Quiche inspirovaný Herbářem
Lahodný slaný koláč nazývaný quiche je inspirován chutí Francie. Křehké máslové těsto, jako základ koláče, je doplněno bohatou vrstvou toskánské slaniny lardo, osmahnutého pórku, sýru ementál a náplně z tučné zakysané smetany.
Postup přípravy
Krok 1: Mouku vysypeme na vál, nakrájíme do ní dobře vychlazené máslo, přidáme sůl a zpracujeme do drobenky. Postupně přiléváme studenou vodu a zpracováváme do hebkého a nelepivého těsta. Z toho vytvoříme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 30 minut odpočinout.
Krok 2: Připravíme náplň. Šalotky a pórky očistíme a drobně pokrájíme. Z pórků použijeme zejména bílou část a kousek zelené, podle chuti.
Krok 3: Na pánvi orestujeme kousky slaniny. Vyjmeme do misky z pánve, ke zbylému tuku přidáme kousek másla a na něm orestujeme šalotku s pórkem.
Krok 4: Formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 200 °C. Sýr nastrouháme nahrubo.
Krok 5: Těsto rozválíme na pomoučněné ploše a přeložíme jej do formy. Roztáhneme po formě tak, abychom těstem vyplnily i okraje formy. Těsto lehce propícháme vidličkou.
Krok 6: Na těsto navrstvíme osmahnutou slaninu, pórek se šalotkou a pokryjeme částí nastrouhaného sýra.
Krok 7: Zakysanou smetanu smícháme s vejci, prošleháme, dochutíme solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Směs nalijeme na koláč a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra.
Krok 8: Koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 35 minut (orientujeme se podle vlastní trouby). Po upečení necháme dobře vychladnout a poté krájíme na jednotlivé porce.
Zveřejněno 21. 8. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Quiche inspirovaný Herbářem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkBg2
Moje poznámka
Quiche inspirovaný Herbářem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkBg2
Nejnovější recepty
Hřejivý karamelový Salko likér
Přidáno před 3 hodinami
Tvarohová štóla s citronovou polevou podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 hodinami
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 17 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 18 hodinami
Halušky s vinnou klobásou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
jana.kulkova před 30 minutami
Babiččin vaječný koňak
[email protected] před 1 hodinou
Hovězí polévka - přesnídávková
Jan Nemec před 3 hodinami
Išlské dortíčky
dra.carol před 5 hodinami
Bramborový salát na chlebíčky
JanaEly před 5 hodinami
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 12 hodinami
Košíčky Izidor
zvon23 před 14 hodinami
Listový salát s ořechy
Limek před 15 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Limek před 15 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
LuciFerie před 16 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sůl,
voda,
máslo,
pórek,
cibule šalotka,
slanina,
smetana zakysaná,
vejce,
sýr ementál,
sůl,
pepř mletý,
ořech muškátový,
máslo
Komentáře (2)