Terinka z kachních jater s konfitovaným kachním stehnem

Miquel Kuchař: Miquel

8 porcí Předkrmy 16 názorů

Suroviny

800 g kachních jater
1 konfitované kachní stehno
1 lžíce kachního sádla
1 větší šalotka
6 g rozdrceného pepře
6 g cukr
5 cl Portského vína
12 g sůl
Kromě toho:
Prkénko nebo překližka, o něco menší než je vnitřní rozměr terinky.
Papír na pečení
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Játra očistíme od žil.
    Zahřejeme porto-nevařit-společně se solí,cukrem a rozdrceným pepřem, aby se cukr a sůl rozpustily. Necháme vychladit.

  2. Játra rozložíme do hlubší nádoby a zalijeme svařeným portem.Necháme marinovat 2-3 hodiny.

  3. Mezitím si připravíme kachní stehno. Obereme maso z kostí a odstraníme kůži. Vidličkou maso rozmělníme-natrháme-na jemno.
    Na pánvi si rozehřejeme kachní sádlo a na něm si zesklovatíme drobně nakrájenou šalotku. Přidáme rozmělněné maso. Na mírném ohni necháme 4-5 minut provařit.
    Z jater slijeme marinádu, kterou přidáme na pánev k masu a necháme ji trochu zredukovat.Odstavíme a necháme vystydnout.
    Předehřejeme si troubu na 110°C.

  4. Do keramické terinky dáme jednu část kachních jater, rukou dobře přimáčkneme aby jsme měli játra po celém dně. Na to dáme vrstvu vychladlého masa se šalotkou, kterou rozprostřeme po celé ploše nádoby. Zakončíme vrstvou z jater, kterou opět rukou přimáčkneme.

  5. Terinku dáme do hlubšího pekáčku do kterého nalijeme do poloviny horkou vodu a ve vodní lázni necháme péci 1 hodinu a 15 minut.
    Poté vyndáme terinku z trouby a z vodní lázně a necháme odpočinout při pokojové teplotě +/- 1 hodinu. Opět vrátíme do stejného pekáčku, který nám poslouží při zachycení přebytečného tuku.
    Připravíme si prkénko, které zabalíme do papíru na pečení. Prkénko dáme na vrch terinky mírně přitlačíme a zatížíme např. nějakou konzervou. Společně s pekáčkem a zátěží uložíme terinku do lednice na +/- 10 hodin. Po celou dobu necháme terinku zátíženou.

  6. Po vyndání z lednice očistíme terinku od tuku, sebereme tuk z pekáčku a sundáme zabalené prkénko v papíru.
    Tuk, který jsme sebrali rozehřejeme a přes jemné sítko nalijeme zpět navrch terinky.
    Dáme zpět do lednice kde necháme terinku dva dny odležet.

Poznámka

*Podáváme s opečenou bagetkou, ovocnou omáčkou a bílým sladkým vínem typu ledové.

*V tomto receptu byla použita játra z kachen speciálně krmených za tímto účelem.

*Rozměry terinky, kterou jsem použil 18x13x9 cm.

*Je vhodné zkonzumovat terinku do 6 dní.

*Originální recept "Terrine de foie gras de canard au confit fondant" je z knihy "Mes 100 recettes de foie gras" od Jeana-Charlesa Karmanna.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 36 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Terinka z kachních jater s konfitovaným kachním stehnem

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Pajaska Pajaska

    Miquel:No já jsem si to myslela ,že to budou lanýže.Co jiného do této luxusní terinky.:yes::yes:Díky za odpověď.:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Je to hezké, posílám bod.:yes: Také jsem se letos o Vánocích pokusila o domácí paštiku - dvojího druhu - a až bude čas, přidám recept, pokud tu teda není. Příště bych ráda zkusila tento recept. Játra jako taková nedělávám, ale knedlíčky do polévky a paštiky jsou fajn.:-p

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Pajaska:Děkuji za upozornění,chyba nastala při překladu;-(Když mě se slovo trufa prostě zdálo tak český:-)Mám recept ve španělštině a tam je zmínka o trufas tak jsem si to hned počeštil:-DSprávně tam má být lanýž. Už jsem to i opravil. Většinou se ke kachním játrům dělá omáčka z malin nebo ze směsi lesních plodů, ale prakticky by šla jakákoliv ovocná omáčka.Já tam mám malinovou.
    vseumel:Já taky játra nemusím, ale kachní nebo kuřecí mám rád;-)

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Miquel:-K jedním slovem delikatesa:yes:;-)+

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Miquel:Moc děkuji za odkaz.Jsou tam pochoutky,až srdce plesá.Chtěla bych se zeptat na ovocnou omáčku kterou děláš,z brusinek...manga??Nebo by se mohlo použít víceleté balsamiko?Jo a prosím,co jsou to trufy?Děkuji:-K

    Odpovědět

  • vseumel vseumel

    Já sice játra nemusím, ale za recept posílám bodíka. Líbí se mi fotky. :yes:

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Děkuji za všechny komentáře a hodnocení:-K Je pravda že tento recept je poněkud náročnější z hlediska finančního i časového.
    Ale jednou za čas si člověk může dovolit menší luxus pro chuťové pohárky:-)a když máme v kuchyni nějakého pomocníka tak to jde samo od ruky;-)
    Pajaska:Ve specializovaných obchodech se nechá sehnat konfit v konzervě http://www.francie-vino-delikatesy.cz/Potraviny-ce... ,nevím jak jsou na tom supermarkety:-)
    spagetka:Určitě tam může být i ten hrubý vícebarevný, nebo i obyčejný mletý, tím nic nezkazíš;-)

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Je to paráda,:yes:ale na mě nějak složité.:-8

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Líbí se mi to a mooc. Ten pepř, jak píšeš, může to být i ten hrubý vícebarevný? Myslím že ho má firma Kotanyi (jistá si nejsem, momentálně ho nemám):-p:-p:yes::yes:
    Konfitované stehno jsem viděla v Intersparu, musím mrknout, ale skvělý nápad :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Krásný recept:-K.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Co dodat "Bůh existuje";-);-);-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Luxusní papáníčko :yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Hmmm,tak toto je vyšší kuchařina.:yes::yes:To musí bých pochoutka tedy.:-K Třeba se někdy k tomu dokopu,jen to konfitované stehno neseženu,bude třeba udělat doma,ale kde vzít tolik času.Musí to být ale pohlazení chuťových buněk.:-p:-p

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    No, tedy, žádná jednoduchá věc, ale vypadá moc krásně:-K:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: terinka co je terinka terinka z foie gras terinka foie gras terinky konfitovaná játra kachní konfit konfitovana kachni jatra terinka z kachní foie gras - recept kachní sádlo terina z foie gras recept luxusní játra foie gras terina recept recepty foie gras konfitované maso konfiovaná kachní játra játrová terinka terinka z kachních foie gras terinka recept terina foie gras recept

Zapomněl/a jsem heslo