Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Omáčky 7 názorů

Suroviny

Cibulová omáčka se žampióny:
6 cibulí
1 mrkev
1 černá ředkev
hrst jemně nakrájených žampiónů
lžíce másla
lžička mouky
5 dl mléka
sůl a pepř
Cibulová omáčka jednoduchá:
200 g cibule
40 g sádla
60 g hladké mouky
sůl
Česneková omáčka (klasická):
40 g sádla
60 g hladké mouky
5 stroužků česneku
sůl
ocet
1 dl smetany
Dragounská houbovka:
400 g hub
40 g másla
menší cibule
2 dl kysané smetany
hladká mouka
mléko
mletá paprika sladká i pálivá
sůl, pepř a kmín
Dýňová omáčka:
1 menší dýně
1/2 l vývaru ze zeleniny
2 cibule + 30 g másla
2 stroužky česneku
lžíce sójové omáčky
60 g strouhaného sýra
sůl a pepř
2 dl kysané smetany
pažitka nebo petrželka
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Cibulová omáčka se žampióny:
    V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme sekanou cibuli, na kolečka či plátky pokrájenou mrkev, ředkev a žampióny. Za stálého míchání podusíme, ale nenecháme zhnědnout. Zaprášíme moukou, stále mícháme, až vznikne světlá jíška. Zvolna vmícháme ohřáté mléko, osolíme, opepříme a na mírném ohni povaříme tak dlouho, až vznikne nepříliš hustá omáčka. Kdo chce, může rozmixovat tyčovým mixérem.

  2. Cibulová omáčka jednoduchá:
    Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jemně posekanou cibuli, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni do středně husté omáčky. Omáčka je původní, bez použití koření. Podává se k uzenému nebo hovězímu vařenému masu s knedlíkem.

  3. Česneková omáčka (klasická):
    Do rozehřátého sádla přidáme hladkou mouku a připravíme bílou jíšku, kterou zředíme vodou, posolíme a dobře povaříme. Na závěr přidáme rozetřený česnek se solí, smetanu a ochutíme octem. Omáčka je dobrá i bez smetany. Při ochucování octem se držte hesla, že méně je někdy více!

  4. Dragounská houbovka:
    Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, drcený kmín, osolíme, chvilku podusíme ve šťávě, kterou si pustily houby, pak přidáme půl lžičky sladké papriky, špetku pálivé papriky a dusíme asi 15 minut. Pokud se nám šťáva z hub vydusí, podlijeme troškou vody. Potom zalijeme smetanou, podle potřeby zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme asi 10 minut. Omáčka by měla být mírně pálivá. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem apod.

  5. Dýňová omáčka:
    Dýni oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a rozvaříme (asi 15-20 minut), pak dýni rozmixujeme. Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, ochutíme prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, strouhaným sýrem, pepřem a solí. Rozmixovanou dýni vlijeme na tento základ, promícháme, přidáme kyselou smetanu a sekanou pažitku či petrželku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: :-K;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    zdenka.s: Moc děkuji za komentář! Pro mně je to skvělý pocit, když vím, že můj recept někomu posloužil! Budu mít radost, pokud zkusíte česnekovou nebo i jinou omáčku. :-K Maso se do ní samozřejmě hodí jakékoliv, ale uzené masíčko do ní je špica! Když dělám česnekovou omáčku doma, podlévám světlou jíšku (ze sádla i z másla, obojí je dobré) částí uzeného vývaru z vaření masíčka, to dodá omáčce ještě lepší chuť. ;-) Nechci poučovat, je to jen moje zkušenost.;-):-D Děkuji a moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): Terezko, moc děkuji za vyzkoušení teceptu. Mám vždycky velkou radost, když něco uvaříš z mých receptů a navíc ti to ještě i chutná. Je to pro mně čest i radost zároveň! :yes: :-K A k té paprice v omáčce, to byl vlastně důvod, proč jsem jí sem vybrala, že je trošku jiná, než běžné houbovky, těch je tu dost. Jsem moc ráda, že ti to chutnalo. ;-):-8 No a co mám napsat o tvých parádních fotografiích jiného, než to, co vždy :-D , že jsou parádní (jako vždy) a že ti za ně s radostí děkuji na stotisíckrát! :yes:<3:-K Dík a moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    MamlajdaD : já si vyberu vždycky :-D pro mě to jsou neznámé omáčky a jsem nadšená :-)
    Chystám se na česnekovou ,jaké se k ní hodí maso,uzené? Manžel by ho hledal ;-) děkuji

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vyskúšala som Dragounskou houbovku, nakoľko mám tento týždeň hubový. Mám nadbytok podpňoviek (václaviek). :-D:-D:-D Rastú a rastú. Omáčka je výborná, doteraz som do hubovej omáčky mletú papriku nedávala, ale omáčke to urobilo fakt dobre. ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): Děkuji za hezký komentář, jsem ráda, že se ti to líbí. :-K:-8 Snad si z toho občas někdo něco vybere!:-) Dík a zdravím!:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Páčia sa mi tie omáčky pekne pokope. :yes:;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: houbová omáčka recept žampiony recepty žampiony recept cibulova omacka se zampiony cesnekova a cibulova omacka omáčky recepty recepty se zampiony černá cibulová omáčka cibulová česneková omáčka houbová omáčka klasická cibulová omáčka

Zapomněl/a jsem heslo