Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Omáčky 29 názorů

Suroviny

Ananasová omáčka:
malá konzerva ananasu
30 g hladké mouky
kelímek smetany
sůl, podle chuti i pepř.
Brokolicová omáčka:
1 lžička másla nebo rostlinného tuku
1 cibule
1 hlava čerstvé nebo balíček mražené brokolice
půl hrnku mléka (hodí se i sójové)
sůl + koření podle chuti
2 - 3 lžíce instantní kukuřičné nebo rýžové kaše, rozmíchané v hrnku vody
Bylinková omáčka našich babiček:
2 hrsti libovolných bylinek (směs petržele, kerblíku, estragonu, řebříčku, libečku apod.)
5 cibulek šalotek
lžíce postrouhaného křenu
voda na podlití (může být i smetana, acidfilní mléko apod.)
cukr, sůl, ocet
3 zrnka bílého pepře
80 g máslové jíšky
Celerová základní omáčka:
40 g sádla
60 g hladké mouky
200 g celeru + celerová nať
cibule
sůl
citr.ónová šťáva
kelímek kysané smetany (nebo mléko)
Cibulová omáčka s vínem od Rettigové:
1 cibule
lžíce másla
lžička hladké mouky
2 lžíce ustrouhaného chleba
sklenka bílého vína + 2 sklenky vývaru
1 lžička octa
cukr na karamel
sůl
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Ananasová omáčka:
    Ananas pokrájíme na menší kousky, vložíme do hrnečku s částí kompotové šťávy naředěné vodou a přivedeme k varu, povaříme doměkka, necháme částečně vydusit, před dovařením zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou, prohřejeme do zhoustnutí omáčky. Je-li omáčka moc hustá, přilejeme trochu vody. Ochutíme solí a případně pepřem. Podáváme na pečenou drůbež (několik lžic výpeku můžeme přidat do omáčky před jejím dovařením).

  2. Brokolicová omáčka:
    Na tuku zpěníme cibuli, přidáme brokolici, zalijeme mírně vodou, přidáme sůl, koření a 10 minut povaříme. Zalijeme mlékem a po částech (podle potřeby) ve vodě rozšlehanou instantní kaší. Poté 3 minuty povaříme a podáváme. Hodí se k pečenému kuřeti a k bramborům i rýži.

  3. Bylinková omáčka našich babiček:
    Směs bylinek jemně posekáme a postupně do světlé a řídké máslové jíšky přidáme společně s posekanými šalotkami, křenem, zrnky bílého pepře, podlijeme vodou (můžeme ale i sladkou smetanou, nebo vodou naředěnou a prošlehanou zakysankou i acidofilním mlékem). Přichutíme solí, pepřem a octem. Dobře prohřejeme a s knedlíkem podáváme k vařenému, pečenému a grilovanému masu všeho druhu.

  4. Celerová základní omáčka:
    Na rozpálené sádlo vložíme celer pokrájený na lístečky společně s cibuli a dusíme doměkka. Pak zasypeme moukou, společně opražíme, zředíme vodou a povaříme. Směs protřeme přepasírujeme přes sítko (nebo rozšleháme tyčovým mixérem), zahustíme smetanou, ochutíme citronovou šťávou (místo vody můžeme použít kyselejší bílé víno, pak ale nedáváme citr. šťávu).

  5. Cibulová omáčka s vínem od Rettigové?
    Cibulku usekáme a osmahneme, zčervenalou zaprášíme moukou a strouhaným chlebem, osmahneme dohněda, zalijeme vývarem, přidáme víno a povaříme. Do omáčky přidáme upražený cukr (karamel, který nejprve zalijeme vodou a rozvaříme), omáčku podle chuti okyselíme a osolíme. Podáváme k plátkům sekané pečeně nebo k hovězímu masu.

Poznámka

Rozhodla jsem se, že sem vložím soubor různých omáček, jsou pro všechny, a hlavně pro mladé kuchařinky. Dnes tedy začínám od písmene A.

Omáčky jsou to někdy i zajímavé, ale většinou snadné, rychlé a finančně nenáročné, takže lze jejich pomocí i ušetřit.

Snažím se je pečlivě vybírat, mám jich hodně, tak se snad někomu trefím do chuti.

