Hrstková polévka s majoránkou
Hrstková polévka je klasika české kuchyně. Původně vznikla jako způsob zužitkování zbytků nejrůznějších luštěnin a obilovin, ale dnes už si ji můžeme připravit i z kupované předmíchané směsi. Dochucená majoránkou a česnekem, chutná výborně.
Postup přípravy
Krok 1: Luštěninovou směs namočíme předem do studené vody a necháme asi 2 hodiny nabobtnat.
Krok 2: Do hrnce nalijeme olej, na kterém osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou. Dobře rozmícháme.
Krok 3: Do polévky dáme scezenou luštěninovou směs, červenou čočku, pepř, prolisovaný česnek a na mírném plameni vaříme.
Krok 4: Když máme fazole ze směsi skoro měkké, přidáme do polévky rozemnutou majoránku, promícháme a vaříme do úplného změknutí všech luštěnin.
Krok 5: Úplně na závěr polévku osolíme.
Zveřejněno 23. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hrstková polévka s majoránkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrzNl
Moje poznámka
Hrstková polévka s majoránkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrzNl
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 11 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 11 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 11 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 12 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 13 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 14 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 14 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 15 hodinami
Suroviny:
cibule,
čočka červená,
mouka hladká,
voda,
česnek,
majoránka sušená,
sůl,
pepř mletý,
olej
Komentáře (1)