Kvásková tmavá cihla se semínky
Není nad čerstvě upečený, krásně křupavý, kváskový chléb, připravený v pohodlí domácí kuchyně. Tmavý chléb z žitné mouky je plný semínek a jeho pečlivá příprava vám zaručí perfektní výsledek,
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 770 kJ / 1 618 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 46,20 g |
| Tuky | 28,55 g |
| Vláknina | 31,61 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 3,25 g |
| Sůl | 8,09 g |
| Sacharidy | 278,26 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozkvas pripravíme zmiešaním kvásku, vody a múky, necháme pracovať 9 -12 hodín (od večera do rána).
Krok 2: Po nakvasení po uplynulom čase rozšľaháme rozkvas s vodou a medom.
Krok 3: Žitnú a pšeničnú múku zmiešame so soľou, semienkami.
Krok 4: Suchú zmes zmiešame s rozšľahaným rozkvasom - nemiesime! Iba všetko zmiešame varechou do jednotnej hmoty.
Krok 5: Formu (u mňa 28x11x8) vymastíme masťou. Cesto hneď bez kvasenia, bez prekladania, pomocou stierky presunieme do vymastenej formy. Povrch mokrou rukou uhladíme, môžeme posypať semienkami a mierne zatlačiť do cesta.
Krok 6: Formu s cestom dáme do väčšieho igelitového vrecka a necháme kvasiť 2-4 hodiny. Doba záleží od sily kvásku, teploty v miestnosti a pod.
Krok 7: Po nakvasení cesta - zdvihne sa a na povrchu zbadáme bublinky - formu dáme do studenej rúry, zapneme na 200 °C. Pečieme 55-60 minút. Posledných 10 minút môžeme chlieb vyklopiť z formy, dáme alobal a dopekáme boky .
Zveřejněno 28. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvásková tmavá cihla se semínky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW7gq
Moje poznámka
Kvásková tmavá cihla se semínky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW7gq
Nejnovější recepty
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 1 hodinou
Jemné marokánky
Přidáno před 3 hodinami
Mandlové laskonky
Přidáno před 4 hodinami
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 9 hodinami
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 10 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 7 minutami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 8 minutami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 25 minutami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 50 minutami
Bezpracný perník
Fitulka před 1 hodinou
Báječná jatýrka na slanině
Fitulka před 1 hodinou
Vydatná fazolková polévka
Fitulka před 1 hodinou
Bůčkový nářez
Stanas před 2 hodinami
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Denade před 3 hodinami
Kuřecí supreme se žampionovou omáčkou podle Mirka Kaliny
frimlik před 4 hodinami
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka žitná chlebová,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
sůl,
med,
semínka lněná,
slunečnice loupaná,
sádlo
Komentáře (6)