Focaccia s olivami
Focaccia pochází z Itálie a dříve byla nazývaná také jako chléb chudých. Nyní se focaccia z kynutého těsta, ochucená olivovým olejem, hrubou solí a rozmarýnem, podává i v luxusních restaurací. Focaccia chutná skvěle jak samotná, tak i jako příloha k polévce nebo salátu.
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku promícháme s celozrnnou, uprostřed utvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme trochou vlažné vody, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Pak přidáme zbývající vodu, olivový olej, sůl a lžíci rozmarýnu. Zpracujeme těsto, které je trochu řidší a lepí se. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu vykynout.
Krok 3: Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, z každé vytvarujeme placku. Placky položíme na připravené plechy, potřeme je olejem, do těsta vmáčkneme olivy a posypeme je hrubou solí. V troubě vyhřáté na 200 ºC pečeme asi 20-30 minut.
Zveřejněno 13. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Focaccia s olivami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n58Qp
Moje poznámka
Focaccia s olivami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n58Qp
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 8 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 16 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 5 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 6 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 9 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 9 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 10 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 11 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 11 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 13 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 14 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka celozrnná,
droždí čerstvé,
cukr,
voda,
olej olivový,
sůl,
rozmarýn sušený,
olej olivový,
olivy černé,
sůl hrubá
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.