Obyčejná vánočka
I obyčejná vánočka dokáže svojí chutí potěšit naše ústa. Kombinace vláčného těsta, rozinek a mandlí, je nedílnou součástí nejen snídaně o vánočních svátcích, ať už samotná, nebo namazaná marmeládou.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 452 kJ / 3 215 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,67 g |
Tuky | 132,53 g |
Vláknina | 15,90 g |
Cholesterol | 972 mg |
Sodík | 153 mg |
Sůl | 0,35 g |
Sacharidy | 423,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme alespoň dvě hodiny předem do rumu.
Krok 2: Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl.
K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Krok 3: Máslo rozpustíme v mikrovlnce. Do mouky přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo a strouhanou citronovou kůru. Za pomocí ručního šlehače s háky těsto mísíme, do té doby než se přestane chytat k míse. Pokud je těsto stále vlhké, jemně jej poprášíme moukou. Krok 4: Těsto necháme kynout 1,5 hodiny. Dvakrát jej při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem. Krok 5: Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky a pár kapek citronátu. Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 7: Vykynuté těsto na pracovní desce rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme jednotlivé prameny. Krok 8: Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze 2. Na připravený plech přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Krok 9: Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Krok 10: Vložíme do trouby a pečeme 15 minut na 180 °C. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 20 minut. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Ke konci pečení alobal sundáme a potřeme zbytkem vajíčka, aby vánočka měla stejnoměrnou barvu.
K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Krok 3: Máslo rozpustíme v mikrovlnce. Do mouky přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo a strouhanou citronovou kůru. Za pomocí ručního šlehače s háky těsto mísíme, do té doby než se přestane chytat k míse. Pokud je těsto stále vlhké, jemně jej poprášíme moukou. Krok 4: Těsto necháme kynout 1,5 hodiny. Dvakrát jej při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem. Krok 5: Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky a pár kapek citronátu. Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 7: Vykynuté těsto na pracovní desce rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme jednotlivé prameny. Krok 8: Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze 2. Na připravený plech přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Krok 9: Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Krok 10: Vložíme do trouby a pečeme 15 minut na 180 °C. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 20 minut. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Ke konci pečení alobal sundáme a potřeme zbytkem vajíčka, aby vánočka měla stejnoměrnou barvu.
Zveřejněno 1. 1. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Obyčejná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MzyR
Moje poznámka
Obyčejná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MzyR
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 3 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 4 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 12 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenátová polévka
brtna před 56 minutami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 1 hodinou
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 1 hodinou
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 2 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 4 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 5 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 5 hodinami
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 5 hodinami
Tématické fráze:
obycejna vanocka do formy na pečení,
vlhka vánočka recept,
recept na obyčejnou na vánočku,
vanocka z kvasnice,
vanocka doba peceni 25 minut,
domácí obyčejná vánočka recept,
obyčejnou vánočku,
testo obycejnou na vánočku,
vlhká vanocka
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
droždí čerstvé,
žloutek,
máslo,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
mandle,
rozinky,
rum,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (1)