

Hovězí na pomeranči a citronovém pepři v papiňáku
Suroviny 2-3 porce
- 500 g ořechu z hovězí kýty
- Na marinádu:
- 1 vrchovatá lžička koření citronový pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- z 1 dobře umytého pomeranče nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
- mikrotenový sáček
- dále budeme potřebovat
- plátek másla (silný cca 2cm)
- šťávu z 1 pomeranče
- 2 lžíce sojové omáčky
- špetku soli
- dvojitě přeložený alobal o rozměru 50x50cm
Postup přípravy receptu
V mikrotenovém sáčku si promícháme uvedené suroviny na marinádu, vložíme opláchnutý a osušený celý ořech masa a pořádně ho v marinádě obalíme. Sáček důkladně uzavřeme a dáme nejméně na 24 hodin uležet do lednice. Kdykoliv budeme mít kolem lednice cestu, můžeme opatrně sáček s masem promnout.
Poté maso z marinády vytáhneme a dáme na pánvici do rozehřátého másla ze všech stran prudce osmahnout.
Přichystaný čtverec alobalu vložíme do hlubokého talíře, podle něj ho “vytvarujeme“ a osmahnuté maso položíme na alobal (v hlubokém talíři proto, aby se nám pak maso dalo do alobalu pěkně zabalit).
Na pánev do výpeku dáme zbytek marinády, co nám zbyla v sáčku. Přidáme pomerančovou šťávu, sojovou omáčku, sůl a necháme převařit. Vše nalijeme na maso a alobal opatrně zhora zabalíme do uzlíku.
Do papiňáku (tlakového hrnce) položíme pařák na napařování knedlíků a přilijeme 300ml horké vody. Na něj položíme alobalový uzlík s masem, uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu vaříme na mírném plameni 20 minut. Po této době odstavíme z plamene a necháme pozvolna dojít. Hrnec otevřeme, uzlík nejlépe pomocí chňapky vytáhneme a rozbalíme. Postupujeme opatrně, aby nás neofoukla pára.
Měkké maso vytáhneme ze šťávy, kterou si dle potřeby můžeme dochutit. Maso nakrájíme ostrým nožem na porce, přelijeme šťávou a podáváme s přílohou, kterou máme rádi.
Poznámka od kuchařky
Nejsem expert na steaky, což mě velice mrzí. Doufám,že se jednou k někomu, kdo je bezvadně umí“nasáčkuju“na ochutnávku. Protože jsem měla ale opravdu nádherný kousek masa z mladého kusu a bála jsem se,že to pokazím, tak jsem zaexperimentovala se surovinami i přípravou a nelituji. Maso bylo v lednici naložené 2dny, pomerančová kůra nezhořkla a nebylo to vůbec na škodu. Pěkně osmahnuté na másle chytilo krásnou barvičku a poté dodělané v alobalu v papiňáku bylo měkounké a na řezu slabě narůžovělé.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí na pomeranči a citronovém pepři v papiňáku
-
Smekám svůj pomyslný klobouk nad tímto nápadem. Recept mě zaujal, takže jsem ho musel vyzkoušet. Pomeranč skutečně masu dodá, alespoň pro mně, zcela nový rozměr.
Bohužel jsem ale nevychytal, aby maso bylo medium rare, jak ho mám rád. Nevím, jestli to bylo menším kouskem masa, nebo tím, že jsem do marinády přidal i sůl, ale maso bylo well done.
Ale určitě to nevzdávám. Recept si zaslouží bodík
-
Hanes: mi taky...dekuji za vytažení receptu...
...nadhera....
-
Tedy, jestli budou mít citronový pepř, jdu do toho! Už teď se mi zbývají sl8ny
-
Milan P.: Milane,komentář mě velice potěšil,děkuji
Věřím,že se jídlo podaří a že bude chutnat
-
To musím vyrobit.Už na pohled nádhera. Doufám, že zvládnu. Milan P.
-
Ivana:Ivanko,přímo takto jsem vepřové nepřipravovala,ale kýtu dělávám v podobné pomerančové marinádě,kde ještě přidávám kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru.V marinádě nechám přes noc a poté i s tou marinádou dusím.Už jsem pekla i v troubě,ale kýta i když byla vcelku mi přišla hodně suchá
Děkuji za zájem i dotaz -
Irule:Možná by sis zvykla
nikdy nevíš
Děkuji Ti
-
Anna Kocikova: Přemýšleli jsme,jaké by to bylo z vepřové kýty. Ta je přeci jen hotová dřív. Nezkoušela jste?
-
vapadá to skvěle
, jenže papiňák není můj kamarád a asi nikdy nebude
-
Ivana:Ivanko,já jsem to měla opravdu z velice mladého kusu
také jsem po prvním otevření alobalu píchla do masa a znova musela zabalit a chvíli dodělat
ale moc si cením odvahy a hlavně děkuji za vyzkoušení
-
Tak jsem to dnes zkusila, ale po 20 minutách to bylo velmi rare... úplně krvavé. Nakrájela jsem to na porce a dělala dalších 15 minut, pak už se to jíst dalo. Příště to zkusím rozhodně dělat aspoň dvakrát tak dlouho... Jinak chuťově moc dobré
-
dexulka:Moc děkuji za odzkoušení,krásnou fotku,komentář i hodnocení
Ani nevíš,jakou jsi mi udělala radost
-
Měla jsem pěkný kousek hovězího,ikdyž z jiné části,tak jsem to riskla a dopadlo to dobře
Není to sice tak krásné a šťavnaté masíčko,jako z oříšku,ale i tak jsme si moc pochutnali
Podávala jsem s pyré z brambor,celeru a petržele a zeleninkou.Krásně voní po pomerančích
Posílám foto i bodík
-
Danuško,rozmarýnko děkuji
rozmarýnko,Tvůj komentík mě dostal -
Tedy Aničko, jen zírám
Ty jsi kouzelnice. Hovězí maso je velmi chutné, když se umí udělat, je to gastronomický orgasmus.
Promiň, ale jinak se to říct nedá a tobě se to náramně povedlo