Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 248 kJ / 59 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,72 g |
Tuky | 2,46 g |
Vláknina | 2,44 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 291 mg |
Sůl | 0,72 g |
Sacharidy | 7,12 g |
Postup přípravy
Lilek omyjeme, propícháme (nebo rozpůlíme a potřeme olejem) taktéž pečeme nad grilem do změknutí. Pak ho oloupeme a nakrájíme na jemno. Krok 2: Z oloupaných paprik odstraníme semena a co nejvíc vody. Nakrájíme je nadrobno. Na pánev nalijeme olej, přidáme nasekanou pálivou papričku, česnek také nasekaný, zeleninu, ochutíme cukrem, octem, solí (se solí opatrně, pokud budete pomazánku doplňovat balkánským sýrem), pepřem a hořčicí a dusíme do zhoustnutí. Lilek hodně saje, takže můžete olej přidat, výsledek bude hezky krémový. Chuť musí být vyrovnaná, aby nic nevyčnívalo. Krok 3: Pokud množství surovin znásobíte asi tak 4-5x, můžete v této fázi malidžano sterilovat: Nalijeme hmotu do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 10 minut. Pak navrch nalijeme trochu oleje, rychle uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme chladnout pomalu, nejlépe zabalené do pokrývky na dalších 36-48 hodin. Zchladlé skladujeme v temnu a chladu, otevřené sklenice v lednici. Krok 4: Do hotové pomazánky přidáme např. nastrouhaný sýr balkánského typu, nasekané vlašské ořechy, bylinky a podobně. Podáváme na opečeném pečivu.
Zelený ajvar může tvořit i základ nebo doplněk nejrůznějších teplých pokrmů, může doplnit omáčku na těstoviny atd.
Zveřejněno 19. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Malidžano (Zelený ajvar)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KqJ
Moje poznámka
Malidžano (Zelený ajvar)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KqJ
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Kynuté knedlíky
Přidáno před 3 hodinami
Květákové kari s brokolicí, paprikami a baby špenátem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí steak s rebarborovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Čokoládové polevy se smetanou
Přidáno 6. 6. 2025 13:52
Jahodovo-levandulový džem
Přidáno 5. 6. 2025 18:03
Bramborák s vepřovými nudličkami a zeleninou
Přidáno 5. 6. 2025 13:54
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na houbách a na smetaně
bobnak před 5 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
DominKuchtik před 50 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Pavluska75 před 1 hodinou
Likérové špičky
Nanina před 1 hodinou
Kuřecí játra v marinádě
Trol60 před 1 hodinou
Buchty na páře
Tynaja před 1 hodinou
Brokolice a brambory v pekáči
doval před 2 hodinami
Bezinková limonáda
NIDEC před 3 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Lucia81 před 3 hodinami
Lehký tvarohový koláč
jana1974 před 3 hodinami
Suroviny:
lilek,
paprika,
paprika kozí roh pálivá,
olej olivový,
česnek,
pepř,
ocet vinný,
cukr,
hořčice dijonská
Komentáře (6)