Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 950 kJ / 1 661 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 24,24 g |
Tuky | 127,80 g |
Vláknina | 20,89 g |
Cholesterol | 117 mg |
Sodík | 126 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 86,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Meruňková omáčka:
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem smíchaným s vodou, přidáme posekané meruňky a dobře povaříme. Povařenou omáčku i s meruňkami dobře rozmixujeme a dochutíme cukrem a solí. Z nakládaných meruněk přidáváme i šťávu. Podáváme k vařenému masu z polévek. Krok 2: Myslivecká hnědá omáčka:
Houby pokrájené na plátky osmahneme na oleji dozlatova, přidáme posekanou cibuli, zalijeme bílým vínem a povaříme. Na závěr přilijeme základní hnědou omáčku, posekaný estragon a pažitku. Podle chuti přisolíme. Podáváme ke všem masům upraveným na grilu a k minutkám. . Krok 3: Okurková omáčka "speciál":
Očištěnou okurku nastrouháme na tenká kolečka, přidáme utřený česnek se solí, sůl, pepř, zalijeme trochou vody a povaříme doměkka (podle toho, jak kdo chce měkké, já nevařím vůbec, jen dobře prošlehám vidličkou). Po odstavení přidáme tvaroh zředěný trochou vinného octa (vyšlehat ponorným mixérem), posekaný kopr a pažitku. Promícháme. Podáváme ke grilovaným masům a opečené uzenině. Krok 4: Omáčka z moravské klobásy:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, zaprášíme moukou a červenou paprikou, osmahneme, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na závěr přidáme rozemleté nebo drobně nakrájené moravské klobásy, mírně povaříme a dochutíme pepřem a solí. Krok 5: Papriková omáčka ze zelených paprik:
Drobně pokrájenou cibuli a nakrájenou papriku podusíme na oleji, přimícháme rajčatový protlak (šťávu), podle potřeby zředíme vývarem, osolíme, opepříme, krátce povaříme. Podáváme k pečenému masu.
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem smíchaným s vodou, přidáme posekané meruňky a dobře povaříme. Povařenou omáčku i s meruňkami dobře rozmixujeme a dochutíme cukrem a solí. Z nakládaných meruněk přidáváme i šťávu. Podáváme k vařenému masu z polévek. Krok 2: Myslivecká hnědá omáčka:
Houby pokrájené na plátky osmahneme na oleji dozlatova, přidáme posekanou cibuli, zalijeme bílým vínem a povaříme. Na závěr přilijeme základní hnědou omáčku, posekaný estragon a pažitku. Podle chuti přisolíme. Podáváme ke všem masům upraveným na grilu a k minutkám. . Krok 3: Okurková omáčka "speciál":
Očištěnou okurku nastrouháme na tenká kolečka, přidáme utřený česnek se solí, sůl, pepř, zalijeme trochou vody a povaříme doměkka (podle toho, jak kdo chce měkké, já nevařím vůbec, jen dobře prošlehám vidličkou). Po odstavení přidáme tvaroh zředěný trochou vinného octa (vyšlehat ponorným mixérem), posekaný kopr a pažitku. Promícháme. Podáváme ke grilovaným masům a opečené uzenině. Krok 4: Omáčka z moravské klobásy:
Na sádle zpěníme posekanou cibuli, zaprášíme moukou a červenou paprikou, osmahneme, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na závěr přidáme rozemleté nebo drobně nakrájené moravské klobásy, mírně povaříme a dochutíme pepřem a solí. Krok 5: Papriková omáčka ze zelených paprik:
Drobně pokrájenou cibuli a nakrájenou papriku podusíme na oleji, přimícháme rajčatový protlak (šťávu), podle potřeby zředíme vývarem, osolíme, opepříme, krátce povaříme. Podáváme k pečenému masu.
Zveřejněno 18. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3vK
Moje poznámka
Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3vK
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 7 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Cuketová pomazánka
Přidáno 18. 6. 2025 08:02
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno 18. 6. 2025 07:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krůtí kousky s mrkví a žampiony
Ivca14 před 2 hodinami
Staročeské plátky podlévané pivem
Ivca14 před 2 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 2 hodinami
Salát z pečené červené řepy a cibule
Jana.Vernerova před 2 hodinami
Špenátová polévka II.
Kajkajak před 5 hodinami
Žampionové placičky s nivou
Panova před 5 hodinami
Tříbarevná buchta (Ala)
Evculina84 před 5 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Kometka35 před 7 hodinami
Knedlíky z tvarohového těsta
janatka před 7 hodinami
Tématické fráze:
myslivecká omáčka,
omačka že sadla
Suroviny:
sádlo,
mouka hladká,
mléko,
smetana sladká,
cukr,
víno bílé,
houby,
protlak rajčatový,
olej,
cibule,
estragon,
petrželka,
tvaroh kostka,
česnek,
pepř,
ocet vinný,
pažitka,
klobása moravská,
sádlo,
cibule,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
vývar,
pepř,
paprika čerstvá zelená,
olej,
cibule,
protlak rajčatový,
vývar zeleninový,
pepř
Komentáře (4)
Z toho pouze 4 rcp s použitím salátové okurky...
Z toho POUZE 1 recept, kde je jen tak mimochodem v postupu zmíněno "já nevařím vůbec,"
MamlajdaD:
Taky nevařím