Quiche inspirovaný Herbářem
Lahodný slaný koláč nazývaný quiche je inspirován chutí Francie. Křehké máslové těsto, jako základ koláče, je doplněno bohatou vrstvou toskánské slaniny lardo, osmahnutého pórku, sýru ementál a náplně z tučné zakysané smetany.
Suroviny pro 1 kus
forma o průměru 30 cm
1kus
Postup přípravy
Krok 1: Mouku vysypeme na vál, nakrájíme do ní dobře vychlazené máslo, přidáme sůl a zpracujeme do drobenky. Postupně přiléváme studenou vodu a zpracováváme do hebkého a nelepivého těsta. Z toho vytvoříme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 30 minut odpočinout.
Krok 2: Připravíme náplň. Šalotky a pórky očistíme a drobně pokrájíme. Z pórků použijeme zejména bílou část a kousek zelené, podle chuti.
Krok 3: Na pánvi orestujeme kousky slaniny. Vyjmeme do misky z pánve, ke zbylému tuku přidáme kousek másla a na něm orestujeme šalotku s pórkem.
Krok 4: Formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 200 °C. Sýr nastrouháme nahrubo.
Krok 5: Těsto rozválíme na pomoučněné ploše a přeložíme jej do formy. Roztáhneme po formě tak, abychom těstem vyplnily i okraje formy. Těsto lehce propícháme vidličkou.
Krok 6: Na těsto navrstvíme osmahnutou slaninu, pórek se šalotkou a pokryjeme částí nastrouhaného sýra.
Krok 7: Zakysanou smetanu smícháme s vejci, prošleháme, dochutíme solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Směs nalijeme na koláč a posypeme zbytkem nastrouhaného sýra.
Krok 8: Koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 35 minut (orientujeme se podle vlastní trouby). Po upečení necháme dobře vychladnout a poté krájíme na jednotlivé porce.
Zveřejněno 21. 8. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Quiche inspirovaný Herbářem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkBg2
Moje poznámka
Quiche inspirovaný Herbářem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkBg2
Nejnovější recepty
Guláš z václavek
Přidáno před 2 hodinami
Houbičky nakyselo
Přidáno před 4 hodinami
Králičí ledvinky v rozmarýnovo-smetanové omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Srnčí na víně s liškami
Přidáno před 8 hodinami
Frgál se švestkami
Přidáno před 17 hodinami
Celerová pomazánka
Přidáno 4. 10. 2025 12:25:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
suneno před 28 minutami
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
vanilj před 35 minutami
Kuřecí naložené, v jednom pekáčku upečené
Jan Nemec před 39 minutami
Domácí kmínový chleba
Montecarlo před 1 hodinou
Bramborák s masovou směsí
JanaPav před 2 hodinami
Frgál se švestkami
jalamo před 2 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
Barunka1 před 2 hodinami
Guláš z vepřového masa s bramborami a houbami
hhoumrr99 před 2 hodinami
Rýžový nákyp
BobBeesheq před 3 hodinami
Rychlé muffiny s kousky čokolády
Dominaj před 3 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sůl,
voda,
máslo,
pórek,
cibule šalotka,
slanina,
smetana zakysaná,
vejce,
sýr ementál,
sůl,
pepř mletý,
ořech muškátový,
máslo
Komentáře (2)