědrý večer kapra asi dvě třetiny českých domácností. A samozřejmostí je ke kaprovi na Štědrý den bramborový salát.

Hodnocení receptu je 3,8 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min Bez odležení masa i salátu

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, Bez odležení masa i salátu)

21. 9. 2016 22:50

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Jedna rada: Nikdy nedávejte do ledničky obalené řízky. V ledničce zvlhne strouhanka a už nikdy nebudou krásně křupavé.

... a ještě druhá rada: Z pánve, ve které se smaží, odstraňujte průběžně napadané a přepalující se kousky strouhanky.

http://rozmarynacitronova.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

24. 12. 2022 15:31

JosefZeravicky: autor receptu nemôže mazať príspevky. Prípadné dotazy môžete nasmerovať na moderátorky.

JosefZeravicky

24. 12. 2022 14:13

DOBRÝ DEN,
a už dělám ten salát podle tohoto receptu.
No a napsal jsem jako první a přidal můj názor, jak se mi líbí ty žloutka a do nich vše další a asi jsem se obšírněji zmínil , že se mi nelíbí ta hudba, a tak mně autorka smazala.
A toš máte na to právo a já jsem si jen posteskl a zkouším to znovu, jestli mně zase smažete.
A S TOU MORAVANKOU a její propláchnutí je dobré, zejména pro zjemnění salátu.
,,toš teda tak,,

casino casino

5. 3. 2022 17:54

Eja57: "Vzniknou krásné kapří řízečky bez kostí, dokonale propečené."
No, už věky poukazuji na to, že v české kotlině se ryby obecně dělají příliš dlouho na ohni...;-(
***
Vyjadřuji se pouze k masu :-)
Ještě dopoledne si šupináč rochnil na sádkách a nyní si hoví v našich útrobách:-D
Když jsem si ex post přehrál vííídeo, tak stran obalování masa se mi líbí, jak kuchtík používá obě ruce: skoro důsledně jednu na mokrý proces (já používám vidličku) a druhou na obalování ve strouhance :yes:
A odležení masa?
No, kapr evidentně netrpí rigor mortis;-) a než uvařím rybí polévku (dnes jsem si to stopnul, vzalo mi to skoro hodinu vč. vyvrhnutí a porcování, vaření vývaru (vařím celou hlavu vč. žáber ale bez očí + všechny odřezky + "kožuch" bez šupin, obírání masa po uvaření, příprava a osmažení zeleniny) tak je nasolené maso i bez fólie OK
...a použití citronu? U nás až na talíři a každý podle svého Gusty;-) já ano (byť si myslím, že ryba má vonět rybinou), paní casinová neééé

Eja57 Eja57

13. 12. 2019 11:20

Veronika.Hrozna: no, mí kamarádi rybáři tvrdí, že když je dobrá ryba tak citron až ev. na talíř na dochucení, že citron je takové šidítko a srazí tu rybí chuť...

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 12. 2019 11:03

Do mléka ještě přidám šťávu z půlky citronu. Dělala to moje tchýně, aby bylo maso křehčí a lahodnější. Kdo chce ať zkusí.

Eja57 Eja57

13. 12. 2019 08:24

Včera jsem náhodou narazila na debatu na téma "kapr a Štědrý den"... množství příspěvků "kapra neeee" mě zas tak úplně nepřekvapilo... Ale kapra podle toho receptu a foto bych si dala..
Když vidím nadšení kamarádky, že sehnala mamuta 5,8 kg, tak si představím, jak mi jednou donesla ochutnat kousek smaženého a chápu ty, co kapra nemůžou ani vidět...Obří podkova se skoro nedodělaným masem u páteře...fuj se o jídle neříká, já vím...
Dvoukilový kapřík je tak akorát ( samozřejmě množství kapříků podle množství jedlíků). Potřebujeme dostatečně velký a ostrý nůž a trochu trpělivosti, která se bohatě vyplatí. Kapří půlku si položíme před sebe s ocasní částí směřující k levé ruce, nožem zajedeme mezi páteř a maso a velmi pečlivě celou kostru oddělíme od plátu masa ( a ev. hodíme k hlavám do hrnce). Stejně pečlivě vzniklý plát masa stáhneme z kůže, doporučuji kombinačky, chytit kousek kůže u páteře a plochou dlaní postupně stáhnout - ale porce určené na stůl někdy nestahuji, ty co budeme snídat na Boží Hod :-8 ano. Pláty masa nakrájíme na porce a vložíme do vhodné nádoby, zalijeme mlékem, aby byly porce úplně ponořené a necháme do druhého dne v chladu. Pak je vyjmeme, důkladně osušíme, osolíme, opepříme. U nás tradičně na Štědrý den jak smažíme, tak děláme pár porcí přírodních. Část porcí obalíme lehce v mouce smíchané s paprikou a uděláme na másle přírodně. Na zbytek si připravíme obyčejný nebo vylepšený trojobal. Část strouhanky smícháme se strouhaným parmezánem, část necháme jen tak. Obalujeme - mouka, vajíčko rozšlehané s pivem, strouhanka s parmezánem, zase vajíčko a nakonec čistá strouhanka. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje, do kterého hodíme kolečko mrkve, aby se nám nepřepaloval - můžeme i sádlo nebo ghí. Vzniknou krásné kapří řízečky bez kostí, dokonale propečené.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: smažený řízek z kapra smažený kapr s kůží kapr a bramborový salát smažený kapr kapr se salátem smažený kapr recept smažení řízků z kapra smažený kapr s jogurtem smažený kapr v jogurtu kapr s bramborový salát recept bramborový salát křupavý smažený kapr kapr s brmborovým salátem postup jak osmažit kapra recepty z kapra top recepty kapr smažený smažený kapr s jogurtem pomer brambor a zeleniny v s bramborovým salátem smažení kapra bez z kůže smažený kapr k kuzi

Suroviny: kapr, mouka hladká, vejce, strouhanka, sádlo, olej, brambory, moravanka, vejce, cibule, jablko, okurka čerstvá, majonéza, jogurt, hořčice, okurka čerstvá, ocet, cukr, sůl, pepř mletý

TopRecepty.cz

Smažený kapr s bramborovým salátem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g9P6