Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké bifteki s citronovými bramborami a tzatziki

Závan léta vám přinese tento lahodný pokrm, inspirovaný řeckou kuchyní. Bifteki z mletého masa pečené na bramborách jsou snadné na přípravu a pochutná si celá rodina. Na talíři nechybí ani poctivá porce fety, tzatziki a osvěžující citrony.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Moanka Moanka

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 80 min

105 min (25 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 190 °C. Krok 2: Marináda na brambory:
Ve větší míse snícháme citronovou šťávu, olivový olej, hořčici, oregano, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše dobře promícháme metličkou, aby vznikla emulze. Krok 3: Brambory oloupeme a nakrájíme na klínky. Vložíme do pekáče nebo na plech, přelijeme citronovo-hořčičnou marinádou a dobře promícháme, aby se klínky rovnoměrně obalily. Pod brambory vlijeme 1/2 hrnku vody a odložíme stranou. Krok 4: Na bifteki:
V míse smícháme mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nasekaná rajčata, vejce, strouhanku, olivový olej, petrželku, sůl a pepř. Rukama důkladně propracujeme, aby se vše dobře spojilo. Z masové směsi vypracujeme placičky o velikosti menšího burgeru. Krok 5: Placičky položíme na brambory v pekáči a vložíme do trouby. Pečeme nejprve 40 minut, poté maso otočíme a pečeme dalších 40 minut, až je maso krásně propečené a brambory dozlatova. Krok 6: Na tzatziki:
Okurku nastrouháme nahrubo. Vložíme do plátýnka nebo utěrky a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Vymačkanou okurku přendáme do mísy, přidáme k ní jogurt, nasekaný kopr, prolisovaný česnek, olivový olej, šťávu z citronu, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a vložíme do lednice. Krok 7: Bifteki s bramborami servírujeme s nadrobenou fetou, koprem, klínky citronu a bohatou porcí tzatziki.

TIP: Jak udělat řeckou musaku

Zveřejněno 22. 5. 2025

Poznámka autorky Moanka

Recept jsem získala v novém časopise Apetit.

Doba přípravy i pečení se trochu liší, tak jsem do receptu již uvedla mou zkušenost.

Výsledek opravdu stojí za to.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké bifteki s citronovými bramborami a tzatziki

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OYqgr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké bifteki s citronovými bramborami a tzatziki

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OYqgr

Marie

Suroviny:
šťáva citronová, olej olivový, hořčice plnotučná, koření oregáno sušené, česnek, sůl, pepř mletý, maso hovězí mleté, cibule, rajče, vejce, strouhanka, olej olivový, petrželka hladkolistá, sůl, pepř mletý, jogurt řecký, kopr čerstvý, česnek, olej olivový, šťáva citronová, sůl, pepř mletý, sýr feta, kopr, citron

Přidat fotografie receptu