Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Omáčky 2 názory

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Cibulová omáčka se žampióny:
6 cibulí
1 mrkev
1 černá ředkev
hrst jemně nakrájených žampiónů
lžíce másla
lžička mouky
5 dl mléka
sůl a pepř
Cibulová omáčka jednoduchá:
200 g cibule
40 g sádla
60 g hladké mouky
sůl
Česneková omáčka (klasická):
40 g sádla
60 g hladké mouky
5 stroužků česneku
sůl
ocet
1 dl smetany
Dragounská houbovka:
400 g hub
40 g másla
menší cibule
2 dl kysané smetany
hladká mouka
mléko
mletá paprika sladká i pálivá
sůl, pepř a kmín
Dýňová omáčka:
1 menší dýně
1/2 l vývaru ze zeleniny
2 cibule + 30 g másla
2 stroužky česneku
lžíce sójové omáčky
60 g strouhaného sýra
sůl a pepř
2 dl kysané smetany
pažitka nebo petrželka
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Cibulová omáčka se žampióny:
    V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme sekanou cibuli, na kolečka či plátky pokrájenou mrkev, ředkev a žampióny. Za stálého míchání podusíme, ale nenecháme zhnědnout. Zaprášíme moukou, stále mícháme, až vznikne světlá jíška. Zvolna vmícháme ohřáté mléko, osolíme, opepříme a na mírném ohni povaříme tak dlouho, až vznikne nepříliš hustá omáčka. Kdo chce, může rozmixovat tyčovým mixérem.

  2. Cibulová omáčka jednoduchá:
    Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jemně posekanou cibuli, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni do středně husté omáčky. Omáčka je původní, bez použití koření. Podává se k uzenému nebo hovězímu vařenému masu s knedlíkem.

  3. Česneková omáčka (klasická):
    Do rozehřátého sádla přidáme hladkou mouku a připravíme bílou jíšku, kterou zředíme vodou, posolíme a dobře povaříme. Na závěr přidáme rozetřený česnek se solí, smetanu a ochutíme octem. Omáčka je dobrá i bez smetany. Při ochucování octem se držte hesla, že méně je někdy více!

  4. Dragounská houbovka:
    Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, drcený kmín, osolíme, chvilku podusíme ve šťávě, kterou si pustily houby, pak přidáme půl lžičky sladké papriky, špetku pálivé papriky a dusíme asi 15 minut. Pokud se nám šťáva z hub vydusí, podlijeme troškou vody. Potom zalijeme smetanou, podle potřeby zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme asi 10 minut. Omáčka by měla být mírně pálivá. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem apod.

  5. Dýňová omáčka:
    Dýni oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a rozvaříme (asi 15-20 minut), pak dýni rozmixujeme. Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, ochutíme prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, strouhaným sýrem, pepřem a solí. Rozmixovanou dýni vlijeme na tento základ, promícháme, přidáme kyselou smetanu a sekanou pažitku či petrželku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)

Zapomněl/a jsem heslo