Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z „máslových” fazolí

Talíř polévky s fazolemi a klobásou hravě nahradí plnohodnotný oběd a může být i sytou „chlapáckou” večeří. Stačí den předem namočit fazole a druhý den věnovat pár minut vaření. Uspokojivým výsledkem si můžete být jisti.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zuzi777a zuzi777a

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min + doba na namočení fazolí

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, + doba na namočení fazolí)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 150 kJ /
2 426 kcal
Bílkoviny110,30 g
Tuky106,67 g
Vláknina66,93 g
Cholesterol 252 mg
Sodík 2,58 g
Sůl6,05 g
Sacharidy225,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer předem namočíme fazole v 1,5 l vody. Krok 2: Druhý den přidáme bobkový list a nové koření a uvaříme je v té samé vodě v multifunkčním hrnci po dobu 8 minut na program Beans. Nebo potřebnou dobu v tlakovém, či běžném hrnci. Vždy jen do poloměkka. Krok 3: Nakrájíme cibuli nadrobno, slaninu na kostičky. Slaninu vyškvaříme. Přidáme sádlo, cibuli a mouku, orestujeme na světlou jíšku. Ke konci přidáme uzenou papriku. Krok 4: Zalijeme obsah pánve studenou vodou, rozmícháme a vlijeme k uvařeným fazolím. Osolíme, opepříme. Krok 5: Nakrájíme brambory na větší kostky, vložíme k fazolím a vaříme do změknutí brambor. Klobásu nakrájíme na kolečka, necháme pustit tuk na pánvi a pak přihodíme do hrnce. Vlijeme smetanu, vhodíme čerstvé pokrájené bylinky a prolisovaný česnek. Krok 6: Podáváme s kouskem chleba.

Zveřejněno 9. 7. 2024

Poznámka autorky zuzi777a

Máme rádi tuto polévku z velikých maďarských fazolí. Ty jsou brzy měkké a vyznačují se opravdu až nasládlou chutí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z „máslových” fazolí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73Xl8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z „máslových” fazolí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73Xl8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tak jsem našla i ten bob.;-) Dala jsem fotografii k receptu. Stejně je to zajímavé, kolik těch luštěnin ve skutečnosti je!🤔:-8

určite mnohým táto info pomôže - vďaka :-K:-K

Pridala som foto maslovej fazule, kupujem obyčajne v Kauflande. Cena dosť vysoká, cca 8 a viac euro za 1 kg. Hlavne farebnú milujeme, skvelá "gaštanová" chuť, po uvarení veľkosť aj 3 cm.
Bôb je niečo úplne iné, také ploché svetlohnedé fazule so silnou šupkou. Momentálne doma bôb nemám, zvyknem iba uvariť a vytláčame rovno do úst. Pred pár rokmi som aj sadila, zelený chutí ako hrášok.

:-)<3:yes::yes: máme rádi jakékoli fazole a tyto obří jsou v polévce skvělé :-K

zuzi777a: Keď som mala asi tak 4 roky chodila som s otcom k jeho kámoši pre bôby. Vyzerali presne ako tie v Tvojej polievke. Mama z nich nevarila polievku, ale ich uvarila vo vode, my sme si ich ošúpali a maškrtili. Keď som sa vydala na Stredné Slovensko, tu hovorili každej fazuli bôb - aj tej zelenej, ktorú nazývajú lusky. Vtedy ešte nebol internet a vôbec ma nenapadlo, že by to bol len ľudový názov, a že sa to rozlišuje inak. Na S.Slovensku varia dokonca z bielej fazule len sladké polievky, z tej fialovej a strakatej len kyslé. Na Západnom Slovensku varia z každej aj kyslé polievky. Je to od dediny k dedine - dedičstvo našich fazulí. Často preto prichádza k nedorozumeniam v konverzácii medzi nami amatérskymi kuchárkami. :-K:-K

RousOliven: To je zajímavé, u nás je bob jiná luštěnina. :-)Ta se konzumuje ale spíše v zeleném, ne v sušeném stavu. Samozřejmé uvařená. Boby pro změnu kupuji ráda v Polsku! Tam jsou běžně k dostání.
Tyhle obrovské fazole, které jsem použila v receptu, jsem ale zatím nikde v Česku nekoupila. Je to škoda, protože jsou opravdu lahodné!

u nás se této fazole říka "bôb", tahle polévka je naše najoblíbenejší

Suroviny:
fazole, voda, slanina, sádlo, cibule, mouka hladká, paprika sušená sladká, bobkový list, koření nové koření, sůl, pepř mletý, brambory, klobása, smetana 33%, saturejka, majoránka čerstvá, česnek

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu