Špenátová polévka s čerstvým sýrem a drožďovými haluškami

Lenunka Kuchařka: Lenunka

Doba přípravy: 30 minut 4 porce Polévky 1 názor

Suroviny

Polévka:
500 g špenátu (já měla mražený)
1 větší cibule
2 pl oleje
4 stroužky česneku
sůl, pepř
čerstvý sýr (nebo žervé, lučina, palouček...)
kousek másla
Drožďové halušky:
1/2 kostky droždí
1 malá cibulka
1 pl oleje
1 vejce
asi 3-4 pl strouhanky
čerstvá nasekaná petrželka (hrst)
sůl, pepř
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme směs na halušky. Malou cibulku, pokrájenou na drobno, v menším kastrůlku na oleji necháme zesklovatět, pak do ní rozdrobíme droždí a necháme rozpustit. Odstavíme, přendáme do misky a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi vmícháme vejce, petrželku (nebo i jiné bylinky, co máme), sůl, pepř, zahustíme strouhankou a necháme chvilku odpočinout.

  2. Mezitím se pustíme do polévky. Cibuli nasekáme (nemusí být úplně na jemno, polévka se bude mixovat) a na oleji necháme zesklovatět. Přidáme špenát, promícháme, prolisujeme česnek a také přidáme. Zalijeme vodou (nebo zeleninovým vývarem), osolíme a povaříme asi 10 minut. Do polévky rozdrobíme sýr, rozmícháme a necháme přejít varem. Promixujeme tyčovým mixerem, opepříme a přidáme kousek másla. Promícháme a vypneme.

  3. Halušky protřeme přes haluškovač do osolené vroucí vody a necháme asi 2-3 minutky povařit. Scedíme a použijeme jako vložku do polévky.

Poznámka

Halušky jsem vařila zvlášť, ale dají se vařit přímo v polévce - já se bála, aby se polévka nějak nesrazila, sice to není úplně krém, je řidší - zahustila jsem jen sýrem, ale raději jsem neriskovala.

Drožďové halušky se hodí jako vložka do jakékoliv zeleninové polévky. Dávám do nich obyčejně i česnek, ale už ho bylo dost v polévce, tak jsem dala jen bylinky.

Polévka není moc fotogenická, ale je výborná:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 104 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špenátová polévka s čerstvým sýrem a drožďovými haluškami

  • magdalenka magdalenka

    Drožďové halušky, alebo knedlíčky máme radi v každej polievke, robím často. Priznám sa, radšej ich zavarím priamo v polievke, prejde ich chuť aj do samotnej polievky. Na 1 kocku droždia dávam 1 vajce, strúhanku od oka. Nikdy ich nie je dosť.

    Odpovědět

Tématické fráze: spenazovas polevka s drozdovymi noky

Zapomněl/a jsem heslo