Mujaddara (Mudžadara) čočka beluga s rýží basmati
Bezmasá jídla vůbec nemusí být nudná. Chuť a vůně koření pozdvihnou "obyčejné" suroviny na luxusní chuťový zážitek. Jogurt přináší potřebné bílkoviny, čočka beluga minerální a esenciální látky. Společně s basmati rýží vytvoří výtečné a vyladěné jídlo.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 907 kJ / 1 651 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,08 g |
Tuky | 59,65 g |
Vláknina | 40,08 g |
Cholesterol | 99 mg |
Sodík | 496 mg |
Sůl | 1,17 g |
Sacharidy | 203,93 g |
Postup přípravy
Do malé rozehřáté pánvičky dáme semínka koriandru a římský kmín. Nasucho pražíme na mírnější teplotě tak, aby začalo pukat (pozor nespálit), dáme stranou vychladnout. Vychladlé vložíme do hmoždíře a rozdrtíme. Krok 3: Koření z hmoždíře dáme do menší uzavíratelné misky, přidáme nasekané lístky máty, kůru a šťávu z 0,5 citronu, skořici, chilli a špetku soli. Vše promícháme s jogurtem a uzavřenou misku uložíme v ledničce, aby se všechny chutě a vůně rozvinuly. Krok 4: Přebranou čočku dáme do hrnce, zalijeme 800 ml studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme maximálně 2 minuty, slijeme přes sítko, zalijeme opět studenou osolenou vodou a vaříme doměkka cca 20 minut. Poté scedíme zbylou vodu. Krok 5: Namočenou rýži slijeme, propláchneme, scedíme a zalijeme 300 ml studené vody, osolíme, přidáme 1 lžíci másla a přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a dusíme pod poklicí cca 15 minut. Poté vidličkou opatrně načechráme a přiklopené necháme ještě 10 minut stát. Krok 6: Cibuli rozkrojíme, sloupneme a nakrájíme na tenké půlměsíčky, Rozehřejeme velkou pánev, dáme 2 lžíce oleje a 2 másla, přidáme cibuli a osolíme. Krok 7: Hlídáme a mícháme, po chvíli snížíme teplotu na 4 a necháme cibuli zvolna zlátnout, občas promícháme a dosmažíme dohněda (pozor na spálení). Po dohotovení vybereme z pánve.
Polovinu smažené cibule vmícháme spolu s čočkou do rýže. Krok 8: Všechny uvařené přísady přeložíme na mísu a nahoru navrstvíme zbylou cibuli. Nebo ji podáváme zvlášť v misce. Jogurtovou omáčku můžeme nalít přímo na rýži nebo opět podáváme samostatně v omáčníku.
Zveřejněno 13. 5. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mujaddara (Mudžadara) čočka beluga s rýží basmati
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wWAZ
Moje poznámka
Mujaddara (Mudžadara) čočka beluga s rýží basmati
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wWAZ
Nejnovější recepty
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 6 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno před 11 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno 18. 10. 2025 18:14:36
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dobrá frankfurtská polévka
Jan Nemec před 1 hodinou
Pivovarská bašta
oopicka před 2 hodinami
Bratislavská buchta
Wikki před 3 hodinami
Měkké skořicové šneky (Cinnamon rolls)
Verca_recepty před 4 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
Sarinkad před 4 hodinami
Celestýnské nudle
Kajkajak před 5 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
jjj82 před 7 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 7 hodinami
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Terina309 před 8 hodinami
Suroviny:
čočka beluga,
rýže basmati,
sůl,
cibule,
olej olivový,
máslo,
koriandr,
římský kmín mletý,
máta čerstvá,
chilli,
skořice mletá,
citron,
citron,
sůl,
jogurt řecký
Komentáře (1)