Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrstková polévka s majoránkou

Hrstková polévka je klasika české kuchyně. Původně vznikla jako způsob zužitkování zbytků nejrůznějších luštěnin a obilovin, ale dnes už si ji můžeme připravit i z kupované předmíchané směsi. Dochucená majoránkou a česnekem, chutná výborně.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby namáčení luštěnin

120 min (60 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby namáčení luštěnin)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Luštěninovou směs namočíme předem do studené vody a necháme asi 2 hodiny nabobtnat. Krok 2: Do hrnce nalijeme olej, na kterém osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vařící vodou. Krok 3: Do polévky dáme scezenou luštěninovou směs, červenou čočku, pepř, prolisovaný česnek a na mírném plameni vaříme. Krok 4: Když máme fazole ze směsi skoro měkké, přidáme do polévky rozemnutou majoránku, promícháme a vaříme do úplného změknutí všech luštěnin. Krok 5: Úplně na závěr polévku osolíme.

TIP: Červená čočka, luštěnina plná zdraví

Zveřejněno 23. 9. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrstková polévka s majoránkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrzNl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrstková polévka s majoránkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrzNl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
cibule, čočka červená, mouka hladká, voda, česnek, majoránka sušená, sůl, pepř mletý, olej

Přidat fotografie receptu