Okurkové brambory

Suroviny

cca 1,5 kg brambor
2 polní okurky, případně hadovky
cca 100 g špeku
sůl, mletý pepř
trochu jablečného, případně vinného octa (ne kvasný lihový, je hodně ostrý)

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a protlačíme přes drátěnou mřížku (tzv. kolečko), jako na klasický bramborový salát. Okurky oloupeme a nastrouháme na struhadle na hrubo.

  2. Špek nakrájíme na kostičky a necháme rozškvařit, ale aby nebyl tvrdý.

  3. Dáme do mísy s bramborami a nastrouhanými okurkami (vyškvařený tuk nemusíme použít všechen), osolíme, opepříme a dáme trochu octa. Důkladně promícháme a následně dochutíme dle potřeby.

Poznámka od kuchařky

Pokud toho uděláte větší množství a nesníte to hned, lze dát do lednice a před podáváním trochu ohřát v mikrovlnce.

Recept je německý a v naší rodině ho máme od babičky, která byla Němka. Je to vhodná letní příloha k opečeným klobásám, smaženým řízkům, uzenému masu, grilovaným jídlům nebo volskému oku.

Komentáře k receptu Okurkové brambory

  • casino casino

    Pepajz: "... i studené se to dá jíst . "
    Jj dá, ale díky tuku ze špeku se to "líčí" v hústech...:-)
    Běžně dělávám https://www.toprecepty.cz/recept/40195-teply-bramb... ale ten váš rád vyzkouším:-K

    "(ne kvasný lihový, je hodně ostrý)"
    Jiný už nepoužívám;-) Stačí přidat k popuštěnému špeku a nechat přejít varem :yes:
    Ááá nééébo dát ho méně a stejně to nikdo nepozná, že :-8 (moje rodička kupovaný 8%ní ředila vodou 1:1 do zdobné sklenky pro kuchyňské použití...:yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    to vyzkouším , i s komentáři :-*:-D

    Odpovědět

  • Pepajz Pepajz (autor receptu)

    Nejlepší je nenechat moc vystydnout ty brambory , loupat je ještě teplé . Jinak ,jak jsem psal je možné to trochu přihřát , ale i studené se to dá jíst . Okurky vždy strouhám i s jadérky , ale to je už každého věc ;-)
    P.S. nastrouhané okurky dát do připravených brambor i s tekutinou - pokud je budete strouhat zvlášť .

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    By mi chutnalo - určitě vlažné, jak je uvedeno v poznámce...z okurek vybrat tu střední část s jadérky bych si myslela a použít jen "maso" klidně neoloupané....

    Odpovědět

  • Pepajz Pepajz (autor receptu)

    Opraveno , děkuji za upozornění :-)

    Odpovědět

  • yanull yanull (moderátorka)

    Eja57: Také jsem to chtěla napsat, ale upozornění už tu je. :yes:

    Odpovědět

  • Pepajz Pepajz (autor receptu)

    Ajta krajta , hned napravím

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Z postupu nějak vypadly ty okurky;-)

    Odpovědět