Fazolové lusky na kyselo
Fazolky můžeme připravit na hodně způsobů, avšak nejoblíbenější je z nich smetanová omáčka. Sterilované okurky dodají kyselost, zároveň můžeme trochu přisladit a osolit. Spolu s vařeným bramborem a vejcem připravíte chutný bezmasý oběd.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 844 kJ / 680 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 24,67 g |
| Tuky | 33,92 g |
| Vláknina | 25,10 g |
| Cholesterol | 102 mg |
| Sodík | 170 mg |
| Sůl | 0,35 g |
| Sacharidy | 57,61 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazolky nakrájíme a zalijeme vodou jen tak, aby byly ponořené. Osolíme a uvaříme doměkka. Po uvaření je scedíme (vývar uchováme) a dáme do studené vody. Po ochlazení je scedíme a necháme okapat.
Krok 2: Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané okurky a koření. Vše pár minut podusíme a vsypeme lžičku cukru. Po rozpuštění cukru přidáme mouku a po zarestování zalijeme vývarem z fazolek.
Krok 3: Zředíme mlékem a vaříme do hustší omáčky, asi 10-15 minut. Poté ji ponorným mixérem (bez koření a bobkového listu) rozmixujeme dohladka. Vrátíme okapané fazolky a společně pár minut povaříme.
Krok 4: Nakonec vlijeme smetanu, omáčku dochutíme solí a pepřem. Je-li málo kyselá, ochutíme lákem z okurek. Podáváme s bramborami a vařeným, nebo jinak upraveným, vejcem.
Zveřejněno 18. 8. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Fazolové lusky na kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EJvm
Moje poznámka
Fazolové lusky na kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EJvm
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 7 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 9 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 21 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 23 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:57:18
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:05:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Asijský pikantní zelný salát
Fitulka před 18 minutami
Roládky z toustového chleba
Fitulka před 19 minutami
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Fitulka před 21 minutami
Cibulová polévka
AndreaRinger před 1 hodinou
Hovězí plátky na zelenině a houbách
Therak před 1 hodinou
Salát z hlávkového zelí
poirotka před 1 hodinou
Kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou
poirotka před 1 hodinou
Mrkvový salát
poirotka před 1 hodinou
Vepřová pečeně po frankfurtsku
poirotka před 1 hodinou
Jehněčí kotletky v marinádě
[email protected] před 2 hodinami
Suroviny:
fazolky zelené,
okurky sterilované,
cibule,
máslo,
mouka hladká,
smetana,
mléko,
fazolky zelené,
koření nové koření,
bobkový list,
cukr,
sůl,
pepř
Komentáře (9)