Pokud by to takto nevyhovovalo, nebo by byly námitky, tak to beze všeho smažu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: Je to skutočne dobrá kombinácia. :yes:;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): Terezko, moc veliký dík za vyzkoušení receptu, :yes: mám radost, že ti omáčka chutnala, zahuštění kukuřičnou polentou není právě obvyklé ale s tou brokolicí to jde dobře dohromady, že jo?. ;-):-D Tedy fotky máš parádní, <3 jako vždy, to ti jde nejméně tak dobře, jako vaření! :-D:-K:yes::yes: Takže mám opravdu velkou radost a tobě přeji také krásné a radostné dny! Velké díky a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vyskúšala som brokolicovú omáčku, pretože ma zaujalo to zahustenie kukuričnou kašou. Musím povedať, že mi chutilo. :yes:;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    hosta (moderátorka): Moc děkuji, to je rada k nezaplacení, ;-):-8:yes: skvělý nápad! :yes: To hned provedu, moc se mi to líbí! :yes::-D:-K Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    MamlajdaD: Myslím, že forma je dobrá, jen kvůli vyhledávání by bylo možná lepší nazvat jinak - tak, aby si s tím vyhledávač poradil. Co třeba takhle (jen návrh): "Omáčky A-C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)". Protože pokud se v názvu receptu neobjeví příslušný název omáčky, vyhledávač je k nepoužití a užitek pro případné zájemce žádný.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Dík!:-K:yes: Asi přece jen budu pokračovat, ale dám si dobrý pozor, aby tam nebyly nesrovnalosti. ;-):-D Zdravím!:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Tak všem děvčatům, která mě upozornily na chybky v receptech - opravila jsem, jak nejlépe jsem uměla, snad už to tak bude dobré. Všem vám moc děkuji za spolupráci ;-):-8 a zdravím!:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Lenunka: Děkuji za komentář i za tvůj názor. Chtěla jsem, aby kuchař/-ka si mohli vybrat, jakou omáčku uvaří. Předkládám úmyslně jednoduché omáčky s dostupnými ingrediencemi, začátečnicím by se mohly hodit tak, jak jsou, protože jsou dobré a zkušenější si mohou případně doplnit recept o nějakou ingredienci dle svého. Pokud bude víc zájemců o jednotlivé, samostatné omáčky, tak seriál klidně smažu. jednotlivě je ale vkládat nebudu, to je zase o něčem jiném. Uvažovala jsem o tom, vkládat omáčky podle masa, ke kterému se podávají, ale to dost dobře nejde, protože jsou omáčky, které se hodí k více drohům masa a naopak jsou omáčky, které maso nepotřebují. Tak uvidím, co s tím provedu. ;-):-) Zdravím!:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: já hlasuji pro seriál s precizně popsanými recepty:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    hosta: Děkuji za pěkně napsaný komentář! ;-):-D Zdravím! :-K
    Stále se nemohu rozhodnout pod vlivem některých komentářů, zda v tom seriálu mám pokračovat, nebo to smazat a vkládat jednotlivé omáčky. :-?

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    bofinka: Ano, máš pravdu, chybka se vloudila. Doplním, ta zálivka je varibilní, může být sladká smetana i zakysanka, nebo i třeba acidofilní mléko atd. Dík za komentář a zdravím!:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    bofinka: psala jsem sice autorce ráno SZ...
    Ananasová - ten ananas vaříme ve šťávě z kompotu nebo v čem?
    Brokolicová - pokud na uvedené množství tekuté složky přidám hrnek rýžové/kukuřičné kaše....tak mám pocit že mi z toho vyjde kaše
    Celerová - jakým množstvím vody zalijeme ( navíc bych jistě použila vývar)?
    Cibulová - upraženým cukrem se myslí co? karamel?
    Ano, já jsem pro nabídku omáček podle tradičních receptur - ale musí být popsané tak, aby podle nich začátečnice uvařila chutnou omáčku.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    Eja57: tak mě to taky našlo ananasovou omáčku - jen ne tuhle:-)
    v pořádku, já říkám jen svůj názor ;-), ale za mě, pokud někdo hledá, jakou že omáčku by si tak udělal, použije spíš kategorii Omáčky a nehledá termín seriál :-D:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    mtvrdikova: Moc děkuji za milý komentář. :-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: ananasova omáčka celerová s ananasem

Zapomněl/a jsem heslo