Kotlety na víně a olivách

Vepřové maso Doba přípravy: 10 minut + dušení 35-40 minut 2 názory

Vepřové maso Doba přípravy: 10 minut + dušení 35-40 minut 2 názory

Suroviny 4 porce

4 kotlety bez kosti (karé)
sůl
pepř
1-2 PL oleje pod maso
1-2 dl červeného nebo bílého vína
2 bobkové listy
1-2 dl pokrájených černých nebo zelených oliv
1-2 dl smetany na vaření (lze vynechat)
hladká mouka nebo hotová jíška

Postup přípravy receptu

  1. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a prudce osmahneme. Po vysmahnutí podlijeme trochou vody, vložíme 2 malé bobkové listy a dusíme do změknutí. Během dušení později přidáme postupně i víno (podle chuti omáčky – já jsem dávala asi jeden a půl deci) a úplně ke konci dušení krájené olivy. Podle potřeby podléváme horkou vodou.

  2. Pokud podlévám červeným vínem, dávám černé olivy a nepoužívám smetanu (zatím jsem to s ní nezkoušela), pokud podlévám bílým vínem, dávám zelené olivy a někdy (a právě i dnes) přidám i smetanu na zjemnění. Před přidáním oliv moc nepřisoluji, olivy jsou slané.

  3. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody či smetany, nebo hotovou jíškou. Mouku v omáčce dobře provaříme. Ochutnáme a je-li to nutné, dochutíme.
    Jako přílohu jsem uvařila rýži, ale hodí se i jiná příloha, např. těstoviny.

Poznámka od kuchařky

Jídlo si milovníci oliv určitě oblíbí. Dělala jsem dnes s bílým vínem a smetanou, která omáčku příjemně zjemní. Jen jsem tentokrát neměla kotletky, použila jsem jen libové plecko, ale stejně to bylo moc dobré!

Komentáře k receptu Kotlety na víně a olivách