Bašta z pak choi, aneb když zbyde rýže

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: 30 minut + pečení 5 porcí Ostatní 3 názory

Suroviny

4 větší porce vařené rýže
3 ks pak choi (kupuji v Lidlu i jinde)
10 dkg šunky
1 noha dunajské klobásy
2 větší cibule
1 lžička koření Grilovaná zelenina
1 lžička grilovacího koření
2 lžičky sladké mleté papriky
1/2 lžičky pepře
1 menší cuketa
6-7 dkg másla
1 stroužek česneku
1 hrst různých bylinek ( pažitka, petržel, 1 lístek šalvěje, 2 lístky libečku)
1-2 lžičky Vegety (Podravka, Aromat ...)
1 polévková lžíce sójové omáčky
sůl
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Pekáček velikosti dortové formy lehce vymažeme máslem. Zbytek rozdělíme na dvě části. Jedna část přijde na pánev, kde osmahneme cibuli nakrájenou na půlkolečka, přidáme na drobno nakrájenou šunku a ještě drobněji nakrájenou oloupanou klobásu. Pak choi držíme za listy a krájíme v celku, vzniknou proužky, nezapomeneme předem odkrojit košťálky. Dáme na pánev a společně restujeme na mírném ohni. Na skus.

  2. Zbytek másla smícháme s utřeným česnekem s pár zrnky soli a nasekanými bylinkami. Dáme na chvilku do mrazu.
    Mezitím přidáme ke směsi na pánvi koření (mimo grilovacího), sójovou omáčku, Vegetu.

  3. Do vymazaného kastrůlku dáme 2/3 rýže a uhladíme dlaní. Na rýži vysypeme z pánve směs. Urovnáme, přidáme zbylou třetinu rýže. Na ni naskládáme tenká kolečka cukety, poprášíme grilovacím kořením. Česnekovo bylinkové máslo nakrájíme na malé kousíčky a poházíme povrch s cuketami. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 30-40 min.

Poznámka

Když uvařím moc rýže tak, že se zvrátí sáček a je nekontrolovatelný. Rýže se sype do kastrůlku i kolem a nepřestává se sypat. Marné je hromovat, slibovat či prosit. Z té přehnuté části se sype tak dlouho, dokud tam je jediné zrnko. Co nesníme, dám do mrazu. Pak jednou zjistím, že šunka už skoro prochází, na klobásu jsem zapomněla a pak choi má už zažloutlé konečky listů a cuketa má vrásčitý konec. Přemýšlím o směsi s těstovinami, ale mám vlastně rýži v mrazu! A je to.

Určitě vás baví takhle si vymýšlet a kombinovat co dům dá. Mně tedy ano. Podáváme se zeleninovým salátem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bašta z pak choi, aneb když zbyde rýže

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    janky3: sedmihradské a kološvárské zelí jsou jen jiné názvy, je to stejný region...a jako u mnoha receptů co rodina to trochu jiný recept...základ je stejný - vrstvené zelí, rýže, klobáska, mleté maso, smetana, vše zapéct...tady na TOPkách je několik receptů....kombinace rýže + zelí vypadá divně, ale při dobré přípravě je to moc dobré
    ( Jsi mi připomněla, že tu konzervu si pamatuji také, tak na tu zapomeň....)

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Eja57: Když jsem byla malá, kupovala moje matka konzervu " Kološvárské zelí", tam byla také rýže, pak mleté maso nějak ochucené a nahoře rozvařené zelí. Já z toho moc nadšená nebyla, vše bylo cítit po konzervě, a to do dnes nemusím. Jak chutná sedmihradské zelí? Zelí miluji, vyzkoušela bych recept. Nebo je už v Topreceptech? Mrknu se.:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    No, z té smrště nových 25ti receptů od jiné přispěvatelky mě tento jako jediný zaujal...bez různých prefabrikovaných směsí koření, se surovinami v dobré kondici a s kvalitní nepytlíkovou rýží by to mohlo být moc dobré....vyzkouším, trochu mi to připomíná sedmihradské zelí či něco podobného....

    Odpovědět

Tématické fráze: když zbyde rýže co z rýže když zbyde kdiz zbide maso ryze s pak choi recepty z pak choi když zbyde grilované maso recepty pak choi recept kdyz nam zbyde ryze když zbyde šunka když zbyde rýže a těstoviny pak choi ryze