Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová polévka se špekem

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Pista22 Pista22

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 656 kJ /
3 742 kcal
Bílkoviny131,08 g
Tuky221,43 g
Vláknina60,00 g
Cholesterol 329 mg
Sodík 2,98 g
Sůl7,20 g
Sacharidy276,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrách několikrát řádně propláchneme studenou vodou, vložíme do hrnce a máčíme přes noc (též ve studené vodě). Krok 2: Druhý den vodu z hrnce slijeme, hrách zalijeme předem připravených vývarem, osolíme a vaříme zhruba hodinu do změknutí. Krok 3: Zatímco se hrách vaří, pokrájíme si špek na menší kostičky, které dále osmahneme na 1/2 lžíce sádla, dokud se špek nevypeče. Krok 4: Jakmile se hrách uvaří, větší polovinu špeku vložíme do hrnce k hrachu, krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Je-li konzistence polévky příliš kašovitá, přidáme vývar a dochutíme. Krok 5: Na závěr polévku stáhneme z plotny a zašleháme do ní smetanu ke šlehání a podle chuti dochutíme solí a pepřem.
Lístky petrželové natě otrháme od stonků a hrubě překrájíme. Krok 6: Při podávání vkládáme lžíci vypečeného špeku doprostřed talíře s polévkou a jemně posypeme pokrájenou petrželkou.

TIP: Druhy luštěnin a recepty z nich

Zveřejněno 3. 4. 2021

Poznámka autora Pista22

Tip: Místo špeku můžeme jako vložku použít krutonky z chlebu, rohlíku či veky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrachová polévka se špekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9k28

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrachová polévka se špekem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9k28

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Suroviny:
hrách, špek uzený, sádlo vepřové, smetana ke šlehání, petržel, sůl, pepř

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu