Hrstková polévka s majoránkou
Hrstková polévka je klasika české kuchyně. Původně vznikla jako způsob zužitkování zbytků nejrůznějších luštěnin a obilovin, ale dnes už si ji můžeme připravit i z kupované předmíchané směsi. Dochucená majoránkou a česnekem, chutná výborně.
Postup přípravy
Krok 1: Luštěninovou směs namočíme předem do studené vody a necháme asi 2 hodiny nabobtnat.
Krok 2: Do hrnce nalijeme olej, na kterém osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou. Dobře rozmícháme.
Krok 3: Do polévky dáme scezenou luštěninovou směs, červenou čočku, pepř, prolisovaný česnek a na mírném plameni vaříme.
Krok 4: Když máme fazole ze směsi skoro měkké, přidáme do polévky rozemnutou majoránku, promícháme a vaříme do úplného změknutí všech luštěnin.
Krok 5: Úplně na závěr polévku osolíme.
Zveřejněno 23. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hrstková polévka s majoránkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrzNl
Moje poznámka
Hrstková polévka s majoránkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrzNl
Nejnovější recepty
Husí stehna s jablky
Přidáno před 2 hodinami
Čočková polévka s nočky a párkem
Přidáno před 2 hodinami
Fazolová polévka podle tatínka
Přidáno před 4 hodinami
Bavorský guláš
Přidáno před 5 hodinami
Cibulačka se sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Kroupy se zelím, rajčaty a olivami po italsku
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Štika s anglickou slaninou a cibulí
clovek1 před 1 hodinou
Marináda na kuřecí maso
Fitulka před 1 hodinou
Bramborovo-tvarohové placky bez mouky
Fitulka před 1 hodinou
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
Bigharvik před 1 hodinou
Babiččina pečená husa
Aleirbag před 1 hodinou
Rychlo utopence z gothaje
kamilsenk před 1 hodinou
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Annamariev před 2 hodinami
Bramborové šišky
JanaPav před 3 hodinami
Šátečky z mrkvového těsta
Matulova před 3 hodinami
Petina žemlovka
Janicee před 3 hodinami
Suroviny:
cibule,
čočka červená,
mouka hladká,
voda,
česnek,
majoránka sušená,
sůl,
pepř mletý,
olej
Komentáře (1)