Šlehačkový koláč

Eva Mala Kuchařka: Eva Mala

Doba přípravy: 1 hod velký plech Moučníky , Řezy, Řezy s ovocem, bublaniny 17 názorů

Suroviny

1 šlehačka 33%
2 vejce
1/2 l polohrubé mouky
1/3 l cukru krupice
1 prášek do pečiva
vanilkový cukr
Žmolenka:
16 dkg másla
6 dkg cukr krupice
8 dkg hrubé mouky
Žmolenky může být i víc.
jakékoliv ovoce, i kompot, třeba broskve bez nálevu
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Ve šlehačce rozmícháme 2 vejce. Mouku smícháme s cukrem, kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, přidáme šlehačku s vejci a uděláme těsto. Žmolenku zpracujeme ručně a můžeme ji dát na chvilku do mrazáku, bude se lépe strouhat.

  2. Na velký hlubší plech dáme pečící papír, rozetřeme těsto nožem, poklademe ovocem a nastrouháme žmolenku.

  3. Peču při 160 stupních v horkovzdušné troubě cca 35 minut. Kontroluji špejlí.

Poznámka

Dobré chuti není ani třeba přát. Je to boží.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šlehačkový koláč

  • bintPavel bintPavel

    Koláč byl s hruškami a myslím, že se povedl. Jen to chce dát příště více ovoce a nějaké chuťově výraznější.:-8 Kdyby některé fotečky nevyhovovaly, tak je smažu (když přijdu na to jak;-))

    Odpovědět

  • casino casino

    ivulinka:
    Nefotím

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    casino: a fotečka?;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Tak jsem upekl..., ale v prvé řadě mi šlo o posypku:-)
    Těsto:
    Aby se lépe roztíralo (na papír přilepený k plechu vodou) přidal jsem 4PL mléka... Jinak bylo :yes:
    Žmolenka:
    Rcp dodržen. Paní casinová se ptala, jestli mi nehráblo...:-D
    Náplň byla reveňo-jablečná
    Při pečení se na koláči vytvořilo "jezero", ale po dopečení se ztratilo a vzhledově vypadalo jako žmolenka:yes:
    No a ve výsledku byl koláč :yes::yes::yes: :-K

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Eja57 : líbí , líbí a moc :-K určitě brzy udělám , lidičky kam na ty nápady chodíte :yes::yes::yes:už mi taky klouby neslouží jak by měly ,tak vítám každé ulehčení. :-Q

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Mamlajda D : s tou zmraženou žmolenkou / drobenkou :-) mám zkušenost letitou , pro změnu já, po chvilce co jí vyndám ,je jak čerstvá i na chuť.
    Žádný rozdíl :yes:
    Hodně zdraví

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Eva Mala: Moc dík za vysvětlení. Ono to větší množství másla může koláč chuťově jedině vylepšit;-):-K pokazit se s tím nic nemůže, že. Tak to zkusim v sekáčku udělat s větším množstvím másla, pak, bude-li potřeba, pomačkam k sobě a dám na chvíli na mrazák. Já co můžu, dělám mašinkami nebo udělátky, mám tu svou pravou pacinku kapku "kulhavou" po úrazu;-) a také z lenosti. :-D;-) Přeji hodně zdraví!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Zdeňka.s: Žmolenku v sekáčku dělá hodně lidí, já teprve rok. Když jsem sem na Topky přidávala recept na Strouhání do polévky v sekáčku, tak tam v komentářích mne někdo poradil, že takovým způsobem dělá zase drobenku/žmolenku. ;-) No a to se mi také zalíbilo, je to jednoduché, ;-):-8 poměr surovin jsem zachovala stejný, jako u ručního zpracování, máslo nechávám dost povolit. A to je vše. Teď jsem zkusila udělat drobenky trochu víc a tu přebytečnou jsem dala na mrazák. Na zkoušku. ;-):-8 Tak jsem nato zvědavá, jak se to bude chovat po rozmrznutí:-D, uvidím až tu zmrzlou použiji. Přeji hodně zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    casino: Děkuji za vaší odpověď. Možná to podle vás někdy zkusim, i když s tou drobenkou ze sekáčku jsem spokojená.;-):-8 A navíc, v současné době moc nepeču, páč sladké nemám povolené. Ale když je velká chuť a pan doktor se nedívá, ;-) tak občas zhřeším!:-D Díky za vysvětlení! Přeji hodně zdraví!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eva Mala Eva Mala(autorka receptu)

    MamlajdaD: přesně tak ,ručně zpracuju,dám na cca hod do mrážáku a na koláč strouhuju na okurkovém slzičkovém struhadle.

    Odpovědět

  • Eva Mala Eva Mala(autorka receptu)

    casino: Poměr je správný,ta žmolenka tam při pečení udělá vlastně ještě jednu vrstvu.Čím víc žmolenky tím je vrstva silnější.Ale jinak je to větší půlka másla.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Drobenka/žmolenka ....no já jsem se lety dopracovala ještě k jinému způsobu ....suroviny v obvyklém poměru...máslo na pánvičku, rozehřeji, vhodím mouku cukr, vypnu, promíchám vidličkou, nechám vystydnout...lehce promnu prsty.....a hotovo....

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    MamlajdaD : to je nápad :yes: žmolenku ( u nás odjakživa , takže min 60 let ) v sekáčku ,to se mi líbí mění se nějak poměr surovin ?A na jakou rychlost ?
    Děkuji , přeji krásný sváteční den :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    MamlajdaD: "... tak nám snad autorka o tom napíše,..."
    No, snad napíše, ale domnívám se, že tu jedničku k máslu tam propašoval nějaký šotek...:-K
    Posypku na hrubé slzičce strouhám už léta, především na velkoplošné koláče (např. Hr. řezy):yes:
    V podstatě používám linecké těsto 1:2:3:yes: (stačí chvíli v lednici, či chvilku v mrazáku:-)
    Ve snaze dosáhnout trvale křehké posypky přidávám i žloutek, příp. celé vejce, ale je to k ničemu - do druhého dne stejně změkne;-(

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    casino: Já si myslím, že tam je tolik másla proto, aby to drželo pohromadě na to strouhání. V tom případě by možná bylo dobré to "těsto" na žmolenku dát i na chvíli do lednice. Ale můžu se mýlit, tak nám snad autorka o tom napíše, ještě jsem se s takovým postupem nesetkala, tak jsem na to zvědavá. ;-):-8 Přeji pevné zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Zapomněl/a jsem heslo