Česnekové kuře na smetaně podle herečky Jany Bouškové

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: 15 - 20 minut + doba pečení asi 45 minut 4 porce Drůbeží maso 5 názorů

Suroviny

1 kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky či stehna
sůl
pálivá paprika podle chuti
20 stroužků česneku
2 šlehačky (á 250 ml)
400 g tvrdého sýra na strouhání
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuře rozčtvrtíme (naporcujeme), osolíme a mírně opaprikujeme pálivou paprikou (na jedné fotografii vidíte, že jsem pálivou paprikou šetřila, ale protože mám ostřejší jídla ráda, příště si dám o trochu víc). Dvacet stroužků česneku nakrájíme na plátky a posypeme kuře. Pak porce kuřete zalijeme půl litrem šlehačky a posypeme množstvím strouhaného sýra. Upečeme dozlatova.

  2. Dělala jsem z poloviční dávky, pekla jsem na 175 st. C, doporučuji trochu nižší teplotu, aby maso bylo opravdu doměkka nebo v případě potřeby přes pekáček volně položit alobal či papír na pečení, aby se povrch kuřete nepřipálil, když kuře kvůli sýrové krustě nelze ve výpeku otáčet, jen výpekem polévat.

  3. Jako příloha se hodí v první řadě rýže, no a pak i další podle chuti – těstoviny, brambory atd. K pití pro dámy i pro pány suché bílé vínečko, já jsem se spokojila s vinným střikem, no a pivařům radit nemusím. Jídlo je velice lahodné, nikterak nečpí česnekem, ten sice udělá skvělou chuť, ale tou delší tepelnou úpravou a asi i tou smetanou není v pokrmu nijak cítit.

Poznámka

Recept dělala kdysi herečka Jana Boušková ve VIP Prostřeno. Je snadný, bez velké práce a hlavně opravdu skvěle chutná!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Česnekové kuře na smetaně podle herečky Jany Bouškové

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Vepřové v mléce znám, ale v tomhle receptu celé stroužky nedoporučuji, ty plátečky pustí víc chuti. ;-):-8 Já jsem dala 10 stroužků českého česneku a mohlo jich být klidně i 12. Ale fakticky to je lahoda! ;-) Měla jsem boule za ušima, jak se říká! :-D:-D Zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    rihana: dělala jsem jen z menšího množství a byla jsem vyjímečně velkorysá - dala jsem celou šlehačku. Ale uvažovala jsem, že by se půlka šlehačky mohla nahradit smetanou na vaření. Ale i to mléko (plnotučné) by myslím šlo. Moc díky za komentář, . Já jsem si fakt pochutnala a to jsem to měla jen s chlebem. Posílám moc hezký předvánoční pozdrav! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Česnek ve smetaně/mléce je skvělý...trochu mi to připomíná výborný recept na vepřové v mléce, není ani nutno se se stroužky krájet, hodit tam prostě hrst stroužků...

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    rihana: Já bych vývarem..půl litru šlehačky to je fakt dost, ale zase to bude lahodné, pro ty co mohou..;-);-)

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Pěkné, určitě vyzkouším, jen vím, že asi část smetany nahradím mlékem. ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo