Valašské podlesníky s podmáslím

janulle Kuchařka: janulle

Bramborová jídla 9 názorů

Suroviny

brambory uvařené ve slupce
podmáslí (můžeme nahradit kefírem)
polohrubá mouka
sůl
sádlo
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme. Přidáme podmáslí a polohrubou mouku a umícháme hustší těsto.

  2. Lžící nanášíme směs na pánev a vytvoříme placku. Ne moc tenkou, aby se nerozpadla. Hustotu je potřeba vychytat, popřípadě přidat podmáslí nebo mouku. Smažíme pozvolna do zlatova.

  3. Můžeme podávat jak naslano, tak na sladko, posypané cukrem a přelité smetanou.

Poznámka

Našla jsem zde podobný recept, ale s jinými surovinami. Dříve se podlesníky dělaly nasucho na sporáku na plotně nebo na zelných listech a vždy bez vajec. Valašsko bylo chudý kraj. My je dnes smažíme na troše domácího sádla na pánvi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašské podlesníky s podmáslím

  • casino casino

    janulle:
    K realizaci se patrně hned tak nepřinutím:-) takže doplňuji:
    máti je pekla na plechu vcelku a až posléze je krájela na čtverce:-)

    Odpovědět

  • janulle janulle(autorka receptu)

    Nedalo mi a vyzkoušela variantu z trouby. Musím uznat, že jsou lepší než z pánve a hlavně je to mnohem jednodušší udělat placičky na pomazaný pečící papír, než hlídat hustotu těsta při smažení na pánvi. Přidávám ještě foto a děkuji za tip:yes:

    Odpovědět

  • janulle janulle(autorka receptu)

    Casino: Ano chutě opravdu neznají hranic;-) A tady to opravdu platí dvojnásob. Kyselo-slané podlesníky a k nim cukr a sladká smetana, bomba:-D

    Odpovědět

  • janulle janulle(autorka receptu)

    Re: Annava Tak vidíte a já měla za to, že recept je původem z valach a přitom podlesníky znali i na karlovarsku:-O

    Odpovědět

  • casino casino

    janulle:
    Buďte ráda za svá dítka:-) To moje maličkost, stran konzumace podlesníků, své rodičce podobné radosti moc nedopřála;-(
    Jj, podlesníky posladku v troubě pečené znám důvěrně:-((
    Zbaštím (vyjma jedné zelené byliny a římského kmínu na který si ale programově pomaloučku zvykám) všechno a tady jsem si vzpomněl na jídlo, které pro mě bylo tortura nejvyššího stupně 8-(
    No, chutě prý se mění...:-)
    Po desetiletích vyzkoušíme a uvidíme...:-D

    Odpovědět

  • Annava Annava

    Tu sladkou variantu neznám,ten slaný recept mám od babičky z Mnichova,která byla v roce 1948 odsunuta z Karlovarska,takže chutě neznají hranic.

    Odpovědět

  • janulle janulle(autorka receptu)

    Díky za komentáře, také mám recept od starousedlíků z valašska. Naše děcka milují hlavně tu sladkou variantu pocukrované a máčené ve sladké smetaně. Tak si ale dřív asi lidi neužívali;-( Jinak tu variantu z trouby určitě příště vyzkouším. :yes:

    Odpovědět

  • Annava Annava

    Dělám zrovna tak,ale peču v troubě na papíru potřeném sádlem.Těsto nabírám lžící a rukou namočenou v kefíru tvaruji placky.Tento recept znám od babičky ,která tyto placky podávala ke guláši.

    Odpovědět

  • Blazenka Blazenka

    určitě vyzkouším, brambory na jakýkoliv způsob mám ráda. :-K

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: valasske podlesniky podlesniky recept na podlesniky valašské podlesníky valašské podlesníky recept recept valasske podlesniky valašské podlesníky-recept valašské podlesníky na zelném listu placky z podmáslí zelná placka z podmáslí na plechu podlesníky recept valašské pagáčky recepty

Zapomněl/a jsem heslo