Špíglák na cibuli podle starého Bouckého

Suroviny

1 kapr
4 velké cibule
200 g másla (dala jsem méně)
kmín
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Naporcovaného kapra nasolíme a uložíme proležet na 1-2 hodiny do lednice.
    Jednotlivé porce pak osušíme a kůží nahoru vložíme do pekáče na nakrájené plátky másla.

  2. Rybu pokmínujeme a dáme péct do předehřáté trouby. Přibližně po 15 minutách porce kapra poklademe silnějšími kolečky cibule, na cibuli dáme plátky zbylého másla a pečeme dalších 20 minut (je-li třeba, můžeme maličko podlít horkou vodou).
    Pekla jsem v remosce, porce velkého a tučného kapra. Budete-li péci v troubě, možná bude třeba časy pečení maličko zkrátit.

Poznámka od kuchařky

Recept z knihy Velký rybí receptář Miloše Štěpničky. Špíglák je rybářské pojmenování pro kapra lysce, který je pro tuto úpravu nejvhodnější.

Komentáře k receptu Špíglák na cibuli podle starého Bouckého

  • RubyRom RubyRom

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    hosta: časy mám opsány z knihy, já pekla v remosce (a mohl být vypečený i více, pekla jsem tři porce z kapra, který měl přes 6 kilo) - upozorním na to v Postupu nebo Poznámce ;-)
    :-D název je i pro mne nový. Napadla mě souvislost se špíglem - zrcadlem...a opravdu - je to prý hovorové pojmenování kapra lysce.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Děláme stejně, cibuli dávám hned, zdá se mi, že 35 minut na kapří porce je skoro dost - ale výraz "špíglák" slyším poprvé:-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kapr lysec úprava kapr lysec recepty kapr pečený v remosce ryby spiglak kapr v remosce nejlepsi peceny kapr v remosce uprava stareho kapra peceme li kapra s kuzi priprava tucneho kapra kapr špíglák kapr lysec receptář recepty kapr lysec kapr recept