Hovězí na pomeranči a citronovém pepři v papiňáku

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: odležení masa+20 minut vaření pod tlakem 2-3 porce Hovězí maso 32 názorů

Suroviny

500 g ořechu z hovězí kýty
Na marinádu:
1 vrchovatá lžička koření citronový pepř
3 lžíce olivového oleje
z 1 dobře umytého pomeranče nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
mikrotenový sáček
dále budeme potřebovat
plátek másla (silný cca 2cm)
šťávu z 1 pomeranče
2 lžíce sojové omáčky
špetku soli
dvojitě přeložený alobal o rozměru 50x50cm
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V mikrotenovém sáčku si promícháme uvedené suroviny na marinádu, vložíme opláchnutý a osušený celý ořech masa a pořádně ho v marinádě obalíme. Sáček důkladně uzavřeme a dáme nejméně na 24 hodin uležet do lednice. Kdykoliv budeme mít kolem lednice cestu, můžeme opatrně sáček s masem promnout.

  2. Poté maso z marinády vytáhneme a dáme na pánvici do rozehřátého másla ze všech stran prudce osmahnout.

  3. Přichystaný čtverec alobalu vložíme do hlubokého talíře, podle něj ho “vytvarujeme“ a osmahnuté maso položíme na alobal (v hlubokém talíři proto, aby se nám pak maso dalo do alobalu pěkně zabalit).

  4. Na pánev do výpeku dáme zbytek marinády, co nám zbyla v sáčku. Přidáme pomerančovou šťávu, sojovou omáčku, sůl a necháme převařit. Vše nalijeme na maso a alobal opatrně zhora zabalíme do uzlíku.

  5. Do papiňáku (tlakového hrnce) položíme pařák na napařování knedlíků a přilijeme 300ml horké vody. Na něj položíme alobalový uzlík s masem, uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu vaříme na mírném plameni 20 minut. Po této době odstavíme z plamene a necháme pozvolna dojít. Hrnec otevřeme, uzlík nejlépe pomocí chňapky vytáhneme a rozbalíme. Postupujeme opatrně, aby nás neofoukla pára.

  6. Měkké maso vytáhneme ze šťávy, kterou si dle potřeby můžeme dochutit. Maso nakrájíme ostrým nožem na porce, přelijeme šťávou a podáváme s přílohou, kterou máme rádi.

Poznámka

Nejsem expert na steaky, což mě velice mrzí. Doufám,že se jednou k někomu, kdo je bezvadně umí“nasáčkuju“na ochutnávku. Protože jsem měla ale opravdu nádherný kousek masa z mladého kusu a bála jsem se,že to pokazím, tak jsem zaexperimentovala se surovinami i přípravou a nelituji. Maso bylo v lednici naložené 2dny, pomerančová kůra nezhořkla a nebylo to vůbec na škodu. Pěkně osmahnuté na másle chytilo krásnou barvičku a poté dodělané v alobalu v papiňáku bylo měkounké a na řezu slabě narůžovělé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 50 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí na pomeranči a citronovém pepři v papiňáku

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Milan P.: Milane,komentář mě velice potěšil,děkuji:-KVěřím,že se jídlo podaří a že bude chutnat:-8

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    To musím vyrobit.Už na pohled nádhera. Doufám, že zvládnu. Milan P.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Ivana:Ivanko,přímo takto jsem vepřové nepřipravovala,ale kýtu dělávám v podobné pomerančové marinádě,kde ještě přidávám kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru.V marinádě nechám přes noc a poté i s tou marinádou dusím.Už jsem pekla i v troubě,ale kýta i když byla vcelku mi přišla hodně suchá:-)
    Děkuji za zájem i dotaz:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Irule:Možná by sis zvykla;-)nikdy nevíš:-)):-))Děkuji Ti:-K:-K

    Odpovědět

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    Anna Kocikova: Přemýšleli jsme,jaké by to bylo z vepřové kýty. Ta je přeci jen hotová dřív. Nezkoušela jste?:-p

    Odpovědět

  • Irule Irule

    vapadá to skvěle :yes::-p, jenže papiňák není můj kamarád a asi nikdy nebude ;-(;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Ivana:Ivanko,já jsem to měla opravdu z velice mladého kusu:-/také jsem po prvním otevření alobalu píchla do masa a znova musela zabalit a chvíli dodělat;-)ale moc si cením odvahy a hlavně děkuji za vyzkoušení:-K:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    Tak jsem to dnes zkusila, ale po 20 minutách to bylo velmi rare... úplně krvavé. Nakrájela jsem to na porce a dělala dalších 15 minut, pak už se to jíst dalo. Příště to zkusím rozhodně dělat aspoň dvakrát tak dlouho... Jinak chuťově moc dobré :-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    dexulka:Moc děkuji za odzkoušení,krásnou fotku,komentář i hodnocení:-*Ani nevíš,jakou jsi mi udělala radost:yes::-K:-K

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Měla jsem pěkný kousek hovězího,ikdyž z jiné části,tak jsem to riskla a dopadlo to dobře :-8 Není to sice tak krásné a šťavnaté masíčko,jako z oříšku,ale i tak jsme si moc pochutnali :-p Podávala jsem s pyré z brambor,celeru a petržele a zeleninkou.Krásně voní po pomerančích :-K Posílám foto i bodík :yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Danuško,rozmarýnko děkuji:-K:-K
    rozmarýnko,Tvůj komentík mě dostal:-D:-D;-)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Tedy Aničko, jen zírám:-O:-O Ty jsi kouzelnice. Hovězí maso je velmi chutné, když se umí udělat, je to gastronomický orgasmus. :-D Promiň, ale jinak se to říct nedá a tobě se to náramně povedlo:yes::yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Aničko - k této kráse bylo snad již řečeno vše - takže jenom shrnutí - skvost:yes::-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Vážení a milí:-)S takovou reakcí jsem nepočítala:-8Ani nevíte,jak mě vaše moc milé komentáře potěšily:-K:-KMám opravdu radost nejen z nich,ale i z toho,že se jídlo povedlo:-*Byl to totiž takový hokus pokus.Buď to vyjde,nebo že budu potichu jako pěna a"zmrvené" maso dodělám v hrnci v puštěné šťávě na způsob nějaké roštěnky:-O:-D
    Jak píše Colombo;-)mnozí řeknou že jsem kvalitní maso"zabila"ale ta chuť opravdu stála za to:-p:-DKdybych maso připravovala na pánvičce,určitě by to byl v závěru vysušený nepodarek:-8
    Ještě jednou díky všem:-KJen mě mrzí,že toho bylo málo:-Skdo se tady chystal-prosím nejezděte;-)Když,tak na něco jiného:-D:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Super nápad Ani:yes:, marináda bude dobrá, dělávám podobné, takže mohu jenom doporučit a na tu přípravu jenom valím oči, asi takhle:-O:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

TIP dne na email

Tématické fráze: hovězí na pomerančích jak dlouho dělat hovězí v papiňáku hovezi kyta v papinaku steak v papináku maso na citronovém pepři nalozeni masa do citronove a pomerancove stavy hovězí maso s pomeranci v steak na pomerancich hovězí na pomeranči hovězí maso na pomerančích hovězí maso s pepřem alobalu jak otevřít mlýnek kotányi hovezí steak v papinaku steak z papinaku recept hovezi na pomerancich hovezi steaky v tlakaci hovězí plátky na na pomerančích hovezi z papinaku recepty steak v v papiňáku hovězí kyta na pepři

Zapomněl/a jsem heslo