Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Broskvovo-nektarinkový závin

Šťavnatý závin, který voní létem a chutná po slunci. Jemná náplň a křehké těsto tvoří dokonalou kombinaci, která potěší při každé příležitosti – ať už ke kávě s přáteli, nebo jen tak, když má člověk chuť na něco sladkého.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 40 min

130 min (90 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 090 kJ /
3 368 kcal
Bílkoviny89,93 g
Tuky117,08 g
Vláknina26,38 g
Cholesterol 273 mg
Sodík 324 mg
Sůl0,65 g
Sacharidy475,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vodu a přisypeme sůl. Heru nakrájíme na plátky a naskládáme ji po obvodu hromádky s moukou. Krok 2: Ručně vypracujeme těsto, hněteme tak dlouho, až je hladké a leskne se. Pod nahřátým kastrolkem ho necháme asi 60 minut odpočívat. Krok 3: Plech vymažeme Herou. Elektrickou troubu včas předehřejeme na 225 °C, plynovou troubu na 3. stupeň. Krok 4: Z tvarohu, cukru, žloutku a citronové šťávy utřeme náplň. Broskve a nektarinky vypeckujeme a pokrájíme. Krok 5: Na utěrce těsto vyválíme na hodně tenký plát a potřeme ho rozpuštěnou Herou. Potřeme tvarohovou náplní a poklademe směsí ovoce, rozinek a mandlí. Krok 6: Pomocí utěrky závin opatrně zarolujeme, přeneseme na připravený plech a potřeme Herou. Krok 7: Pečeme v elektrické troubě při 225 °C, v plynové na stupni 3 asi 40 minut. Mezitím asi 3× až 4× potřeme Herou, aby byl závin křehký. Krok 8: Před podáváním moučník posypeme moučkovým cukrem. Jíme teplý i studený. Obzvláště dobře chutná s teplou omáčkou s pravou bourbonskou vanilkou.

TIP: Broskvové dobroty - rady a tipy

Zveřejněno 26. 10. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Tvarohová náplň podle Veroniky Hrozné:

500 g tvarohu, 1 žloutek, sníh z 1 bílku, citronová kůra, rozinky, 5 lžic nasucho opečené dětské krupičky, 1 lžíce zakysané smetany 16%, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce cukru krystal (z toho 1 do sněhu). Je to náplň, která nevyteče.

Mírně teplý, čerstvý štrúdl, můžeme podávat s jahodovým rozvarem – jahody, cukr, trošku vody a citronovou šťávu krátce povaříme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Broskvovo-nektarinkový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LvW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Broskvovo-nektarinkový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2LvW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Veronika.Hrozna: Máš náročnou, tu svojí mužskou polovičku! :-O;-):-D Exota jsem právě vložila, připsala jsem, jak bych to asi dělala já, ale ty si už poradíš, máš to všechno v malíčku! Tak ať se daří, doufám, že se náplň nebude sypat, z toho mám docela obavy, jestli to ta strouhanka a granko udrží. Krásně se vyspi a na zítra ti držím palce (i sobě), aby recept vyšel. :yes::yes::yes: Možná lžíce nebo dvě nějakého pudinku, no mám plnou hlavu nápadů, ale nevím, jak se to ovoce po okapání bude chovat, možná ta strouhanka bude stačit. Moc zdravím! :-K:-K:-K

Veronika.Hrozna: Ted mi polovicka rika, ze mohu pro zmenu znovu upect ty co jsou tady na fotce, ty tvarohove madarske. Pry pro jistotu, a i exota zbasti, kdyz bude dobry. Takze objednavka 2 madarske a 2 exoti !:-D:-D:-D

MamlajdaD: To vis, minuly tyden byly dva tvarohove, ale ty byly ihned pryc.Pak jsem pekla vidensky s makem a jablky taky 2 nohavice. :-O A uz je doma strudlovy abstak, je uz utery, takze neco stvorit musim!:-D:-D:-D

Veronika.Hrozna: Jak si přeješ, drahá závinová vílo! :-D:-8;-):-K:-K:-K

MamlajdaD: No totok! Ja tady cekam na exota a on to pry exot neni! Nevadi, i tak jsem zvedava.... :-* Soupni to exoticni zavinovo sem.:-Q

Veronika.Hrozna: :-D:-D:-D No klidně ti ho sem ještě dneska napíšu, ale chtěla jsem ho nejdřív zkusit. Ale zatím pořád nemám čím fotit, takže jsem nucená vše odkládat. Mobil už je (prý) opravený, tak jsem zvědavá, kdy ho z té Prahy pošlou. Tak jestli ho chceš vyzkoušet na vlastní pěst, máš ho jště dneska mít. :-8 Ale je tam jen trochu jiné ovoce, jinak na něm není nic zvláštního, si myslím. No uvidíš sama. ;-):-D Měj se moc hezky a zdravím! :-K:-K:-K

MamlajdaD: Kde je ten exot-zavin? Ha? :-Q Slibujes a nic!

Veronika.Hrozna: Děkovat musím já, a ty se teď můžeš chvilku vznášet na obláčku dobře vykonané práce! Hodně dobře vykonané! :-D:-K:yes::yes:

MamlajdaD: :-K:-K:-K , Super, děkuji ! ;-)

Veronika.Hrozna: Ihned provedeno! Už je to tam přidané! ;-):-8:-K

MamlajdaD: Ne, ne, tohle stačí!, myslím. Snad jedině připiš, že co je na tom štrúdlíku na fotce, na to se ptám vždycky i já:

Mírně teplý, čerstvý štrůdl, podávat s jahodovým rozvarem! Jahody, cukr, trošku vody a citronová šťáva, povařit.

Veronika.Hrozna: Hned jsem celý ten tvůj popis náplně šoupla do poznámky k receptu, v komentářích se to pak už nenajde. Ale možná by si ten tvůj recept na náplň zasloužil vložit jako samostatný recept! :-8:-K;-)

MamlajdaD: Nový směr v poezii, koneckonců proč ne? :-D:-D:-D Je tam 500 g tvarohu, jeden žloutek , sníh z jednoho vajíčka, citronová kůra , rozinky. K tomu byla přidána na sucho opečená dětská krupička, na 500 g tvarohu, šlo 5 PL opečené krupičky, 1 PL zakysané 16% smetany. Vanilkový cukr 2x a cukr krystal 4 lžíce. Z toho jedna do sněhu. Byla to náplň, která nevyteče.

Veronika.Hrozna: :-D:-K:-D<3:yes: - nic jiného není třeba napsat! ;-)
A já sem jěště brzy pro tebe přidám recept na "Exotický závin", jo!? ;-):-8:-D
A dyby sem někdo na Topky přidal recept s fotkou na ten maďarský tvarohový závin (třeba ty nebo Magduška, neboi někdo další), tak mu taky složím mlsnou básničku! ;-):-D:yes:

MamlajdaD: No, totok ! Básnička ! Byly sice jedna báseň, ale je to typ zákusku, který je třeba papat vlažný ! Upéct , trošku prochladit a
servírovat, s teplým jahodovým rozvarem s troškou citronové šťávy. Měla jsem jenom mražené jahody, ale bylo to výborné. S papáním problém nebyl , už tam je jenom jedna patka ! Jahody už taky nejsou ! Plech je umytý.

Suroviny:
mouka hladká, voda, sůl mořská, tuk hera, broskve, nektarinky, tvaroh jemný, cukr moučkový, žloutek, šťáva citronová, rozinky, mandle, tuk hera, tuk hera, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu