Svatomartinské koláčky
Ke svatomartinskému pohoštění můžeme podávat i drobné koláčky z kynutého těsta posypané drobenkou. Náplň zvolíme podle své chuti, například tvarohovou nebo povidlovou. Po upečení koláčky provoníme máslem a rumem.
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, trochy vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme asi 30 minut na teplém místě kynout.
Krok 2: Do mísy dáme zbylou mouku, cukr, žloutky a postupně přiléváme mléko a olej. Nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme hladké těsto. Těsto zaprášíme moukou a necháme jej přikryté kynout.
Krok 3: Než těsto nakyne, připravíme drobenku. Smícháme máslo, mouku a cukr a prsty rozmělníme na drobivou směs.
Krok 4: Troubu včas rozpálíme na 180 °C. Z dobře vykynutého těsta odřezáváme kousky, které tvarujeme do kuliček, z nichž pak za pomocí dna malé skleničky vytlačíme koláčky.
Krok 5: Těsto naplníme povidly, nebo jinou náplní. Kraje potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Koláčky naskládáme na plech vystlaný pečicím papírem a vložíme do trouby. Pečeme dozlatova, přibližně 20 minut.
Krok 6: Po upečení potřeme koláčky rozpuštěným máslem smíchaným s kapkou rumu a po vychladnutí je posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 9. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatomartinské koláčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6MBO
Moje poznámka
Svatomartinské koláčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6MBO
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 3 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 3 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 3 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 8 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vajíčka z trouby
Sahula před 41 minutami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 43 minutami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 1 hodinou
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 1 hodinou
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 1 hodinou
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 3 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 3 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 4 hodinami
Bramborové šulánky s mákem
ZlataG před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
droždí,
mléko,
olej,
žloutek,
vejce,
povidla švestková,
máslo,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (1)