Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest s omáčkou

Jemný a delikátní chřest, který je nutné před tepelnou úpravou vždy oloupat, si skvěle rozumí s různými omáčkami, nejen s oblíbenou holandskou. Pokud si na omáčky netroufáte, jako příloha postačí brambory přelité máslem nebo šunka či vejce.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

LiviaKrausova

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 10 min

50 min (40 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 785 kJ /
1 622 kcal
Bílkoviny41,71 g
Tuky131,25 g
Vláknina80,00 g
Cholesterol 788 mg
Sodík 248 mg
Sůl0,92 g
Sacharidy48,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chřest oloupejte ostrým nožem nebo škrabkou směrem od vrchní části dolů. Začněte asi 1-2cm pod vrchní částí a to velmi slabou vrstvou. Na konci chřestu vrstvu trochu zesilte. Dřevnaté části odřízněte. Krok 2: Do velkého hrnce nalijte vodu a osolte velkou špetkou soli. Chřest upravte do svazků, vložte do hrnce a vařte při mírné teplotě podle tloušťky výhonků 10-15 minut do měkka. Hrnec při vaření přikryjte poklicí. Krok 3: Máslo rozpusťte při mírné teplotě - nesmí zhnědnout! Vzniklou pěnu odstraňte a máslo nechte zchladnout na vlažnou teplotu. Krok 4: Vaječné žloutky a vodu dejte do kulaté mísy, která zapadá do většího hrnce, ale nedotýká se jeho dna. Do hrnce pak nalijte tolik vody, aby dno mísy bylo právě nad hladinou a vodu přiveďte do varu. Vaječné žloutky ušlehejte na tuhý pěnový krém. Krok 5: K našlehaným žloutkům přimíchávejte po kapkách máslo. Jakmile začne žloutková hmota houstnout, máslo do ní nalijte tenkým pramínkem. Hmotu stále míchejte, aby se nesrazila. Krok 6: Vše ochuťte citronovou šťávou, pepřem, osolte a nechte lehce vychladnout. Nakonec přimíchejte polotuhou smetanu. Krok 7: Okapaný chřest podávejte s vlažnou omáčkou a novými brambory.

TIP: Jak připravit nové brambory

Zveřejněno 20. 1. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest s omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6gNL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chřest s omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6gNL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
chřest bíly, sůl, cukr, máslo, máslo, žloutek, voda, šťáva citronová, sůl, pepř cayenský, smetana

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu