Lžičkový dort

Odeta Wollmanova Kuchařka: Odeta…

Doba přípravy: Příprava 20, pečení 30, dokončení 30, bez chlazení Dorty 7 názorů

Suroviny

4 vejce
4 polévkové lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce čokoládového pudinku - prášek
4 polévkové lžíce polohrubé mouky
3 polévkové lžíce oleje
3 polévkové lžíce podmáslí (kyšky, řídkého bílého jogurtu, kefíru)
2 polévkové lžíce kakaa
1/2 sáčku prášku do pečiva
Krém:
250 ml smetany ke šlehání
1 polévková lžíce cukru
1 polévková lžíce kakaa
250 g mascarpone
Dále:
rum, Amaretto nebo trochu ovocné šťávy na zvlhčení plátů
Na zdobení:
šlehačka
ztužovač šlehačky
čokoláda
ovoce
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dortový korpus a šlehačku uděláme den předem.
    4 bílky ušleháme na tuhý sníh se 2 PL cukru.
    4 žloutky ušleháme do světlé pěny se 2 PL cukru.
    Předehřejeme troubu na 160 °C.

  2. Do žloutků vmícháme olej a podmáslí.

  3. Smícháme všechny sypké suroviny.

  4. Do žloutků střídavě lehce vmícháme sníh a sypkou směs. Dno dortové formy ∅ 18-20 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a povrch zarovnáme.
    Pečeme asi 30 minut, zkusíme špejlí. Pokud máme hotovo, vypneme troubu a otevřeme dvířka.

  5. Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Po vychladnutí dáme do lednice.

  6. Druhý den vyšleháme svařenou smetanu, do které po částech přidáme mascarpone.

  7. Dort rozkrojíme na stejně silné pláty, pokapeme rumem nebo šťávou.

  8. Naplníme polovinou krému, složíme a druhou polovinou krému potřeme vrch a strany dortu.
    Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout.

  9. Dort polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme podle chuti. Maliny byly k čokoládě docela fajn.

Poznámka

Stěny formy nevymazávám, ani se nesnažím vyložit papírem. Upečený, vychladlý korpus ojedu nožem. Po dopečení nechávám v troubě , aby nepropadl.

Ztužovač šlehačky dávám, aby dort vydržel nazdobený alespoň 2 dny. Pokud máme rodinnou oslavu a dort se sní celý, ušlehám jen šlehačku s trochou cukru.

V čas nejvyšší nouze se dá použít smetana v prášku, taky drží tvar. ( Nesplést si se sušenou smetanou do kávy. )

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 89 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lžičkový dort

  • Kvety:
    Děkuji. Taky jsem dort už dělala v bezlepkové variantě, ale místo mouky jsem dala rozmixované mandle. Neměla jsem bezlepkovou mouku.
    Někdy taky nepolévám čokoládou, ale tento byl k narozeninám pro čokoholika.

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    Odeta Wollmanova: Už jsem konečně dort udělala a je opravdu výborný!!! Těsto i krém. Vzhledem k tomu, že jsou v těstě jenom 4 lžíce mouky, odvážila jsem se péct s bezlepkovou moukou, potřebovala jsem něco, co může jíst i celiak. A když je v těstě třeba 250 g mouky, to už s bezlepkovou neumím, to je úplně jiné. Tady to bylo úplně v pohodě, vůbec nebylo znát, že to není "normální" mouka. A krém - tak ten je fakt skvělý! Už se mně zdálo zbytečné dávat nahoru na krém ještě čokoládu a zdobit šlehačkou. Tak jsem na krém dala mandarinky z kompotu a jenom na ozdobu jsem je "pocákala" rozpuštěnou čokoládou. A pláty těsta jsem nezvlhčovala ani rumem ani ovocnou šťavou, namazala jsem je meruňkovou marmeládou. Sice jsem jí trochu naředila šťávou z kompotu, ale asi to bylo zbytečné, stačila by i samotná marmeláda.
    Děkuji vám za výborný recept, jednoduchý na přípravu a velmi, velmi dobrý. Už se mně ani nebude chtít dělat něco jiného :-)

    Odpovědět

  • Kucina Kucina

    Co nejdriv upecu zacina u nas doba svatku a vselijakych vyroci::-K,:yes:

    Odpovědět

  • Kvety: Děkuji. Při psaní receptů myslím na začínající kuchařky. Hlavně, aby se holky nenechaly odradit. Já jsem spíš pekař než cukrář a se zdobením zápasím. Včera byla jednoduchá varianta zdobení šlehačkou z důvodu časové krize ( zavařování meruněk a chystání oslavy ), znáte to.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Týý jo!! Super!!! :yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Taky se mi to líbí...:yes::yes:

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    Nádhera!! Dort určitě co nejdřív zkusím, ale už předem vim, že ho nebudu mít tak hezký. Ten váš je úžasný! A chválím pěkně a srozumitelně popsaný postup.

    Odpovědět

Tématické fráze: lzičkový koláč korpus na dort z kyšky dort z kyšky 1 pl cukru dortovy korpus recept na polevkove lžíce lžičkové recepty aby se dortovy korpus nepropadl dortový korpus z podmáslí zvlhčeni dortového korpusu recept na dorty dort recepty

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít