

Špíglák na cibuli podle starého Bouckého
Suroviny
- 1 kapr
- 4 velké cibule
- 200 g másla (dala jsem méně)
- kmín
- sůl
Postup přípravy receptu
Naporcovaného kapra nasolíme a uložíme proležet na 1-2 hodiny do lednice.
Jednotlivé porce pak osušíme a kůží nahoru vložíme do pekáče na nakrájené plátky másla.Rybu pokmínujeme a dáme péct do předehřáté trouby. Přibližně po 15 minutách porce kapra poklademe silnějšími kolečky cibule, na cibuli dáme plátky zbylého másla a pečeme dalších 20 minut (je-li třeba, můžeme maličko podlít horkou vodou).
Pekla jsem v remosce, porce velkého a tučného kapra. Budete-li péci v troubě, možná bude třeba časy pečení maličko zkrátit.
Poznámka od kuchařky
Recept z knihy Velký rybí receptář Miloše Štěpničky. Špíglák je rybářské pojmenování pro kapra lysce, který je pro tuto úpravu nejvhodnější.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Špíglák na cibuli podle starého Bouckého
-
-
hosta: časy mám opsány z knihy, já pekla v remosce (a mohl být vypečený i více, pekla jsem tři porce z kapra, který měl přes 6 kilo) - upozorním na to v Postupu nebo Poznámce
název je i pro mne nový. Napadla mě souvislost se špíglem - zrcadlem...a opravdu - je to prý hovorové pojmenování kapra lysce.
-
Děláme stejně, cibuli dávám hned, zdá se mi, že 35 minut na kapří porce je skoro dost - ale výraz "špíglák" slyším poprvé