Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová polévka s krutony

Sytá hrachová polévka patří k tradičním pokrmům, které se v mnoha domácnostech vaří právě v období Vánoc. Zahřeje, zasytí a svou výraznou chutí krásně doplní sváteční jídelníček. Polévku podáváme s křupavými krutony.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby namáčení hrachu

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby namáčení hrachu)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Hrách přebereme a namočíme do vody na 24 hodin. Krok 2: Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Hrách scedíme. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Saturejku a petrželovou nať nasekáme. Krok 3: Do většího hrnce nalijeme olivový olej, zahřejeme a vysypeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Orestujeme. Krok 4: Pak přidáme scezený hrách a zalijeme ho vroucí vodou. Vaříme doměkka.  Krok 5: Přidáme kurkumu, pepř, sůl a prolisovaný česnek. Krátce povaříme. Krok 6: V závěru přidáme zelené koření – petrželku a saturejku. Hotovou polévku nahrubo rozmixujeme. Krok 7: Chléb nakrájíme na kostičky a v pánvi na rozpáleném oleji jej opečeme dozlatova. Krok 8: Hotovou polévku rozmixujeme jen nahrubo. Podáváme s chlebem opečeným na oleji.

TIP: Jak uvařit vánoční hrachovou polévku?

Zveřejněno 18. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hrachová polévka s krutony

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNWR4

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hrachová polévka s krutony

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNWR4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
olej olivový, mrkev, petržel, celer, hrách sušený, kurkuma, sůl, pepř čtyř barev, česnek, nať petrželová, saturejka, voda, chléb, olej olivový

Přidat fotografie receptu