Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest s omáčkou

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

LiviaKrausova

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 10 min

50 min (40 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 785 kJ /
1 622 kcal
Bílkoviny41,71 g
Tuky131,25 g
Vláknina80,00 g
Cholesterol 788 mg
Sodík 248 mg
Sůl0,92 g
Sacharidy48,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chřest oloupejte ostrým nožem nebo škrabkou směrem od vrchní části dolů. Začněte asi 1-2cm pod vrchní částí a to velmi slabou vrstvou. Na konci chřestu vrstvu trochu zesilte. Dřevnaté části odřízněte. Krok 2: Do velkého hrnce nalijte vodu a osolte velkou špetkou soli. Chřest upravte do svazků, vložte do hrnce a vařte při mírné teplotě podle tloušťky výhonků 10-15 minut do měkka. Hrnec při vaření přikryjte poklicí. Krok 3: Máslo rozpusťte při mírné teplotě - nesmí zhnědnout! Vzniklou pěnu odstraňte a máslo nechte zchladnout na vlažnou teplotu. Krok 4: Vaječné žloutky a vodu dejte do kulaté mísy, která zapadá do většího hrnce, ale nedotýká se jeho dna. Do hrnce pak nalijte tolik vody, aby dno mísy bylo právě nad hladinou a vodu přiveďte do varu. Vaječné žloutky ušlehejte na tuhý pěnový krém. Krok 5: K našlehaným žloutkům přimíchávejte po kapkách máslo. Jakmile začne žloutková hmota houstnout, máslo do ní nalijte tenkým pramínkem. Hmotu stále míchejte, aby se nesrazila. Krok 6: Vše ochuťte citronovou šťávou, pepřem, osolte a nechte lehce vychladnout. Nakonec přimíchejte polotuhou smetanu. Krok 7: Okapaný chřest podávejte s vlažnou omáčkou a novými brambory.

TIP: Jak připravit nové brambory

Zveřejněno 20. 1. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest s omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6gNL

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest s omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6gNL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
chřest bíly, sůl, cukr, máslo, máslo, žloutek, voda, šťáva citronová, sůl, pepř cayenský, smetana

Přidat fotografie receptu