Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní bůček sous - vide

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

zuzi777a zuzi777a

Snadný

Doba přípravy 1000 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 970 min

1000 min (30 min příprava + 970 min tepelná úprava)

Příprava sous - vide není tak složitá, jak se zdá. Pokud máte rádi šťavnaté maso plné chuti, zkuste touto metodou třeba vepřový bůček. Měkké maso, opečené na barvu s křupavou kůrčičkou a sladce pálivou omáčkou je skvělá volba na víkendové mlsání.

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 194 kJ /
2 675 kcal
Bílkoviny309,57 g
Tuky100,88 g
Vláknina18,76 g
Cholesterol 530 mg
Sodík 5,18 g
Sůl11,75 g
Sacharidy128,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bůček nakrájíme i s kůží na kostky 2x2 cm.
Papričky nasekáme nahrubo, česnek pokrájíme na tenké plátky, cibuli nakrájíme na kousky. Krok 2: V misce smícháme med, sójovou omáčku. Přihodíme papričky, cibuli i česnek. Ve vzniklé marinádě obalíme maso. Opepříme. Krok 3: Připravené maso vložíme do vakuovacího sáčku, odsajeme vzduch, zatavíme. V tomto stavu můžeme připravené maso skladovat v chladničce i více jak 3 dny. Krok 4: Pokud chceme pokračovat, rozehřejeme sous - vide lázeň na 75 °C. Vložíme sáček s masem a necháme přístroj pracovat 16 hodin. Krok 5: Po této době bude maso měkké a šťavnaté, cibule i česnek pevné na skus. Můžeme bez otevření sáčku opět skladovat víc než týden v chladničce. Krok 6: Před pokračováním v receptu necháme maso v sáčku ohřát opět na teplotu přes 50 °C. Sáček otevřeme, šťávu slijeme, ohřejeme, dochutíme rybí, chilli a ústřicovou omáčkou. Můžeme nechat i zredukovat a zahustit škrobem namočeným ve vodě. Krok 7: Kostky masa můžeme i s cibulí nechat zkaramelizovat na povrchu v nepřilnavé pánvi. Při slavnostnější příležitosti je můžeme napíchnout jako špíz a krátce opéct na barvu. Krok 8: Podáváme nejlépe s rýží a trochou dochucené šťávy z masa.

TIP: Co je metoda sous - vide a jak ji použít

Zveřejněno 17. 11. 2023

Poznámka autorky zuzi777a

Doba pobytu masa v sous - vide lázni se zdá být dlouhá, ale lze ji využít během přípravy i na další kratší sous - vide přípravy. Vybrat se musí pouze suroviny, které potřebují stejnou teplotu při přípravě. Třeba steaky, nebo kachní stehna.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní bůček sous - vide

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6PlL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pikantní bůček sous - vide

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6PlL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

tara23: zuzi777a: Moc děkuji za odpovědi:yes::-KVakuované uzené z PH se dalo krájet jako máslo,tak tento pikantní bůček příležitostně také vyzkouším;-)

Anna Kocikova: Aničko ted jsem to napsala, jde. Ph je skvělý pomocník:-)

Není potřeba přímo sous - vide. Uplně stačí maso namarinovat, zavakuovat a vložit do PH. Vody přiměřeně.
Dělám takhle trhané maso, Zavákuované pomalím 10 hodin ,na Light. Pak vidličkami roztrhám.
PH plně nahradí sous - vide :-)

Anna Kocikova: Domnívám se, že konkrétně tenhle recept by šel i v PH. Bůček není tak choulostivý na případné změny teploty. Teplota je v tomto případě prakticky totožná s pomalením. A i doba úpravy se dost podobá klasickému pomalení na Low. Jediný rozdíl je v použití vakua. Já bych to zkusila! :-8

zuzi777a:Takto připravený bůček musel být pěkně šťavnatý:-QVakuovačku mám.Šlo by to udělat v pomalém hrnci:-?V PH jsem dělala zavakuovanou uzenou krkovici.Byla hezky šťavnatá a měkoučká:yes:

Marie Svarcova: Bylo to opravdu moc dobré. Já obvykle nemám trpělivost s dlouhou úpravou, ale tohle čekání se vyplatilo. :-D

:-)<3:yes: věřím, že to je moc dobré ale nemohu posoudit jelikož takové novoty nemám. :-K

Suroviny:
kost, cibule, česnek, omáčka sojová, med, chilli paprika čerstvá, pepř mletý, omáčka rybí, ústřicová omáčka, omáčka chilli, škrob, voda

Přidat fotografie receptu