Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 083 kJ / 976 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 20,24 g |
| Tuky | 49,37 g |
| Vláknina | 34,10 g |
| Cholesterol | 149 mg |
| Sodík | 887 mg |
| Sůl | 2,20 g |
| Sacharidy | 96,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev, petržel, celer, pórek a cibuli nakrájíme na větší kostky a opečeme na pánvi či v troubě dozlatova. Na konci posypeme 1 lžicí třtinového cukru a dáme zeleninu zkaramelizovat.
Krok 2: Opečenou zeleninu přemístíme do hlubšího pekáčku, přidáme bobkový list a nové koření a podlijeme zhruba 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Jestliže nemáme vývar, bude voda také stačit, protože opečená zelenina pustí dostatek šťávy a chutě. Pekáč se zeleninou přikryjeme a dusíme doměkka v troubě cca 1-2 hodiny při 180°C.
Krok 3: Z pekáče vyndáme nové koření, bobkový list a pórek.
Krok 4: Na pánvi nachystáme jíšku a to tak, že nejprve zpěníme máslo, poté ho posypeme mouku a promícháváme do úplného zezlátnutí. Postupně přiléváme vývar z pekáče a provaříme 10 min.
Krok 5: Dolijeme zbytek vývaru a promícháváme omáčku. V tomto kroku máme na výběr dvě možnosti, jak zeleninu zakomponovat do omáčky. Buďto scezenou zeleninu propasírujeme přes sítko do omáčky a promícháme, nebo zeleninu vložíme přímo do omáčky a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka. Já volím většinou druhou variantu, abych spotřebovala veškerou zeleninu.
Krok 6: Svíčkovou omáčku dohustíme smetanou, dochutíme svařeným octem (ocet převařujeme odděleně v rendlíku, aby se zredukovala štiplavost a kyselost) nebo také šťávou z citronu, cukrem, solí a pepřem. Necháme omáčku projít varem a můžeme servírovat s knedlíkem, rostlinným proteinem (tempeh, tofu, seitan), brusinkovým džemem, šlehačkou a plátkem citronu.
Zveřejněno 31. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vegetariánská svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KkM
Moje poznámka
Vegetariánská svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KkM
Nejnovější recepty
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 6 hodinami
Brambory na cibulce se zelím
Přidáno před 15 hodinami
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 17 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno 22. 12. 2025 07:15:12
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka s rozinkami
Terka.Ambrozkova před 34 minutami
Nejlepší marokánky
Terka.Ambrozkova před 35 minutami
Babiččin mazanec
Vlastali před 37 minutami
Vánoční rybí polévka s jikrami a mlíčím
MilanJ před 37 minutami
Vinná klobása trochu jinak
Mech_cz před 48 minutami
Minutkový kuřecí guláš
Mimino před 1 hodinou
Pečená vinná klobása se zelím (z remosky)
Susanna před 2 hodinami
Palačinky s džemem
jakub@V před 2 hodinami
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Dr. Green před 3 hodinami
Flíčky s tvarohem a jablky
[email protected] před 3 hodinami
Tématické fráze:
vetetariánská svíčková,
recept na vegetarianskou svickovou,
svíčková omáčka pro vegetariány,
vegetariánská svíčková omáčka recept
Suroviny:
zelenina kořenová,
pórek,
cibule,
koření nové koření,
bobkový list,
mouka,
máslo,
ocet,
šťáva citronová,
smetana na vaření,
cukr,
sůl,
pepř
Komentáře (6)